Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 35 οχήματα

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα νότια από την κωμόπολη και πηγαίνει προς το όρος Πατέρας.

Για την κατάσβεσή της βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 35 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα ακατοίκητο σπίτι κοντά στο Κάστρο παραδόθηκε στις φλόγες.

Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό-1

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Όπως έγινε γνωστό στους κατοίκους εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο τους καλεί να μετακινηθούν από τον Μύτικα προς τη Ψάθα. 

Μιλώντας στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, κοινοτάρχης στα Βίλια περιέγραψε μια πολύ δύσκολη κατάσταση: «Οι άνεμοι είναι δυστυχώς πολύ δυνατοί και γι’ αυτό η κατάσταση επιβαρυντική. Για την ώρα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και πηγαίνει προς τα Βίλια στην περιοχή Φιλίππι. Είναι πολλά τα εναέρια μέσα αλλά η φωτιά τρέχει γρήγορα».

Λόγω της πυρκαγιάς, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενό από το ύψος της ταβέρνας «Κρύο Πηγάδι» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό και επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων από το ύψος της οδού Πευκών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, εδώ και λίγη ώρα η φωτιά δείχνει να πηγαίνει καλύτερα. Όπως είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος: «H φωτιά είναι σε δύσβατο και απόκρημνο σημείο, μέσα σε χαράδρα και σε απόσταση 200 μέτρων αππό τη θάλασσα στην ευθεία. Τα ενάερια μέσα, Canadair και Erickson έχουν βοηθήσει πολύ. Λόγω δυσκολίας προσέγγισης οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δρουν πιο πίσω. Έχουμε την εικόνα ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί και δεν θα περάσει τον δρόμο προς Φιλίππι».

Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό-2
Φωτ. kathimerini.gr

«Καμπανάκι» από Meteo για το Πόρτο Γερμενό

Mε βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Γερμενό πνέουν άνεμοι από Β/ΒΑ με μέσες εντάσεις 4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%).

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%. Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες:

Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό-3

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME* του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς. 

Εξάλλου, οι καπνοί από τη φωτιά φαίνονται από τις κάμερες του Αστεροσκοπείου στην Αθήνα.

Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό-4

Φωτιά σε Κορινθία και Καλαμάκι Αχαΐας

Πέρα από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στο Πόρτο Γερμενό, νέες πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης σε Κόρινθο και στον Άραξο.

Στην Κορινθία, η πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, ενώ κοντά είναι το μοναστήρι της Φανερωμένης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και έξι αεροσκάφη.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στον Άραξο Αχαΐας, σημειώθηκε στην περιοχή Καλαμάκι και η εικόνα της κατάσβεσης είναι καλή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Έχουν κινητοποιηθεί 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη σε τρεις Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Φωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό-5

Παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT