Τι πιστεύει η Θεσσαλονίκη για εμβολιασμούς και πανδημία

Τι πιστεύει η Θεσσαλονίκη για εμβολιασμούς και πανδημία

Θετικοί στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν εκ νέου με ένα νέο εμβόλιο για την COVID-19, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, δηλώνουν έξι στους δέκα (62,4%) κατοίκους της Θεσσαλονίκης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικοί στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν εκ νέου με ένα νέο εμβόλιο για την COVID-19, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, δηλώνουν έξι στους δέκα (62,4%) κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, το 22,2% δεν θα κάνει το εμβόλιο, ακόμα και αν γίνουν οι σχετικές συστάσεις από τους επιστήμονες. Το 86,7% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης έχει ήδη εμβολιαστεί, εκ των οποίων το 72,6% έχει κάνει τρεις δόσεις και το 10,3% έχει κάνει και τις τέσσερις δόσεις.

Η στάση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 αλλά και σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας καθημερινότητα υπήρξαν αντικείμενα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το διάστημα 11-15 Ιουλίου, σε δείγμα 1.072 ενήλικων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νικόλαος Νίτσας, η πανδημία φαίνεται να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, γεγονός που απεικονίζεται στην απαισιόδοξη οπτική τους σχετικά με την επιστροφή σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κορωνοϊό. Σχεδόν ένας στους πέντε (19,8%) απαντά ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, ενώ τέσσερις στους δέκα απάντησαν «μετά το 2023» (39,3%). Το 18,9% τοποθέτησε αυτή την εξέλιξη μέσα στο επόμενο έτος, ενώ στους αισιόδοξους συγκαταλέγεται το 3,7% των συμμετεχόντων που πιστεύει ότι θα επανέλθουμε στην προ COVID καθημερινότητα τους επόμενους έναν-δύο μήνες και το 7,1% που απάντησε «προς το τέλος του έτους».

Αναφορικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, το 36,3% δηλώνει ικανοποιημένο και το 29,2% δυσαρεστημένο. Το 32,9% δηλώνει «ούτε ευχαριστημένο ούτε δυσαρεστημένο» και το 1,5% επέλεξε να μην απαντήσει. Το ποσοστό δυσαρέσκειας είναι 39,8% όταν η ερώτηση εστιάζει στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Πάντως, τα χρόνια της πανδημίας μετρίασαν την αρνητική στάση των πολιτών για το ΕΣΥ, αφού στην αντίστοιχη έρευνα του 2019 το ποσοστό των δυσαρεστημένων ήταν 66,5%. Το 41,1% θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας ανταποκρίθηκαν «καλά» στα χρόνια της πανδημίας, το 42,7% «μέτρια» και το 14,3% «άσχημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT