Αριστούχοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο και με ανοιχτά τα social; Και όμως γίνεται, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις του Αντώνη, της Χριστίνας και της Μυρτούς οι οποίοι κέρδισαν με το «σπαθί» τους μια θέση στις σχολές των ονείρων τους.
Σε μια εποχή όπου η Generation Z δέχεται τα «πυρά» των μεγαλύτερων γενιών και με τα φετινά θέματα των Πανελληνίων να κρίνονται δύσκολα, οι τρεις αυτοί υποψήφιοι έδειξαν ότι οι νέοι είναι έτοιμοι να μας βάλουν τα γυαλιά – με καλή προετοιμασία, συστηματικό διάβασμα, καλή διάθεση και λίγο… αυτοέλεγχο.
Το μυστικό της επιτυχίας; Στην περίπτωση του Αντώνη Αλιφραγκή, ο οποίος έβγαλε 18.890 μόρια και στοχεύει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ήταν οι άνθρωποι που τον περιτριγύριζαν.
Όπως λέει στην «Κ», είναι σημαντικό να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους, όταν υπάρχει πίεση και άγχος. Οι γονείς και οι καθηγητές του υπήρξαν οι στυλοβάτες που του έδωσαν ενέργεια, θάρρος, κουράγιο και του έφτιαχναν τη διάθεση όταν τα πράγματα φαίνονταν «σκούρα».
Η προετοιμασία ξεκίνησε από την Α’ Λυκείου, με εντατικά μαθήματα και τη βοήθεια των καθηγητών του σε συνδυασμό με προσωπική προσπάθεια και διάβασμα. Τώρα, σκοπεύει να απολαύσει την ελευθερία, τις βόλτες και τις παρέες που στερήθηκε.
Ο Αντώνης αναφέρει ότι τα θέματα που «έπεσαν» φέτος στον Θετικό Προσανατολισμό δεν του φάνηκαν «ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα». Αναγνωρίζει πάντως ότι αντικειμενικά είχαν μια κλιμάκωση, απαιτούσαν συνδυαστική σκέψη και κάλυπταν όλη την ύλη.
Τα social του τα είχε ανοιχτά, καθώς ήταν χρήσιμα για να επικοινωνήσει με τους συμμαθητές του όταν είχε κάποια απορία.
«Μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα»
Ούτε η Χριστίνα Ιατρού, η οποία συγκέντρωσε 19.030 μόρια, δεν περιόρισε καθόλου τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Με σωστό πρόγραμμα, χωρίς υπερβολικό διάβασμα και κυρίως χωρίς φροντιστήριο, μπορεί πλέον να προσβλέπει σε μια θέση στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ.
«Ήταν μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα: χαρά, άγχος, στενοχώρια όταν υπήρχε κάποιο κακό αποτέλεσμα», αναφέρει η Χριστίνα που διάβαζε περίπου 3-4 ώρες την ημέρα μέσα στη χρονιά και αρκετές περισσότερες κοντά στις εξετάσεις.
Πλέον, θέλει να χαλαρώσει για το καλοκαίρι και να απολαύσει τις διακοπές, τις εξόδους και τις συναντήσεις που τις έλειψαν μέσα στη χρονιά.
Η συμβουλή της για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομικών Σπουφών είναι να προσέξουν τη θεωρία – που πολλοί αποφεύγουν – καθώς μπορεί να τους δώσει εύκολους και αρκετούς βαθμούς.
«Να κάνουν αυτό που θέλουν»
Μπορεί να έκλαψε όταν βγήκε από το δύσκολο μάθημα των Μαθηματικών και να ένιωθε αβέβαιη για την Έκθεση, αλλά η Μυρτώ Μενάγια έχει 19.480 λόγους να χαμογελάει πλέον. Χωρίς να έχει αποφασίσει κάτι προς το παρόν, αναφέρει ότι είναι σημαντικό να κάνει κάποιος ή κάποια «αυτό που θέλει και του/της αρέσει».
«Θέλω να κάνω κάτι που με ενδιαφέρει», αναφέρει η υποψήφια της Θετικής Κατεύθυνσης που μπορεί να καλοβλέπει τη σχολή των Χημικών Μηχανικών, αλλά κυρίως σκέφτεται τις διακοπές με την παρέα της στην Πάρο. Όπως λέει, η φετινή χρονιά δεν ήταν εύκολη και είχε «πολύ, πολύ» διάβασμα, αλλά τελικά πέρασε γρήγορα.
Η Μυρτώ είχε και αυτή ανοιχτά τα social media για να μπορεί να επικοινωνεί με τις φίλες της, τις οποίες έβλεπε όποτε μπορούσε κατά τη διάρκεια της χρονιάς – κυρίως στο σπίτι και όχι έξω.
Τέλος, αν και μπορεί να ακουστεί κλισέ, επισημαίνει ότι όλοι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους «αν προσπαθήσουν και αν το θέλουν».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr