Βουλή: «Ομοβροντία» κατά του περιβαλλοντικού ν/σ

Βουλή: «Ομοβροντία» κατά του περιβαλλοντικού ν/σ

Με μικρές υποχωρήσεις για τους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών, αλλά χωρίς ουσιώδεις αλλαγές για όλα τα υπόλοιπα κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές υποχωρήσεις για τους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών, αλλά χωρίς ουσιώδεις αλλαγές για όλα τα υπόλοιπα κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, κατά την επεξεργασία του χθες στις επιτροπές της Βουλής το ΥΠΕΝ δέχθηκε ομοβροντία επικρίσεων από τους επιστημονικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που επέμειναν ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ και δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας μέσα σε περιοχές προστασίας της φύσης θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η σημαντικότερη υποχώρηση που έκανε το ΥΠΕΝ μετά και τη συνάντηση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν να αφαιρέσει από το σχέδιο νόμου τα έργα που πρότεινε να επιτρέπονται σε πυρήνες (ζώνη Α) προστατευόμενων περιοχών (όπως δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, νέους δρόμους και άλλα) και τις υπόγειες εξορύξεις και τα τουριστικά καταλύματα από τις περιοχές προστασίας της φύσης (ζώνη Β). Παρέμεινε ωστόσο η πρόβλεψη διατήρησης (αντί δρομολόγησης της απομάκρυνσης) ασύμβατων χρήσεων στη ζώνη Α αλλά και το πλήθος νέων «βαριών» χρήσεων που προτείνεται να επιτραπεί στη ζώνη Β, όπως η εγκατάσταση ΑΠΕ, η διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή δικτύων αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας. Αναλόγως, στις ζώνες διατήρησης οικοτόπων και ειδών (ζώνη Γ) απελευθερώθηκαν τα όρια δόμησης για εστιατόρια και αναψυκτήρια, προστέθηκε η ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων και η κατασκευή δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας.

Στα υπόλοιπα ζητήματα που προκάλεσαν αντιδράσεις (λ.χ. περιβαλλοντική αδειοδότηση) το σχέδιο νόμου παρέμεινε σταθερό, ενώ αυξήθηκε από τα 97 στα 178 άρθρα με την προσθήκη ρυθμίσεων διαφόρων υπουργείων.

Χθες ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οπως ήταν επόμενο, το ΥΠΕΝ δέχθηκε κριτική από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το σύνολο των επιστημονικών φορέων που τοποθετήθηκαν κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων για τις προστατευόμενες περιοχές. «Θα περιμέναμε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Δαδιά να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις», ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου από το WWF, ενώ για σαφή επιδείνωση του θεσμικού πλαισίου μίλησε και η Ιόλη Χριστοπούλου από το Green Tank. «Αμετροεπή» χαρακτήρισε τον κατάλογο των επιτρεπόμενων χρήσεων γης σε προστατευόμενες περιοχές ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας Πέτρος Λυμπεράκης, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα καθυστερήσουν κι άλλο την εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε και ο καθηγητής στο Παν. Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος από την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία.

Στον αντίποδα, ΣΕΒ, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και άλλοι παραγωγικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, ως ενδεικτική της απόστασης που εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στις σύγχρονες αντιλήψεις περί περιβαλλοντικής διαχείρισης και των προθέσεων της πλειονότητας των δημάρχων: η ΚΕΔΕ πρότεινε να προστεθεί ρύθμιση με την οποία οι δήμοι που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές δεν θα δεσμεύονται από τις ειδικές απαγορεύσεις που ισχύουν σε αυτές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT