Θεσσαλονίκη: Τα άγνωστα φορτία με τους 4,6 τόνους κοκαΐνης

Θεσσαλονίκη: Τα άγνωστα φορτία με τους 4,6 τόνους κοκαΐνης

Μυστικός αστυνομικός είχε διεισδύσει στην ομάδα των τεσσάρων Βρετανών που συνελήφθησαν στον Εύοσμο και αντλούσε πληροφορίες.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά στοιχεία για διακίνηση μέσω Ελλάδας ακόμα δύο φορτίων κοκαΐνης, συνολικού βάρους 4,6 τόνων(!), προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάσχεση των 297 κιλών κόκας την 8η Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Περιέχονται στην κατάθεση του μυστικού αστυνομικού που συμμετείχε στην έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και της αμερικανικής DEA και οδήγησε στη σύλληψη, την 9η Ιουνίου, των τεσσάρων Βρετανών στον Εύοσμο.

Παριστάνοντας τον έμπορο ναρκωτικών, ο μυστικός αστυνομικός είχε καταφέρει να διεισδύσει στην ομάδα τους και να αντλεί πληροφορίες για τις μεταφορές κοκαΐνης στις οποίες φέρονται να είχαν ανάμειξη. Ανάμεσα σε όσα αναφέρει στην κατάθεσή του (σ.σ. έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία) είναι ότι οι συλληφθέντες Βρετανοί γνωρίζουν και συνδέονται με τα άτομα που προ μηνών κατάφεραν να εισαγάγουν στην Ελλάδα τα πακέτα με την κόκα, πάνω στα οποία υπάρχει το λογότυπο «23». Πρόκειται για τον αριθμό που έχει στη φανέλα του ο αστέρας του NBA Λεμπρόν Τζέιμς.

Προκειμένου, μάλιστα, να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, έδειξαν στον συνεργάτη τους αστυνομικό φωτογραφία με τα πακέτα της κοκαΐνης και φόντο μια πρόσφατη έκδοση της ημερήσιας εφημερίδας «Το Μακελειό». Σύμφωνα με όσα φέρονται να αποκάλυψαν εν αγνοία τους, η συγκεκριμένη παρτίδα κοκαΐνης «ζύγιζε» ούτε λίγο ούτε πολύ 2,4 τόνους.

Ποσότητες από το συγκεκριμένο φορτίο είχαν κατασχεθεί τους προηγούμενους μήνες σε Ζάκυνθο και Αθήνα, ενώ στα τέλη Μαΐου αστυνομικοί συνέλαβαν στο Λουτράκι έναν 45χρονο Βρετανό, ο οποίος είχε κρυμμένα στη βαλίτσα του 49 πακέτα κόκας (βάρους 57 κιλών) με το ίδιο λογότυπο. Δεν κατάγεται από το Λίβερπουλ όπως οι συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης, αλλά από την πόλη Ρότσφορντ της Μ. Βρετανίας, και έμενε μόνιμα στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι τέσσερις Βρετανοί που κατηγορούνται για τα 297 κιλά δεν έχουν άμεση σχέση με τη διακίνηση των 2,4 τόνων κοκαΐνης, αλλά ότι γνωρίζονται και διατηρούν στενή επαφή με τα άτομα που οργάνωσαν τη μεταφορά.

Σε κοντέινερ με μπανάνες

Μυστικός αστυνομικός είχε διεισδύσει στην ομάδα των τεσσάρων Βρετανών που συνελήφθησαν στον Εύοσμο και αντλούσε πληροφορίες.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη «άγνωστη» υπόθεση μεταφοράς κοκαΐνης για την οποία προέκυψαν στοιχεία κατά τη διάρκεια της μυστικής έρευνας, που ξεκίνησε αρχές του έτους. Οπως φέρεται να περιγράφει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός, οι Βρετανοί κατηγορούμενοι τού είχαν εκμυστηρευθεί ότι περίμεναν ταυτόχρονα δύο φορτία με κόκα κρυμμένα μέσα σε ισάριθμα κοντέινερ με μπανάνες από τη Λατινική Αμερική. Το ένα που περιείχε τα 297 κιλά τα οποία και κατασχέθηκαν, και ένα δεύτερο με 2,1 τόνους, τη διακίνηση των οποίων είχε οργανώσει διαφορετική αλλά συνεργαζόμενη με αυτούς ομάδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η πρώτη ποσότητα κατασχέθηκε. Αντίθετα, αν και το κοντέινερ στο οποίο υποτίθεται ότι υπήρχαν κρυμμένοι οι 2,1 τόνοι ελέγχθηκε, τα ναρκωτικά δεν εντοπίσθηκαν, με τα στελέχη των διωκτικών αρχών να εκτιμούν ότι πιθανόν οι Βρετανοί κατηγορούμενοι μπλόφαραν.

Πάντως, πλην της κατοχής και διακίνησης των 297 κιλών, οι τέσσερις Βρετανοί συλληφθέντες κατηγορούνται μόνο για την απόπειρα εισαγωγής στην Ελλάδα των 654 κιλών κοκαΐνης που βρέθηκαν τον Απρίλιο σε τυχαίο έλεγχο στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Ιταλίας.

Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο μυστικός αστυνομικός, το κοντέινερ με τα κρυμμένα σε φορτία με μπανάνες ναρκωτικά είχε τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε, ωστόσο, ύποπτο από τις Αρχές του λιμανιού που αποφάσισαν να το ελέγξουν.

Συνεργασία με Ιταλία

Μετά την απώλεια του συγκεκριμένου φορτίου, οι Βρετανοί κατηγορούνται ότι οργάνωσαν νέα μεταφορά, με τις διωκτικές αρχές Ελλάδας και Ιταλίας να συνεργάζονται προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας τυχαίας κατάσχεσης και οι φερόμενοι ως οργανωτές της μεταφοράς να διαφύγουν τελικά τη σύλληψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT