Με το σύνολο των ειδικών να συμφωνούν πως βρισκόμαστε στην αρχή του 6ου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, πότε και πόση πίεση θα δεχτούν τα νοσοκομεία και αν αυτή θα είναι διαχειρίσιμη, δεδομένου ότι ο φόρτος εργασίας που έχει δεχτεί μέχρι τώρα το ΕΣΥ έχει εξουθενώσει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως έγραψε πριν από δύο ημέρες σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των διαγνώσεων με κορωνοϊό κατά 48% και των νοσηλευόμενων κατά 41%. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ταλάντωση των (υποπαραλλαγών) Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη, δεν οφείλεται δηλαδή σε τοπικά-ελληνικά αίτια και ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).
Διαχειρίσιμες οι εισαγωγές στην Αττική
Για την εικόνα που παρουσιάζει ένα μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, το «Αττικόν», μας μίλησε ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο εν λόγω νοσοκομείο. Ο ίδιος σημειώνει πως η ελαφρά αύξηση που παρατηρείται στις νοσηλείες είναι διαχειρίσιμη και πως δεν αφορά τις μονάδες ΜΕΘ covid.
Όπως μας λέει ο ίδιος: «Χθες στο “Αττικόν” κάναμε μόνο επτά εισαγωγές. Ούτε και ο “Ευαγγελισμός” έκανε πολλές. Άρα, για την ώρα, δύο μεγάλα νοσοκομεία που παρακολουθούν μεγάλο μέρος της νοσηρότητας του κορωνοϊού δεν δέχονται πίεση.
»Παρ’ όλα αυτά, συνολικά μιλώντας, τις τελευταίες ημέρες στο δικό μας νοσοκομείο καταγράφεται αύξηση νοσηλειών σε σχέση με έναν μήνα πριν, κατά 20% με 25%. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι τι θα συμβεί με τα κρούσματα που αρχίσαμε να νοσηλεύουμε πριν από πέντε ημέρες. Αν θεωρήσει, λοιπόν, κανείς πως η αύξηση των νοσηλευόμενων περιστατικών ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή (17/6/2022), την εξέλιξη αυτής της πορείας θα τη δούμε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αλλά και στις αρχές της επόμενης. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, 10 ημέρες για να μιλήσουμε για απειλή σοβαρής πίεσης στα νοσοκομεία».
«Και φυσικά πρέπει να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι νοσηλείες ανά γεωγραφική περιοχή. Υπάρχει η αίσθηση πως είναι πιθανό να καταγραφούν περισσότερες στην επαρχία, λόγω του αυξημένου τουρισμού, και λιγότερες στην Αθήνα», συμπληρώνει ο κ. Λουκίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες νοσηλείες που πραγματοποιούνται στο «Αττικόν» αφορούν σε ανθρώπους πάνω από 60-65 ετών και έως 80 ετών, ενώ το νέο χαρακτηριστικό που παρατηρούν οι γιατροί είναι ο υψηλός πυρετός -από 38 έως 40, τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες της νόσησης.
Μεγαλύτερη η πίεση στην τουριστική Κρήτη
Την εικόνα μιας πιο αυξημένης πίεσης στην Κρήτη λόγω του τουρισμού επιβεβαίωσε στην «Κ» o Νίκος Τζανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ.
Όπως μας είπε ο ίδιος: «Βλέπουμε σαφέστατα αυξήσεις στις νοσηλείες. Εκεί που είχαμε 3 με 4 ασθενείς, τώρα έχουμε 20. Οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δύο εβδομάδες πίσω, τουλάχιστον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου εργάζομαι εγώ.
»Ελάχιστοι πάντως οδηγούνται στη ΜΕΘ. Σήμερα (22/6/2022) έχουμε δύο ασθενείς στη ΜΕΘ μας -έναν διασωληνωμένο και έναν χωρίς αναπνευστική υποστήριξη. Το επίσης θετικό είναι πως η διακίνηση των ασθενών είναι πια γρήγορη. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η βοήθεια που μας δίνει η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων όπως η ρεμδεσιβίρη. Η αγωγή, είτε με χάπια είτε ενδοφλέβια, διαρκεί από 3 έως 5 ημέρες.
»Πολλοί ασθενείς παίρνουν εξιτήριο ακόμα και στις δύο ημέρες, ενώ το μέγιστο της παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι πέντε ημέρες. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας, συχνά με συνοδά νοσήματα και πολλοί από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μεγάλης πίεσης στα νοσοκομεία λόγω του 6ου, καλοκαιρινού κύματος ο κ. Τζανάκης θεωρεί πως αυτή αναμφίβολα θα ασκηθεί και ειδικά στις απλές νοσηλείες. «Υπολογίζω ότι η πίεση θα φτάσει στο επίπεδο της Όμικρον 2», μας λέει και αποσαφηνίζει: «Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβαίνει στα νοσηλευτικά ιδρύματα».
Τη συμπεριφορά των παραλλαγών Ο4/Ο5 περιμένουν να δουν οι γιατροί
Τέλος, στο ερώτημα τι θα «δώσουν» από κλινικής άποψης στις νοσήσεις οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και στη χώρα μας, απάντησε στην «Κ» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας – Πειραιά) και διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
Όπως σημείωσε η ίδια: «Στα νοσοκομεία προσέρχονται πολύ περισσότεροι από όσους τελικά νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Πολλοί, δηλαδή, φεύγουν με αντιική αγωγή για το σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να δούμε πόσοι από όσους νοσηλεύουμε από το περασμένο Σαββατοκύριακο μπορεί να μας δώσουν ενδεχομένως επιπλοκές σε 3 με 4 ημέρες από τώρα. Θέλουμε να παρατηρήσουμε λίγο περισσότερο τις Ο4 και Ο5».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr