Προσφυγή κατά του νόμου για τα ΑΕΙ

Αμφισβητεί τη συνταγματικότητά του η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια ολοκλήρωσαν τις τυπικές διαδικασίες για την εκλογή νέων διοικήσεων με βάση τον νόμο-πλαίσιο 4957 για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα και ξεκινούν οι παρασκηνιακές διαδικασίες των υποψηφίων για την εκλογική μάχη, νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανοίγει η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα του νόμου.

Ειδικότερα, η εκτελεστική γραμματεία (ΕΓ) της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε ότι με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέων διοικήσεων σε αρκετά ΑΕΙ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη αντισυνταγματικότητα του νόμου 4957. Η ΠΟΣΔΕΠ βάλλει κατά του το μοντέλου διοίκησης που θεσμοθετεί ο νόμος 4957, δηλαδή του Συμβουλίου Διοίκησης με τη συμμετοχή ατόμων εκτός ΑΕΙ.

Προσφυγή κατά του νόμου για τα ΑΕΙ-1

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πλειοψηφία της ΕΓ αποφάσισε με την κίνησή της να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς –εκτός από τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το μοντέλο διοίκησης– δεν έχει στη διάθεσή της μια εισήγηση με νομικά επιχειρήματα. Παράλληλα, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ θα εξετάσει σχέδιο δράσης, με βάση και τις αποφάσεις των συλλόγων, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα δημιουργήσει ο νέος νόμος στη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Στο στόχαστρο το μοντέλο διοίκησης που θεσμοθετεί ο νόμος 4957, δηλαδή το Συμβούλιο Διοίκησης με συμμετοχή ατόμων εκτός ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής νέας διοίκησης στα δέκα ιδρύματα όπου ολοκληρώνεται η θητεία των πρυτανικών αρχών. Πρόκειται για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο, Πελοποννήσου, Αιγαίου, Μεσογειακό και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να εκλεγούν τα έξι εσωτερικά μέλη του νέου 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης, τα οποία κατόπιν θα επιλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη του. Τέλος, το Συμβούλιο θα επιλέξει πρύτανη ένα εσωτερικό μέλος του. Με βάση τις προκηρύξεις των ΑΕΙ, οι περισσότερες εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο (μόνη εξαίρεση το Παν. Αιγαίου, στις 3/11).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές συζητήσεις από τους υποψήφιους πρυτάνεις, οι οποίοι θα πρέπει προηγουμένως να εκλεγούν στο Συμβούλιο Διοίκησης. Ο δρόμος έως τον πρυτανικό θώκο προϋποθέτει τακτικισμούς. Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα για όποιον στοχεύει στον πρυτανικό θώκο είναι να εκλεγεί μεταξύ των έξι μελών του Συμβουλίου. Κατόπιν, για να έχει πιθανότητες να επιλεγεί από το Συμβούλιο πρέπει, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» πανεπιστημιακοί, να έχει φιλικά διακείμενα άλλα τρία εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου, στο σύνολο των έξι. Οι τέσσερίς τους, έχοντας την πλειοψηφία στο σύνολο των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, θα επιλέξουν φιλικά προσκείμενά τους εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί θα αναδείξουν τον αρεστό υποψήφιό τους. Ετσι, υποψήφιοι για το Συμβούλιο έχουν αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά και υποψήφιοι πρυτάνεις αναζητούν δημοφιλείς υποψηφίους για να αλληλοϋποστηριχθούν, ώστε να εκλεγούν όλοι στο Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT