«Μετά δύο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος γνωρίζει πλέον πότε και πού πρέπει να φοράει μάσκα, δεν χρειάζεται τις δικές μας υποδείξεις». Η κ. Ματίνα Παγώνη, γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά), ποτέ έως τώρα δεν «μάσησε» τα λόγια της. «Ο ιός είναι εδώ, οι υποπαραλλαγές εδώ», τονίζει με έμφαση μιλώντας στην «Κ» με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, και «οι μάσκες δεν βγαίνουν». Οπως διευκρινίζει, «δεν χρειάζεται πανικός, απλώς ο καθένας μας να αυξήσει τα ατομικά μέτρα προστασίας».
Τις τελευταίες δέκα ημέρες το τηλέφωνο του κ. Κώστα Νταλούκα, προέδρου των ιδιωτών παιδιάτρων Ελλάδας, δεν έχει πάψει να χτυπάει. «Πρόκειται για γονείς οι οποίοι με ενημερώνουν ότι νοσούν όλοι, οικογενειακώς». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει, γιατί δεν υπάρχει ούτε κανόνας ούτε έλεγχος». Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί «συμπαρασύρονται από την ανεμελιά που επέφερε η άρση των μέτρων». Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι πολλοί νοσούντες δεν το δηλώνουν καν ούτε εφαρμόζουν καραντίνα. «Θεωρώ ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος». Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Ιουνίου και μετά τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τις 10.000. Οι «σκληροί» δείκτες, ο αριθμός δηλαδή των θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, παραμένουν «σχετικά χαμηλά», ωστόσο αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές σε απλές κλίνες COVID των νοσοκομείων.
«Στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται απότομα. Δυστυχώς, ούτε καν η πρόσφατη μόλυνση με το στέλεχος “Ομικρον” προστατεύει από επαναμόλυνση με αυτά τα νέα υπερμεταδοτικά στελέχη του ίου. Επομένως, ξαναγινόμαστε όλοι υποψήφιοι συμμετέχοντες σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού – εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες, όλοι!» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, πολλοί προβληματίζονται ενόψει των θερινών διακοπών. Τι θα συμβεί αν επιμολυνθούν λίγο πριν αποχωρήσουν από ένα νησί, όπου παραθέριζαν; Είναι προτιμότερο να παρατείνουν την παραμονή τους εκεί, μέχρι να «αρνητικοποιηθούν», ή να επιστρέψουν εσπευσμένα στην κατοικία τους; Μπορούν να βασιστούν σε ένα επαρχιακό κέντρο υγείας, αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί;
«Πολλοί έχοντας περάσει μία φορά COVID-19 δηλώνουν ότι δεν τους αγχώνει το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης», αναφέρει ο δρ Πρασσάς, «όσο, όμως, δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των πολλαπλών επιμολύνσεων με τον ίο στον οργανισμό μας, τόσο η καλύτερη στρατηγική παραμένει “από μακριά και αλάργα”».
«Η χρήση μάσκας εν μέσω νέου επιδημιολογικού ξεσπάσματος είναι ένδειξη αλληλεγγύης και σεβασμού».
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για τους δικούς τους λόγους, δεν αποφασίζουν να πάρουν νέα οριζόντια μέτρα – ωστόσο, ο καθένας μας, ως επιδημιολογικά ευσυνείδητος πολίτης, αντιλαμβάνεσαι ότι, παρά τα μεγάλα βήματα, η μάχη μας με τον ιό δεν έχει κριθεί ακόμη», υπογραμμίζει ο δρ Πρασσάς, τονίζοντας ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ιό. «Ολοι μας θέλουμε να προσφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια, αλλά δεν προτιθέμεθα να θυσιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές», λέει με νόημα.
Προτού ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας, προμηθευόμαστε μάσκες, όχι χειρουργικές αλλά KN95. «Ας κάνουμε έξυπνη χρήση της μάσκας, ενθυμούμενοι ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των μεταδόσεων γίνεται σε εσωτερικούς χώρους», σημειώνει ο δρ Πρασσάς, «ας την έχουμε πάντα μαζί μας, δεν έχει σημασία πόσοι συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή, γιατί ο ιός παραμένει στον αέρα για ώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χρήση μάσκας εν μέσω νέου επιδημιολογικού ξεσπάσματος με έναν πανδημικό, αερομεταδιδόμενο ίο είναι ένδειξη αλληλεγγύης, σεβασμού και συλλογικής ευθύνης και σε καμία περίπτωση ένδειξη “φοβικότητας”».
Επιλογές με μικρότερο ρίσκο
Αγοράζουμε επίσης προληπτικά self test, ενημερωνόμαστε για τους τοπικούς επιδημιολογικούς δείκτες και για την ύπαρξη ή μη διαγνωστικού κέντρου ή κέντρου υγείας. «Είτε πάμε διακοπές είτε όχι, προσαρμόζουμε κατάλληλα τις επιλογές διασκέδασής μας, καθώς δεν έχουν όλες οι επιλογές το ίδιο επιδημιολογικό ρίσκο», τονίζει ο δρ Πρασσάς. «Καλύτερα έξω, στο μέρος με λιγότερο συνωστισμό, στη γωνιά με τον καλύτερο εξαερισμό ή δίπλα από το παράθυρο, στο event που δεν δημιουργεί συνθήκες υπερμετάδοσης κ.τ.λ.».
Οσο προσεκτικοί και αν είμαστε, η πιθανότητα να κολλήσουμε έναν τόσο μεταδοτικό ιό εν μέσω επιδημιολογικού κύματος παραμένει πολύ υψηλή. «Είναι βέβαιο ότι η αυθόρμητη αντίδραση όσων δουν το θετικό αποτέλεσμα στο self test θα είναι να τρέξουν πίσω στο σπίτι τους», σημειώνει ο κ. Νταλούκας, «ωστόσο, το πιο ενδεδειγμένο είναι να μείνουν σε απομόνωση στον τόπο όπου βρίσκονται, εν ανάγκη να παρατείνουν την παραμονή τους, ώστε να συμπληρωθεί το απαραίτητο πενθήμερο». Υπενθυμίζεται πως επιτρέπεται να βγει κάποιος την 5η ημέρα εάν δεν έχει συμπτώματα (και ιδανικά αρνητικό self test) φορώντας Ν95/ΚΝ95 μάσκα. Ξενοδοχεία αποκλειστικά για όσους επιμολύνονται δεν υπάρχουν φέτος. «Πάντως, ένα ταξίδι με πλοίο μπορεί να συμβάλει στην υπερμετάδοση του ιού», προσθέτει η κ. Παγώνη.
Η τέταρτη δόση του εμβολίου
Την Πέμπτη, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού εισηγήθηκε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον είναι άνω των 30 χρόνων και το επιθυμεί να κάνει την 4η δόση του εμβολίου Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει αύριο. Η απόφαση φαίνεται να αφορά και όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, η επιτροπή απηύθυνε εκ νέου σύσταση στους άνω των 60 για την 4η δόση. Στην ανακοίνωση, ωστόσο, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια». «Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο», σχολίασε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται – αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση», σημείωσε.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr