Πώς η Novartis έμεινε εκτός κατηγορητηρίου

Πώς η Novartis έμεινε εκτός κατηγορητηρίου

Το χρονικό της πολύκροτης απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, που παραπέμπει Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκλεισε έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, εκτεταμένων κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αλλεπάλληλων δικαστικών ερευνών, το κεφάλαιο με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis. Οι πολιτικοί και δικαστικοί χειρισμοί της υπόθεσης με τους δέκα πολιτικούς, που είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό και καταγγελίες περί σκευωρίας, δεν παρήγαγαν καμία ποινική συνέπεια για τον ελεγχόμενο πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και την τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, που έφερε το θεσμικό βάρος να ξεκαθαρίσει το τοπίο των όσων η Βουλή παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, με απόφασή του, που προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη, αποφάσισε να μην παραπεμφθεί για την ενοχοποίηση των πολιτικών στη Novartis o Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ούτε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη. Το αμετάκλητο κλείσιμο μιας υπόθεσης, που ταλάνισε την πολιτική ζωή για μια πενταετία, δίχασε και ερευνήθηκε πολλές φορές από αρμόδιες δικαστικές αρχές, που επιβεβαίωσαν σε άλλα δικαστικά στάδια τα περί σκευωρίας, προκαλεί –πέραν των πολιτικών αντιδράσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– σειρά αναπάντητων ερωτημάτων για το πώς το Δικαστικό Σσυμβούλιο έφθασε στη συγκεκριμένη απόφαση.

Κυρίως σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος παραπέμπεται για σειρά παρεμβάσεων σε δικαστικές υποθέσεις και σε δικαστικούς λειτουργούς, πλην της ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε, κάνοντας δεκτή την εμπεριστατωμένη πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Μετσοβίτου, τους δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί είτε για τη Novartis είτε για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, Κώστα Βαξεβάνη, Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, όπως και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Στα όρια

Η ετυμηγορία εκδόθηκε λίγο πριν εκπνεύσει, λόγω συνταξιοδότησης, η θητεία των δικαστών.

Και ενώ από πολιτικής πλευράς η διαχείριση της δικαστικής απόφασης είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη με τους χειρισμούς του Δικαστικού Συμβουλίου δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα. Το γεγονός, ότι έπειτα από 2,5 χρόνια ανακριτικής διαδικασίας για μια υπόθεση σοβαρή με πολιτικές προεκτάσεις, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εξάντλησαν κάθε χρονικό όριο εκδίδοντας βούλευμα τα μεσάνυχτα και στο παραπέντε –κατά κυριολεξία–, είναι κάτι πρωτοφανές.

Οι ανώτατοι δικαστικοί που συγκρότησαν το Δικαστικό Συμβούλιο, τρεις από τον Αρειο Πάγο και δύο από το ΣτΕ, έφθασαν κυριολεκτικά ελάχιστη ώρα πριν από την αποχώρηση μελών του Συμβουλίου λόγω συνταξιοδότησης –κατά το Σύνταγμα– στις 30 Ιουνίου. Λίγη ώρα αργότερα δεν θα μπορούσε να εκδοθεί βούλευμα από συνταξιούχους δικαστές και η Βουλή θα χρειαζόταν να προχωρήσει σε νέα κλήρωση ανώτατων δικαστών για να επιληφθούν από την αρχή.

Ο κίνδυνος που υπήρξε άμεσος, να μην μπορεί τελικά να συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο, οδήγησε τους ανώτατους δικαστικούς του Συμβουλίου στη θεσμική ακρότητα της έκδοσης του βουλεύματος τα μεσάνυχτα, με ό,τι αυτό προκάλεσε με διακίνηση πληροφοριών που δεν επιβεβαιώθηκαν με το φως της ημέρας. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο σύνολο του Τύπου, περί παραπομπής Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των πολιτικών δεν ίσχυαν, δημιουργώντας σύγχυση και περισσότερα ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έφθασε στο τέλος της, το ειδικό δικαστήριο αναμένεται να συγκροτηθεί προσεχώς, με παρόντα τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη στο εδώλιο. Και οι δύο είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας για την παράλειψη της εισαγγελέως να στείλει στη Βουλή, μαζί με τους φακέλους για τους δέκα πολιτικούς, και τον φάκελο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τότε υπουργό Υγείας που είχε καταγγελθεί για τη Novartis από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Πέραν της παραλείψεως για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι αντιμέτωπος και με κατηγορίες για παρεμβάσεις στο έργο δικαστικών, όπως η Ελένη Ράικου που χειρίστηκε τις έρευνες για τη Novartis πριν αναλάβει η Ελένη Τουλουπάκη και στραφεί η έρευνα στους πολιτικούς, αλλά και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου για τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Παπαγγελόπουλο να διατάξει αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζου την κρίσιμη περίοδο του διαγωνισμού με τις τηλεοπτικές άδειες.

Το ειδικό δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έστω και για υποθέσεις πλην Νοvartis, είναι το δεύτερο για υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, μετά από εκείνο για τον Νίκο Παππά, που έχει παραπεμφθεί για τις τηλεοπτικές άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT