Προσωπικός γιατρός σε… έλλειψη

Προς παράταση και πέραν της 31ης Ιουλίου 2022 της δυνατότητας ιδιωτών παθολόγων και γενικών γιατρών να ενταχθούν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών σε περιοχές που μέχρι τώρα το σχετικό ενδιαφέρον είναι κατώτερο των προσδοκιών, οδεύει το υπουργείο Υγείας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς παράταση και πέραν της 31ης Ιουλίου 2022 της δυνατότητας ιδιωτών παθολόγων και γενικών γιατρών να ενταχθούν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών σε περιοχές που μέχρι τώρα το σχετικό ενδιαφέρον είναι κατώτερο των προσδοκιών, οδεύει το υπουργείο Υγείας. Σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγονται η Αττική και νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ όπως ανέφεραν στην «Κ» ιατρικές πηγές, ούτε στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να διασφαλίζεται ο επιθυμητός αριθμός προσωπικών γιατρών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την Τρίτη το απόγευμα σε ενημερωτική διαδικτυακή συζήτηση για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι από την προσεχή Δευτέρα 1η Αυγούστου να ξεκινήσουν οι εγγραφές ενηλίκων πολιτών σε προσωπικό γιατρό σε περιοχές όπου καλύπτεται ο στόχος για την ανάπτυξη του συστήματος, όπως αυτός έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας. «Εάν εξαιρέσουμε την Αττική και κάποια νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις άλλες περιοχές μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία κάλυψη του πληθυσμού για τον αρχικό στόχο που έχουμε θέσει», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Οπως είπε, την 31η Ιουλίου θα κλείσει το σύστημα για τις αιτήσεις των γιατρών και πρόσθεσε ότι «παρατάσεις θα δοθούν σε περιοχές που δεν έχουμε τον αριθμό των γιατρών που θέλουμε».

Σύμφωνα με τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας, η δυνατότητα κάλυψης κατά 85% του πληθυσμού από προσωπικούς γιατρούς σε μία περιοχή, θεωρείται ικανοποιητική προκειμένου να «ανοίξουν» οι εγγραφές. Οπως ανέφεραν στην «Κ», σε καμία χώρα με παρόμοιο σύστημα με αυτό που αναπτύσσει η χώρα μας δεν έχει εγγραφεί το 100% των πολιτών σε προσωπικό γιατρό.

Και στον υπολογισμό της κάλυψης του πληθυσμού σε μία περιοχή λαμβάνεται υπ’ όψιν εκτός από τον απόλυτο αριθμό των προσωπικών γιατρών και το πόσους πολίτες είναι αυτοί διατεθειμένοι να αναλάβουν.

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Βορείου Αιγαίου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα – Πιθανή παράταση πέραν της 31ης Ιουλίου 2022 για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Τόσο ο κ. Πλεύρης όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισαν χθες ότι δεν μπορεί να γίνει προσωπικός γιατρός και να εγγράφει πληθυσμό, γιατρός που δεν έχει κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. «Για να υποχρεώσεις τον πολίτη να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, θα πρέπει να του διασφαλίσεις τη δωρεάν πρόσβαση. Και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει δίκτυο. Η σύμβαση είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί το δίκτυο», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Τόνισαν ότι από τους όρους της σύμβασης έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση του προσωπικού γιατρού να συνδράμει σε εφημερίες δημόσιων μονάδων και ότι ο προσωπικός γιατρός δεν θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται στο ιατρείο του εγγεγραμμένους πολίτες εκτός του ωραρίου που δηλώνει. Επιπλέον, η κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνεται από τον πολίτη.

Αναμένεται η έκδοση –ενδεχομένως και σήμερα– ανακοίνωσης για τον τρόπο εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό. Αυτή πάντως θα μπορεί να γίνει και μέσω φαρμακείων –στο πρότυπο του προγραμματισμού ραντεβού για τον εμβολιασμό– και ήδη έχουν εξασφαλιστεί 16,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους για τις αμοιβές των φαρμακοποιών.

Σε κάθε περίπτωση ο Αύγουστος θεωρείται ένας μήνας μεταβατικός, αφού το βάρος αναμένεται να δοθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά στην ενημέρωση των πολιτών για το νέο σύστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μόνο το 55,9% των συμμετεχόντων κατοίκων της πόλης σκοπεύει να εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό (29,6% απάντησε αρνητικά και το 14,5% απέφυγε να απαντήσει). Το 58,4% δεν γνωρίζει για την αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις που θα καταβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου όσοι δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, και το 68% δήλωσε ότι αυτή θα επηρεάσει την απόφασή του.

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει ο νόμος για τη συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα και άλλων ειδικοτήτων, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Αναφερόμενος δε στο «αντικίνητρο» της αυξημένης συμμετοχής για τους πολίτες που δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό, σημείωσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του ΠΙΣ εκτιμούν ότι είναι αντισυνταγματική και για λόγους αρχής ο Σύλλογος θα το προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT