Φωτιά στη Λέσβο: Στα 16.300 στρέμματα υπολογίζεται η καταστροφή

Φωτιά στη Λέσβο: Στα 16.300 στρέμματα υπολογίζεται η καταστροφή

Με δάκρυα στα μάτια, οι σεισμόπληκτοι κάτοκοι της Βρίσας (που είχε «χτυπηθεί» το 2017 από τον «Εγκέλαδο») έγιναν και πυρόπληκτοι.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 16.300 στρέμματα εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι φτάνει η καμένη έκταση από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στα Βατερά Λέσβου, σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δεδομένα, με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από τον δορυφόρο Sentinel 2 το μεσημέρι της Κυριακής.

Φωτιά στη Λέσβο: Στα 16.300 στρέμματα υπολογίζεται η καταστροφή-1

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 

Προς το βουνό το μέτωπο στη Λέσβο

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα είναι βελτιωμένη, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πλέον, αλλά αρκετές μικρές εστίες που χρειάζονται δουλειά.

Πάντως, κατά τη διάρκεια απογευματινής ενημέρωσης σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στην περιοχή εξακολουθούν και επιχειρούν 81 πυροσβέστες, 20 οχήματα, 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Πλέον, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο stonisi.gr, η φωτιά έχει μεταφερθεί στις παρυφές του Ολύμπου, όπου υπάρχει πυκνό δάσος, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα επεκταθεί στα Πλωμαριτοχώρια, νότια του βουνού.

Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης από το 112 στη Βρίσα και το Σταυρό, όπου δόθηκε μάχη για να μη μπουν οι φλόγες στον οικισμό. Με δάκρυα στα μάτια, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας (που είχε «χτυπηθεί» το 2017 από τον «Εγκέλαδο») έγιναν και πυρόπληκτοι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Φωτιά στη Λέσβο: Στα 16.300 στρέμματα υπολογίζεται η καταστροφή-2
Φωτιά στη Λέσβο: Στα 16.300 στρέμματα υπολογίζεται η καταστροφή-3

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT