Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με τη μέθοδο του αντιπύρ

Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με τη μέθοδο του αντιπύρ

Τη μέθοδο του αντιπύρ και της κατάκαυσης που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος χρησιμοποίησαν την Κυριακή τα στελέχη της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να περιορίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, στον Εβρο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μέθοδο του αντιπύρ και της κατάκαυσης που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος χρησιμοποίησαν την Κυριακή τα στελέχη της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να περιορίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, στον Εβρο.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στον Εβρο βρίσκονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στελέχη του σώματος από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και τις νεοσύστατες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) προκειμένου να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί –μια ομάδα περίπου 10 ατόμων– το προηγούμενο διάστημα είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό (σ.σ. στον Καναδά και πιο πρόσφατα στην Ισπανία) και εκπαιδευθεί σε τεχνικές διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση της ίδιας της φωτιάς.

Στον Εβρο στελέχη του σώματος από την ΕΜΑΚ και τις νεοσύστατες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Αριστα ενημερωμένες πηγές επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι οι πυροσβέστες της συγκεκριμένης, επίλεκτης ομάδας «δασοκομάντος» από το μεσημέρι της Κυριακής χρησιμοποίησαν ειδικά φλόγιστρα προκειμένου να δημιουργήσουν και να επεκτείνουν σε πλάτος αντιπυρικές ζώνες που βρίσκονταν στην περίμετρο της πυρκαγιάς ώστε να περιορίσουν την εξέλιξή της. Η συγκεκριμένη τεχνική ονομάζεται κατάκαυση (burn out), με το αντιπύρ (backfire) να περιγράφεται ως η χρήση ελεγχόμενης φωτιάς στην πορεία και όχι την περίμετρο του μετώπου. Η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου προβλέφθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα τέλη Ιουνίου. Επιτρέπεται όταν η πυρκαγιά «δεν δύναται να ελεγχθεί με άλλα μέσα», όταν «κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαία από τον επικεφαλής του συμβάντος» και «διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό».

Στελέχη του σώματος και αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσαν ότι προχώρησαν στη χρήση της μεθόδου της κατάκαυσης με σκοπό τη διαπλάτυνση χέρσων εκτάσεων που λειτούργησαν ως αντιπυρικές ζώνες. «Δοκιμάστηκε περισσότερο πιλοτικά σε μια – δυο περιπτώσεις και μπορώ να πω ότι είχε κάποια αποτελέσματα», σχολίασε πηγή στην «Κ».

Στην προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του την Κυριακή και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος».

Εμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, εξάλλου, ανέφεραν μιλώντας στην «Κ» ότι η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τα γνωστά «εργαλεία» ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Οι υδροφόρες της Πυροσβεστικής δεν έχουν πρόσβαση στο πυκνό δάσος ελλείψει δασικών και αγροτικών δρόμων, ενώ το νερό που ρίχνουν από αέρος τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μειώνει την ένταση της φωτιάς, καθώς αυτή είναι έρπουσα και το νερό δεν φτάνει στον «υπόροφο», χαμηλά δηλαδή στο έδαφος, όπου βρίσκονται κλαδιά, πευκοβελόνες κ.ο.κ. «Επιχειρούμε κυρίως με ελικόπτερα, καθώς είναι ευκολότερος και ταχύτερος ο ανεφοδιασμός τους», σχολίασε αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT