1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο στρατός ευρίσκεται με ακμαίον το ηθικόν

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο στρατός ευρίσκεται με ακμαίον το ηθικόν

Με τις εχθροπραξίες να έχουν τερματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα, τον ελληνικό στρατό να βρίσκεται στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ και τα πρώτα χιόνια να προαναγγέλλουν τον χειμώνα, ένα εύλογο ερώτημα απασχολούσε τον ελληνικό λαό…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις εχθροπραξίες να έχουν τερματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα, τον ελληνικό στρατό να βρίσκεται στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ και τα πρώτα χιόνια να προαναγγέλλουν τον χειμώνα, ένα εύλογο ερώτημα απασχολούσε τον ελληνικό λαό: ποια ήταν εκείνη τη στιγμή η κατάσταση στο μέτωπο; Στο εν λόγω ερώτημα απαντούσε άρθρο έκτακτου συνεργάτη της «Καθημερινής», το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 6ης Οκτωβρίου 1921. Η –μάλλον εξιδανικευμένη– εικόνα που μεταφέρει βασίζεται, όπως o ίδιος αναφέρει, στις πληροφορίες που του δόθηκαν –πληροφορίες εκτεινόμενες επί όλων των θεμάτων– από ανώτερο αξιωματικό του Επιτελείου της Στρατιάς, ο οποίος είχε επανέλθει στη Σμύρνη.

Συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε πριν από την έναρξη των θερινών επιχειρήσεων, ο συνεργάτης της «Κ» γράφει: «Ενώ τότε [ο εχθρός] επεχείρει επιδρομάς εις τα μετόπισθεν και ωργάνου τας συμμορίας του, σήμερον ούτε αυτάς ενεργεί. Και διότι δεν είνε εις θέσιν, εκ της καταστάσεώς του κρινόμενος, και διότι δεν δύναται, λόγω των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί».

Στη συνέχεια, περιγράφει τις εργασίες οχύρωσης εκ μέρους των ελληνικών δυνάμεων επί της προαναφερθείσας γραμμής καθώς και οργάνωσης του χειμερινού στρατοπέδου, αναφέροντας ότι ο στρατός «ευρίσκεται τώρα με ακμαίον το ηθικόν του και υπέροχον το φρόνημα» και υποστηρίζοντας ότι «το μέτωπον της Ελληνικής Στρατιάς, ισχυρόν και αδιάρρηκτον, λόγω του αρίστου ηθικού των ανδρών αυτής, κατέστη τώρα και τεχνικώς απρόσβλητον από του εχθρού, όστις περιέρχεται ούτω εις εντελή αδυναμίαν διαρρήξεως».

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο στρατός ευρίσκεται με ακμαίον το ηθικόν-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT