Παιδιά και πανδημία: Aυξημένες νοσηλείες και μεγαλύτερος κύκλος νόσησης «οδηγούν» το 6ο κύμα

Παιδιά και πανδημία: Aυξημένες νοσηλείες και μεγαλύτερος κύκλος νόσησης «οδηγούν» το 6ο κύμα

Τριπλάσιες οι εισαγωγές μέσα σε ένα μήνα στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» – Τι συμβαίνει με τις νοσήσεις και γιατί κολλούν και μεταδίδουν πολύ τα παιδιά σε αυτή τη φάση - Τι λένε οι παιδίατροι στην «Κ».

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη κινητικότητα, με αυξημένα κρούσματα και με «τσιμπημένες» νοσηλείες εμφανίζεται ο κορωνοϊός στην κοινότητα των παιδιών σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Απ’ ο, τι φαίνεται, οι ανήλικοι συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη του 6ου κύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μόνο τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου δηλώθηκαν περισσότερα από 11.000 κρούσματα σε ανηλίκους, όταν όλον τον περασμένο Μάιο είχαν καταγραφεί λίγο παραπάνω από 29.000. Τον δε Ιούνιο, τα κρούσματα στα παιδιά «σκαρφάλωσαν» στα 44.000. 

Μιλώντας στην «Κ» η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», σημειώνει πως οι εισαγωγές στο εν λόγω νοσοκομείο τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα. «Από 30 εισαγωγές που είχαμε τον Μάιο τον Ιούνιο φτάσαμε στις 100. Τα περισσότερα από τα παιδιά νοσηλεύονται για λόγους πρόληψης και πιο εντατικής φροντίδας γιατί είναι πολύ μικρά σε ηλικία, πολλά από αυτά βρέφη. Η νόσηση  όμως δεν είναι βαριά και δεν έχει χρειαστεί να χορηγήσουμε οξυγόνο σε κανένα παιδί. Επίσης, δεν βλέπουμε οι νέες μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 να οδηγούν στο πολυφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C».

Ανήσυχοι οι παιδίατροι ακόμα και αν η νόσηση δεν είναι σοβαρή

Όπως συνεχίζει όμως να μας εξηγεί η κα Τσολιά: «το ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στα παιδιά όπως και οι νοσηλείες είναι κάτι που μας ανησυχεί. Γιατί ακόμα και αν η πρόγνωση είναι καλή, τα πολλά κρούσματα θα οδηγήσουν τελικά κάποια παιδιά σε επιπλοκές. Πιο ευάλωτα είναι όσα αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα και όσα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.Το ότι τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά δεν σημαίνει ότι είναι και ανώδυνο να νοσούν ή ότι πρέπει να είμαστε χαλαροί απέναντι στο ζήτημα και μάλιστα σε μια στιγμή πλήρους εξέλιξης ενός κύματος.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά ταλαιπωρούνται σε αυτό το κύμα πιο πολύ από τα προηγούμενα και την ίδια στιγμή πιέζεται και το ΕΣΥ. Μεγάλη προσέλευση έχουμε και στα ΤΕΠ (σ.σ επείγοντα) αλλά και στα ιατρεία των παιδιάτρων».

Παιδιά και πανδημία: Aυξημένες νοσηλείες και μεγαλύτερος κύκλος νόσησης «οδηγούν» το 6ο κύμα-1
AP PHOTO

Και γιατί ταλαιπωρούνται τα παιδιά; Σύμφωνα με την κα Τσολιά, οι παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 προκαλούν υψηλό πυρετό που διαρκεί 2 με 3 μέρες και σε μερικές περιπτώσεις και περισσότερο. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που νοσούν είναι: βήχας, ρινική καταρροή, λαρυγγίτιδα, πόνοι στο σώμα, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά. Η αγωγή που λαμβάνουν τα παιδιά περιλαμβάνει σύμφωνα με την κα Τσολιά αντιπυρετικά και ενυδάτωση. Η ίδια τονίζει τέλος, πως το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 5 ως 11 ετών που δεν ξεπερνά πανελλαδικά το 20% είναι χαμηλό και πρέπει να ανέβει για να προφυλαχθούν τα παιδιά εν μέσω 6ου κύματος αλλα και για να ξεκινήσουν πιο θωρακισμένα την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Τι έχει αλλάξει σε αυτή τη φάση με τα κρούσματα στα παιδιά;

Η έμπειρη παιδίατρος Αθηνά Πετρομιχελάκη, σημειώνει με τη σειρά της πως σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η μετάδοση στα παιδιά είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ο, τι ήταν στα προηγούμενα κύματα της. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, τα παιδιά φορούσαν «ευλαβικά» τις μάσκες τους. «Ήταν από τους πιο υπάκουους πληθυσμούς στη χρήση της μάσκας» μας λέει η κα Πετρομιχελάκη και συνεχίζει: «μόλις…έπεσαν οι μάσκες, είδαμε τα κρούσματα στους ανήλικους να αυξάνονται ραγδαία. Σκεφτείτε πως αυτήν την περίοδο, πολλά παιδιά μαζεμένα βρίσκονται σε χώρους όπως οι κατασκηνώσεις αλλά και τα εργαστήρια – χώροι καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, όπου δεν φορούν μάσκα, σε αντίθεση με το σχολείο τους όλους τους προηγούμενους μήνες. 

»Και αυτά, ενώ οι παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι πολύ μεταδοτικές. Από αυτή την άποψη, τα παιδιά, διασπείρουν σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό και προς τους μεγαλύτερους, δεδομένου ότι βρίσκονται σε μέρη με υψηλή συγκέντρωση συνομήλικων τους, όπου κοιμούνται, τρώνε και παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο».

Παιδιά και πανδημία: Aυξημένες νοσηλείες και μεγαλύτερος κύκλος νόσησης «οδηγούν» το 6ο κύμα-2
Φωτ.: INTIME

»Οι γονείς φυσικά δεν έχουν και πολλές επιλογές με τα σχολεία κλειστά και με όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές. Τα τηλεφωνήματα που δέχομαι πάντως από γονείς είναι στο επίπεδο του περασμένου Ιανουαρίου.

Μάλιστα, αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο έναν μήνα είναι πως τα παιδιά δεν περνούν τον κορωνοϊό ….στο πόδι όπως τον περασμένο χειμώνα αλλά πως τα συμπτώματα διαρκούν πιο πολλές ημέρες. Ο πυρετός είναι εκτός από επίμονος και πολύ υψηλός- είδα παιδιά που έφτασαν μέχρι και το 41. Μπορούν να μην νοσούν σοβαρά αλλά ταλαιπωρούνται πιο πολύ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT