Ευρύτατη συναίνεση για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες»

Ευρύτατη συναίνεση για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες»

Μια σπάνια εξαίρεση για τα πολιτικά δεδομένα της περιόδου, που χαρακτηρίζεται από την οξύτητα και την πόλωση, αποτέλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που εξασφάλισε χθες στη Βουλή ευρύτατη κομματική συναίνεση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπάνια εξαίρεση για τα πολιτικά δεδομένα της περιόδου, που χαρακτηρίζεται από την οξύτητα και την πόλωση, αποτέλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που εξασφάλισε χθες στη Βουλή ευρύτατη κομματική συναίνεση. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και οι αλυσίδες στοιχείων (blockchain).

Με τις θετικές ψήφους Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε το ν/σ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας χθες στη συζήτηση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «το στοίχημα είναι να φέρουμε όλοι μαζί το μέλλον στο σήμερα» και ότι «η χώρα πολιτογραφείται στο μέλλον». «Η φιλοσοφία μας», πρόσθεσε, «είναι να απλουστεύσουμε το κράτος και να το κάνουμε φιλικό στον πολίτη».

Ευρεία πλειοψηφία συγκέντρωσε εξάλλου η τροπολογία για την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, την Κάρτα Αναπηρίας και τα ηλεκτρονικά ΚΕΠΑ, καθώς ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 δήλωσαν «παρών». Επίσης ψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπουργική τροπολογία με διατάξεις που αφορούν: Την ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς στα νοσοκομεία και στις κλινικές της χώρας. Τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας myanarrotikes.gov.gr. Τον μοναδικό κωδικό έγκρισης έργου. Την καταστροφή εντύπων εγγράφων κατόπιν μικροφωτογράφησης. Την παροχή υποστήριξης για υπηρεσίες της Ενιαίας Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Την έγκριση υπηρεσιών συμφωνημένου επιπέδου για πληροφοριακά συστήματα με οριζόντιο χαρακτήρα. Την υποχρέωση ενημέρωσης για πόρους κυβερνητικών νεφών. Για υπηρεσίες δυσλειτουργικότητας προς παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και ρυθμίσεις σχετικά με την ταυτοποίηση χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Την τροπολογία καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT