Ιδανικά επικίνδυνες συνθήκες λόγω του καύσωνα τις επόμενες ημέρες

Ιδανικά επικίνδυνες συνθήκες λόγω του καύσωνα τις επόμενες ημέρες

Πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών είναι οι επόμενες ημέρες έως την Κυριακή τουλάχιστον, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών είναι οι επόμενες ημέρες έως την Κυριακή τουλάχιστον, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Το ανησυχητικό είναι πως σε μεγάλο μέρος της χώρας η υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης πέφτει κάτω του 10%. «Συνθήκες με υγρασία μικρότερη του 10% θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάφλεξη, τη διατήρηση και την εύκολη μετάδοση της φωτιάς. Δεν είναι τυχαίο πως στη Δαδιά και τα Κρέστενα η υγρασία βρισκόταν σε επίπεδα 7%-8%. Οι φωτιές μπόρεσαν να αναπτυχθούν παρότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ξηραίνουν τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα και ειδικότερα τη νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα και θάμνους», εξηγεί στην «Κ» ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής στο Αστεροσκοπείο. Τα υλικά αυτά, που συχνά λειτουργούν και ως «προσάναμμα» για το ξέσπασμα πυρκαγιών, γίνονται μέσω της ξήρανσής τους πολύ πιο εύφλεκτα.

Ιδανικά επικίνδυνες συνθήκες λόγω του καύσωνα τις επόμενες ημέρες-1

Ισχυροί άνεμοι

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας τις επόμενες μέρες θα είναι πολύ δυσμενείς, προειδοποιεί η ομάδα FLAME. Η υγρασία στη νεκρή λεπτή καύσιμη ύλη θα πέσει κάτω από το 10% στην Αττική, προειδοποιεί ο κ. Γιάνναρος, τονίζοντας πως ίσως η πιο δύσκολη μέρα να είναι η Πέμπτη. «Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε ενίσχυση των ανέμων, άρα δημιουργείται συνδυασμός περισσότερων αρνητικών δεδομένων», τονίζει. «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή τις επόμενες μέρες», συμπληρώνει ο ερευνητής του ΕΕΑ.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ανάφλεξης, με την υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης κάτω του 10%.

Σύμφωνα με το meteo.gr, oι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν από αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου, κυρίως στο Αιγαίο και τις περιοχές που επηρεάζονται και θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου.

Καθώς προχωράμε στο βαθύ καλοκαίρι, οι μετεωρολογικές συνθήκες που διευκολύνουν τις δασικές πυρκαγιές λειτουργούν σωρευτικά. «Οι πολλές συνεχόμενες ημέρες με αυξημένες θερμοκρασίες και ξηρές συνθήκες ενισχύουν την ξηρότητα της καύσιμης ύλης και την πιθανή ανάφλεξή της», σημειώνει ο κ. Γιάνναρος.

Υψηλές θερμοκρασίες

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη σημασία έχει η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών για πολλές ημέρες. Ηδη από το Σάββατο 23 Ιουλίου και μετά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας –και μεταξύ αυτών και στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αττική– ο υδράργυρος ξεπερνάει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει πως εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες, γεγονός που προκαλεί στρες, δυσφορία και πιθανόν προβλήματα υγείας. Σε μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση του meteo.gr υπολογίζεται πως σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι (7,9 εκατ. για την ακρίβεια) βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 37° C, ενώ περίπου 300.000 άνθρωποι άνω των 39° C. Η εκτίμηση αυτή γίνεται με βάση τους μόνιμους κατοίκους. Το ανησυχητικό είναι πως μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37° C θα σημειωθούν και τις επόμενες μέρες σε πολλές περιοχές (και στην Αθήνα). Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ζέστης και στον ανθρώπινο οργανισμό, σε διάθεση και υγεία, είναι επίσης σωρευτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT