Βραχυκύκλωμα στα σχέδια για τη φύλαξη των Ιδρυμάτων

Βραχυκύκλωμα στα σχέδια για τη φύλαξη των Ιδρυμάτων

Γιατί δεν έχουν μπει τα τουρνικέ στα ΑΕΙ

5' 0" χρόνος ανάγνωσης

Τα τουρνικέ για τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστημιακά κτίρια βρίσκονται στις αποθήκες του αναδόχου και «περιμένουν» την εντολή αποστολής στα ιδρύματα.

Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μελετάει τις λεπτομέρειες της συλλογής και φύλαξης των δεδομένων, τα ΑΕΙ… θέλουν και δεν θέλουν και το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως οφείλει να σεβαστεί τις θεσμικές διαδικασίες. Ενα γαϊτανάκι δηλαδή… Πόσο μάλλον που οι ηγεσίες των πανεπιστημίων θεωρούν ότι τα συστήματα ελέγχου εισόδου των πολιτών στα κτίρια πρέπει να τοποθετηθούν αφού προηγουμένως εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει αντίστροφα. Το αποτέλεσμα όλων; Αναζητείται σε βάθος χρόνου η ημερομηνία τοποθέτησης των τουρνικέ στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, με δωρεά από ελληνική εταιρεία με σημαντικό κοινωφελές έργο και όχι μέσω διαγωνισμού, τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα αποκτήσουν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους.

Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό με βραχίονες που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά, έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου ή κάρτας. Η δωρεά, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που την απεδέχθησαν, είναι συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ. Μάλιστα, στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες ήδη διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ψηφιακές φοιτητικές ταυτότητες δίνουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μέσω αυτών οι φοιτητές θα έχουν ελευθέρας στα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Ανάλογη θα είναι η κάρτα για το προσωπικό (διδάσκοντες, διοικητικοί υπάλληλοι).

«Είναι στις αποθήκες του αναδόχου», τόνισε μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε όταν μας πει η Πολιτεία. Εχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες», δηλώνει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από το ΑΠΘ τη δωρεά της εταιρείας έχουν αποδεχθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Αντίθετα, το ΕΜΠ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Ωστόσο, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε στην «Κ» ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «ξεσκονίζει» τους όρους λειτουργίας και ελέγχου των δεδομένων που θα συλλέγονται μέσω των τουρνικέ. Ενδεικτικά, η Αρχή φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εξετάζει ποια στοιχεία των επισκεπτών θα καταγράφονται, ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και διατήρηση των αρχείων και για πόσο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, δηλώνεται ότι οι σχέσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται «σε φάση δυσπιστίας», ύστερα από την αρνητική θέση που πήρε η Αρχή για τη λειτουργία του συστήματος τηλεκπαίδευσης στην υποχρεωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω πανδημίας. «Ομως με αυτό τον τρόπο η Αρχή εμφανίζεται να εξυπηρετεί όσους δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Ας πούμε, μπορούμε να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό, τι γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα», δήλωσε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.

Από την πλευρά τους, οι ηγεσίες των μεγάλων ΑΕΙ δηλώνουν ότι το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες. Ενα σημείο δυσκολίας είναι ότι τα μεγάλα ΑΕΙ απασχολούν πάρα πολλούς συμβασιούχους ερευνητές και υπόλοιπο προσωπικό στα κάμπους τους, με αποτέλεσμα να είναι δυσλειτουργικός ο έλεγχος στις εισόδους των κτιρίων. Και δεν είναι ο μόνος λόγος προβληματισμού.

Ενδεικτικά, για το ΕΜΠ το θέμα της τοποθέτησης τουρνικέ στις εγκαταστάσεις των ιστορικών κτιρίων στην οδό Πατησίων «περνάει» και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Χωρίς, βεβαίως, να παραβλέπεται η ανησυχία μήπως ο εξοπλισμός καταστραφεί από αντιδρώντες εξωπανεπιστημιακούς σε λίγες ώρες μετά την εγκατάστασή του…

Ηδη έχει συμβεί με την καταστροφή των καμερών σε εξωτερικά κτιρίων της Αθήνας. Αλλωστε, τα σχέδια ασφαλείας με την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών στα πανεπιστήμια αποτελούν «λόγο πολέμου» για φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι, οι ηγεσίες ορισμένων πανεπιστημίων θεωρούν ότι πριν από την τοποθέτηση των συστημάτων ελέγχου εισόδου πρέπει να έχει εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία (όπου προβλέπεται), τα μέλη της οποίας θα μπορούν να αποτρέπουν απόπειρες καταστροφής των συστημάτων.

Το κουβάρι προσεγγίσεων του θέματος από διαφορετικά κέντρα (ΑΕΙ, υπουργεία, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) και των ενεργειών που πρέπει να συντονιστούν, καθυστερεί την εγκατάσταση των τουρνικέ, παρότι αυτά υπάρχουν.

Ετσι δεν αποκλείεται η τοποθέτησή τους να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με έναρξη υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβριο και την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.

Βέβαια, το σκηνικό αυτό δίνει επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν ότι η αναβλητικότητα εξυπηρετεί όσους αντιτίθενται γενικά στην τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας φοβούμενοι τις αντιδράσεις.

Πάντως, ήδη τα πανεπιστήμια έχουν λάβει 9.831.711 ευρώ, όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη δαπανών ασφαλείας και προστασίας.

Εκτός από τα τουρνικέ, που θα χρηματοδοτηθούν ειδικά για συγκεκριμένα ΑΕΙ, τα σχέδια ασφαλείας των ΑΕΙ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φυλάκια εισόδου-εξόδου, πόρτες ασφαλείας μονές, διπλές και πυράντοχες, συστήματα συναγερμού, περιφράξεις, φωτιστικά εξωτερικών χώρων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα σχέδια ασφαλείας κάποιων ΑΕΙ προβλέπουν οι φύλακες να φορούν ειδική στολή, να φέρουν φανούς, μεταλλικές σφυρίχτρες ισχυρής εντάσεως και ασύρματους πομποδέκτες.

Ολα αυτά θα κάνουν την εμφάνισή τους όταν ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί προμήθειας, που κινούνται με αργούς ρυθμούς. Τα ΦΕΚ έγκρισης των σχεδίων ασφαλείας των ΑΕΙ δημοσιεύθηκαν στα μέσα Μαΐου, αλλά στα ιδρύματα δίνεται περιθώριο υλοποίησής τους μέσα σε έναν χρόνο μετά την έγκριση των σχεδίων, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου. Στον χρόνο αυτό δεν συνυπολογίζονται οι καθυστερήσεις για τις οποίες ευθύνεται ο ανάδοχος, δίνοντας έναν ακόμη λόγο δικαιολόγησης μιας πιθανής αβελτηρίας.


9,83 εκατ. ευρώ πήραν τα 22 πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση της 21ης/12/2021, ως έκτακτη χρηματοδότηση για κάλυψη δαπανών ασφαλείας και προστασίας. 

1,35 εκατ. ευρώ έλαβε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ όλων των ιδρυμάτων.

1,05 εκατ. ευρώ έλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 343.877 ευρώ το ΕΜΠ και 203.155 ευρώ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

790.818 ευρώ έλαβε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ όσων δόθηκαν σε ΑΕΙ της περιφέρειας. 
 
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT