Εκρηκτικό το πρόβλημα υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία

Εκρηκτικό το πρόβλημα υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού στον χειρουργικό τομέα και κυρίως παιδοαναισθησιολόγων. Οι αναισθησιολόγοι, άλλωστε, είναι «υπό εξαφάνιση» στον δημόσιο τομέα Υγείας και περιζήτητοι για τον ιδιωτικό τομέα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού στον χειρουργικό τομέα και κυρίως παιδοαναισθησιολόγων. Οι αναισθησιολόγοι, άλλωστε, είναι «υπό εξαφάνιση» στον δημόσιο τομέα Υγείας και περιζήτητοι για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), «εάν δεν υπάρξει σύντομα ταχεία πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, από τις 29 Αυγούστου και μετά το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ογκολογικά, νεογνολογικά, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά». Το θέμα θα εξετασθεί σήμερα, σε σύσκεψη που θα έχει η διοίκηση του νοσοκομείου με τους υπευθύνους των τμημάτων.

Με έναν παιδοαναισθησιολόγο παραμένει και το Καραμανδάνειο της Πάτρας, το οποίο χρειάζεται τη συνδρομή αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία για τις εφημερίες του. Η πρόσφατη προκήρυξη για δύο θέσεις παιδοαναισθησιολόγου βγήκε άγονη. «Κανένας γιατρός δεν θέλει να δουλέψει σε συνθήκες ανασφάλειας και γνωρίζοντας ότι θα κάνει 15 εφημερίες τον μήνα», ανέφερε στην «Κ» η ακτινολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας, μέλος Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, Δέσποινα Τοσονίδου.

Στο Παμμακάριστος, πέντε παθολόγοι έχουν υπό την ευθύνη τους 60 κλίνες ασθενών του παθολογικού τμήματος σε τρεις ορόφους του νοσοκομείου, έξι κλίνες στη μονάδα αυξημένης φροντίδας, και καλύπτουν τις εφημερίες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το τακτικό παθολογικό ιατρείο και το διαβητολογικό ιατρείο. Το ακτινολογικό του νοσοκομείου κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας, διότι απομένει με μία μόνιμη ακτινολόγο και έναν επικουρικό με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο. Τις μισές ημέρες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Στο Θριάσιο νοσοκομείο, τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 44 ασθενείς σε θαλάμους της Α΄ και της Β΄ Παθολογικής Κλινικής.

Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω βασικές τους λειτουργίες και οδηγεί σε παράδοξες ενέργειες. Οπως ανέφερε ενδεικτικά στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, «στο νοσοκομείο της Κέρκυρας στις εφημερίες στα επείγοντα COVID βοηθάει και ιατροδικαστής».

Εξαγγελία προσλήψεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία διετία έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ περισσότεροι από 2.000 ειδικευμένοι γιατροί, εκ των οποίων οι μισοί συνταξιοδοτήθηκαν και οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν. Οπως επισημαίνει, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 5.500, με δεδομένο όμως ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, υπολογίζεται ότι για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες απαιτούνται 8.500 γιατροί. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 25.000 και οι στοιχειώδεις ανάγκες υπολογίζονται σε 35.000.

Υπολογίζεται ότι για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες στο ΕΣΥ απαιτούνται επιπλέον 8.500 γιατροί.

Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει για φέτος 4.000 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, με επιπλέον μοριοδότηση στους επικουρικούς νοσηλευτές, και 700 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. «Από τον Μάιο του 2021 έχουν εξαγγελθεί οι 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Εκτοτε αυτές οι θέσεις έχουν εξαγγελθεί άλλες τέσσερις φορές και ακόμα δεν έχει γίνει κάτι. Πολλοί νοσηλευτές επικουρικοί έχουν απογοητευτεί και φεύγουν για να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι την ίδια επιλογή κάνουν και πολλοί επικουρικοί γιατροί.

Κύμα παραιτήσεων παρατηρείται από πέρυσι και στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας – υπερεφημέρευσης σε υποστελεχωμένα τμήματα και των χαμηλών αποδοχών. «Ειδικά σε νησιά σε αρκετές περιπτώσεις επιμελητές που έχουν μείνει μόνοι τους να καλύπτουν μια κλινική παραιτούνται, ανοίγουν ένα ιδιωτικό ιατρείο και καλύπτουν με μπλοκάκι τις εφημερίες κατόπιν αίτησης της διοίκησης, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο τριπλάσια χρήματα», επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου.

«Θα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις προσωπικού ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τα νοσοκομεία», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ματίνα Παγώνη και προσθέτει: «Θα πρέπει να “τρέξουν” οι διαδικασίες. Το να προκηρυχθούν οι θέσεις δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Μια πρόσληψη μετράει από τη στιγμή που ο γιατρός θα πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο».

Μονιμοποιήσεις

Ο κ. Παπανικολάου τονίζει την ανάγκη να μονιμοποιηθεί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις το επικουρικό προσωπικό, να προκηρυχθούν θέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες και να προχωρήσουν οι προσλήψεις με γρήγορες διαδικασίες, και να συμμορφωθεί η πολιτεία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των αποδοχών των γιατρών στα προμνημονιακά επίπεδα. Ειδικά για τα νησιά, όπου όλα τα κίνητρα που έχουν δοθεί έχουν αποτύχει, θα πρέπει να γίνονται προκηρύξεις για το σύνολο των αναγκών κάθε τμήματος. Αλλιώς κανένας γιατρός δεν θα θέλει να πάει για να καλύψει μόνος του 24 ώρες το 24ωρο μια κλινική.

Ακτινολόγοι προς εξαφάνιση

«Εχουμε μείνει πάρα πολύ λίγοι ακτινολόγοι στο ΕΣΥ. Αρχίζουν πλέον τα τμήματα αξονικής τομογραφίας να μην μπορούν να καλύψουν τα τακτικά περιστατικά. Σε λίγο δεν θα μπορούν να καλύπτουν ούτε τα έκτακτα. Με μετακινήσεις και εντέλλεσθε προσπαθούν οι διοικήσεις να καλύψουν κενά. Βουλώνουν τρύπες, ανοίγοντας άλλες», σημειώνει στην «Κ» η ακτινολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας, μέλος Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, Δέσποινα Τοσονίδου. Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους αναισθησιολόγους, οι ακτινολόγοι τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση από το ΕΣΥ. Σοβαρό πρόβλημα θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια και σε άλλες ειδικότητες στη χώρα μας. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, «σχεδόν μία στις δύο θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, ακόμη και στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι άδεια. Ελλείψεις παρατηρούνται σε εργαστηριακές ειδικότητες, στην αναισθησιολογία, στην πνευμονολογία, στη χειρουργική θώρακος, στη νευροχειρουργική και σε άλλες. Αυτό μας λέει ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα δεν θα έχουμε γιατρούς αυτής της ειδικότητας ούτε στον ιδιωτικό τομέα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT