Κορωνοϊός – Σχολείο: Τα παιδιά χρειάζονται κανονικότητα

Κορωνοϊός – Σχολείο: Τα παιδιά χρειάζονται κανονικότητα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή σχολική χρονιά θα θυμίζει τις εποχές προ κορωνοϊού, επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα, που τόσο πολύ χρειάζονται τα παιδιά. Η ζωή στο σχολείο θα είναι απαλλαγμένη από μέτρα και περιορισμούς, δεδομένου ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά είναι αποδεδειγμένα απειροελάχιστος. Εχει προηγηθεί μια θερινή έξαρση του ιού, κατά την οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού μολύνθηκε. Ταυτόχρονα έχει καταργηθεί η υποχρεωτικότητα χρήσης της μάσκας σε δημόσιους χώρους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα ΜΜΜ. Θα ήταν λάθος στις εξαιρέσεις να ενταχθεί το σχολείο, το οποίο άλλωστε αποτελεί μια διευρυμένη οικογένεια, μια μεγάλη «φούσκα», όπου συναντιούνται συστηματικά οι ίδιοι άνθρωποι. Απομακρυνόμαστε από τη λογική των οριζόντιων μέτρων. Θα παρακολουθούμε επιδημιολογικά τη σχολική κοινότητα. Δεν αποκλείεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις έξαρσης επιμολύνσεων να υπάρξει ισχυρή σύσταση για εφαρμογή κάποιων μέτρων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται πάντα να τηρούν τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, να αερίζουν τις τάξεις και να έχουν ευήκοα ώτα: αν διαπιστώσουν ότι έχουν πυρετό ή έντονο συνάχι, θα είναι προτιμότερο να μείνουν σπίτι ή να προσέλθουν στο σχολείο με μάσκα. Τα συμπτώματα της «Ομικρον» μοιάζουν πολύ με εκείνα της γρίπης, απλώς η «Ομικρον» κάνει πιο πολύ συνάχι. Ας είμαστε προετοιμασμένοι φέτος για έξαρση της γρίπης, όπως συνέβη στην Αυστραλία.

* Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είναι επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT