Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με νέες λοιμώξεις COVID-19

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με νέες λοιμώξεις COVID-19

Το γεγονός ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει λήξει και ότι ο SARS-CoV-2 με τις συνεχείς μεταλλάξεις του παραμένει απειλή για τη δημόσια υγεία επιβεβαιώνουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει λήξει και ότι ο SARS-CoV-2 με τις συνεχείς μεταλλάξεις του παραμένει απειλή για τη δημόσια υγεία επιβεβαιώνουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 30.588 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 25.566 αφορούν σε αρχικές λοιμώξεις και 5.022 σε επαναλοιμώξεις.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί κατά το τρέχον κύμα –την περασμένη Τρίτη είχαν ανακοινωθεί συνολικά 23.744 λοιμώξεις–, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί περισσότερες από 30.000 λοιμώξεις σε ένα 24ωρο ήταν στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Χθες δηλώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ασθενών με COVID-19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 309 –ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292–, ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές ο «σκληρός» δείκτης των σοβαρών περιστατικών COVID-19: χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 98 ασθενείς, όταν ο μέσος όρος επταημέρου στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών είναι 97.

Αν και οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή της μάσκας σε κάποιους χώρους, η εφαρμογή μιας τέτοιας παρέμβασης, όσο οι ΜΕΘ δεν πιέζονται, φαντάζει μακρινή. Αντιθέτως όλοι εστιάζουν στην ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος κάλεσε τους επιβάτες των πλοίων να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και στους ανοιχτούς χώρους των πλοίων εφόσον επικρατεί συνωστισμός.

Σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα που δηλώθηκαν χθες εντοπίστηκε στην Περιφέρεια Αττικής – 98 οι διασωληνωμένοι, 19 οι ασθενείς που κατέληξαν.

Σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα που δηλώθηκαν χθες εντοπίστηκε στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε σχεδόν όλη την επικράτεια η πανδημία είναι σε ανοδική πορεία, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ σε αστικά λύματα σε περιοχές της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο υπερδιπλασιάστηκε στα Χανιά (+145%), διπλασιάστηκε σε Βόλο (+107%), Λάρισα (+101%), Θεσσαλονίκη (+100%) και Ξάνθη (+97%).

Στην Αττική αυξήθηκε κατά 66%, στην Αλεξανδρούπολη 43%, στο Ηράκλειο 42%, στον Αγιο Νικόλαο 37% και στα Ιωάννινα 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT