Κτηματολόγιο: Απέχουν Κρήτη και περιοχές της Αττικής

Κτηματολόγιο: Απέχουν Κρήτη και περιοχές της Αττικής

Ξεπέρασε το «φράγμα» του 50% η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες. Αντίθετα η συλλογή δηλώσεων στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον μισό νομό Ηρακλείου και στο υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής με τα νησιά της Αττικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε το «φράγμα» του 50% η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες. Αντίθετα η συλλογή δηλώσεων στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον μισό νομό Ηρακλείου και στο υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής με τα νησιά της Αττικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αισιοδοξεί ότι οι ρυθμοί θα αυξηθούν μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του έτους θα έχει συνολικά συλλεγεί το 90% των –εκτιμώμενων– δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη χώρα, μια εξέλιξη που δείχνει ότι το κτηματολόγιο επιτέλους βαίνει προς ολοκλήρωση.

Συνολικά 65%

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (μέχρι το τέλος Ιουλίου), τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν συλλεγεί από τις «ανοιχτές» συμβάσεις κτηματογράφησης φθάνουν τα 11,6 εκατ., περίπου το 65% των εκτιμώμενων (17,8 εκατ.). Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2018 και (κυρίως) την άνοιξη του 2019, με τελευταίες τις τέσσερις από τις πέντε «ορφανές» μελέτες (που είχαν «κολλήσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω δικαστικών προσφυγών): τις Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το νότιο Ηράκλειο και την περιοχή Θεσπρωτίας – Κέρκυρας (η τελευταία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο επόμενο διάστημα).

52% στις Κυκλάδες

Στο Ρέθυμνο έχει συλλεγεί το 22% των δηλώσεων, στα Χανιά το 16% και στον μισό νομό Ηρακλείου το 13%.

Η περιοχή που δείχνει να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και τα νησιά της Αττικής, όπου τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης έχει συλλεγεί μόνο το 38% των εκτιμώμενων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων (περίπου 140.000 από 370.000). Στις Κυκλάδες, οι δηλώσεις που έχουν έως τώρα κατατεθεί αφορούν 325.000 από 628.000 εκτιμώμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ποσοστό 52% (όταν μια μελέτη κτηματογράφησης φθάσει το 55% μπορεί να «παραδοθεί» στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο»). Πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Κρήτη: στο Ρέθυμνο έχει συλλεγεί το 22% (84.000 από 376.000 δικαιώματα), στα Χανιά το 16% (93.000 από 570.000) και στον μισό νομό Ηρακλείου το 13% (94.000 από 701.000). Να σημειωθεί ότι οι τρεις μελέτες κτηματογράφησης της Κρήτης δεν περιλαμβάνουν τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων, που είχαν κτηματογραφηθεί στο παρελθόν, αλλά εξωαστικές περιοχές. Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει τη μικρή συμμετοχή, καθώς στις αγροτικές περιοχές μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών είναι χωρίς συμβόλαια (και η υποχρεωτική, στις περιπτώσεις αυτές, υποβολή δήλωσης με χρησικτησία προϋποθέτει τοπογραφικό, που αυξάνει το κόστος).

«Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλά αλλά η πορεία των άλλων περιοχών μας έδειξε ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Λ.χ., και τα Δωδεκάνησα, όπου σήμερα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που συνελέγησαν ξεπέρασαν τα εκτιμώμενα, βρίσκονταν τον πρώτο χρόνο περίπου στο 50%», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο, Δημήτρης Σταθάκης. «Ειδικά για τις Κυκλάδες, όταν ανακοινώσαμε ότι η τελευταία παράταση ήταν τον Ιούνιο, κατατέθηκε μέσα σε ένα μήνα 10% των δικαιωμάτων. Το ίδιο θα συμβεί και στην Κρήτη, όπου σταδιακά λήγουν οι προθεσμίες που έχουν δοθεί».

Στο 90% τέλος του έτους

Το ελληνικό κτηματολόγιο αισιοδοξεί ότι έως το τέλος του έτους, το ποσοστό των δηλώσεων ιδιοκτησίας που θα έχουν συλλεγεί συνολικά έως σήμερα θα φτάνει στο 90%. «Απομένει η περιοχή Θεσπρωτίας – Κέρκυρας, όπου η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός μέσα στο έτος για τη “μετάπτωση”, μέσα σε διάστημα τριών ετών, του κτηματολογίου Ρόδου – Κω – Λέρου στο εθνικό κτηματολόγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT