Τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού τις δυο τελευταίες ημέρες, φέρνουν ξανά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το θέμα της πανδημίας με βασικό ερώτημα αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα. Χθες, (15/6/2022) τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 9.288, ενώ μια ημέρα νωρίτερα (14/6/2022) ήταν 8.083.
Το ενδιαφέρον των ειδικών στρέφεται αυτή τη στιγμή στις δύο νεότερες υποπαραλλαγές του κορονοϊού, Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες εμφανίζουν ακόμη πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με τις Όμικρον και Όμικρον 2.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιστήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, μέσα σε δύο μήνες, η μετάλλαξη Όμικρον 4 στην Αττική έφτασε από το 3,3% του συνόλου των μεταλλάξεων στο 10,8%, ενώ τα κρούσματα της Όμικρον 5 από το 1,8% σκαρφάλωσαν σε μία εβδομάδα στο 2,4%. Η τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 9/6/2022 ανέφερε ότι οι νέες μεταλλάξεις και από τους δύο ιούς στην Ελλάδα, άγγιξαν συνολικά τα 55 νέα κρούσματα με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική (30) και στην Κρήτη: Ηράκλειο (8), Λασίθι (2) και Χανιά (1).
Είναι λοιπόν οι νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού ο λόγος που τα κρούσματα μοιάζουν να παίρνουν ξανά την ανιούσα;
Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν» λέει πως την αύξηση των κρουσμάτων, οι γιατροί έχουν αρχίσει ήδη να τη βλέπουν στην πράξη. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «υπάρχει κινητικότητα, οι γιατροί δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από ασθενείς τις τελευταίες ημέρες. Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δείχνουν να έχουν και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις νοσήσεις που δίνουν. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μια πιο ‘θορυβώδη’ και έντονη κλινική συμπτωματολογία, με συχνούς υψηλούς πυρετούς. Ο πυρετός είναι ένα δείγμα μεγάλου ιικού φορτίου αλλά και υψηλής μεταδοτικότητας. Το αν έχουμε να κάνουμε με νέο κύμα, είναι μια ερώτηση που θέλει ακόμα τρεις εβδομάδες περίπου για να απαντηθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την χαλάρωση των μέτρων και κυρίως με την κατάργηση της χρήσης της μάσκας. «Πολύς κόσμος συμπεριφέρεται με μια λογική ότι έχει τελειώσει το θέμα του κορωνοϊού» μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: «ναι, είμαστε πια σε μια εποχή συμβίωσης με τον κορωνοϊό, αυτή η συμβίωση απαιτεί όμως προσοχή.
«Σε κάθε περίπτωση, ξεκινάμε με πολύ καλύτερους όρους αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό- το 50% των πολιτών είναι τριπλά εμβολιασμένοι, ενώ άλλο ένα 40% έχει νοσήσει τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό της συλλογικής ανοσίας είναι καλό. Και φυσικά, το θεραπευτικό περιβάλλον είναι πια σταθερό- έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για όσους νοσηλεύονται σε σχέση με έναν χρόνο πίσω και έχουμε και φάρμακα στη διάθεση μας. Σκεφτείτε πως 22.000 άνθρωποι έχουν πάρει στη χώρα μας θεραπεία με αντιικά φάρμακα».
«Η κατάργηση της μάσκας θα έπρεπε να επανεξεταστεί»
H Αντιπρόεδρος Α’ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου θεωρεί πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι σημαντική και απότομη. Όπως μας λέει η ίδια: «φαίνεται να αποδίδεται κατ’ αρχάς στην έλευση των πολύ μεταδοτικών μεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Αυτό ήδη παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αύξηση κρουσμάτων- Πορτογαλία, Γερμανία κ.α. Η δεύτερη αιτία της αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται στη χαλάρωση της χρήσης της μάσκας, κάτι το οποίο θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να επανεξεταστεί, όπως θα έπρεπε να επανεξεταστεί και το διαγνωστικό τεστ στις πολύ τουριστικές περιοχές όπου τώρα παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων δηλαδή σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Ζάκυνθο και Ηράκλειο Κρήτης. Πολλά από τα κρούσματα οφείλονται σε “εισαγωγές” από το εξωτερικό.
Οι νέες υποπαραλλαγές δεν αναμένεται να πιέσουν τα νοσοκομεία
Με τη σειρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας- Πειραιά) λέει στο kathimerini.gr πως η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη: «απλώς ίσως την περιμέναμε λίγο αργότερα. Το ίδιο είχε γίνει πέρυσι και με την Δέλτα, την περιμέναμε τέλος Αυγούστου και όχι τέλος Ιουλίου όταν και έκανε τελικά την εμφάνιση της. Οι μάσκες βγήκαν- κακώς βγήκαν- και αυτό προκάλεσε μεγάλη χαλάρωση».
Η ίδια πάντως σημειώνει πως τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν δέχονται πίεση, ούτε και αναμένεται να δεχτούν λόγω των Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Όπως εξηγεί η κα. Παγώνη: «Προς το παρόν, ο περισσότερος κόσμος το περνάει στο σπίτι του λαμβάνοντας αν χρειάζεται την κατάλληλη αγωγή. Οι νέες υποπαραλλαγές είναι μεταδοτικές, αλλά δεν είναι η Δέλτα που έστελνε κόσμο στα νοσοκομεία».
Τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και η αυτοπροστασία που πρέπει να επιδεικνύει πια το κοινό
Τέλος, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, θεωρεί πως η ουσία της συζήτησης πρέπει πια να επικεντρώνεται σε μακρόπνοες λύσεις. Όπως το συμπυκνώνει ο ίδιος: «πρέπει πια να καταλάβουμε ότι ο κορωνοϊός θα είναι μια χρόνια κατάσταση. Άλλοτε θα έχουμε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα κύματα κορωνοϊού. Τώρα, απ’ ο, τι φαίνεται, είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα. Η χρήση της μάσκας και τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας θα έπρεπε πλέον να εφαρμόζονται από το κοινό σε μια λογική όπως ο τρόπος που βάζουμε αυτόματα το καπέλο μας και το αντιηλιακό όταν έχει πολύ ήλιο.
«Τα μέτρα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας, όχι με τη λογική της ‘ατομικής ευθύνης’ όπως ακουγόταν ως τώρα, αλλά με τη λογική μιας υπεύθυνης συμπεριφοράς που δείχνουμε σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Με τη σειρά της, η πολιτεία θα έπρεπε και αυτή να προφυλάσσει τους πολίτες της μακροπρόθεσμα και με σταθερό τρόπο για να μειώνει την έκθεση των πολιτών στο συγχρωτισμό- περισσότερα ΜΜΜ με λιγότερο κόσμο, περισσότερη τηλεργασία κτλ».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr