Νέα αστυνομική επιχείρηση σε νησίδα στον Εβρο

Νέα αστυνομική επιχείρηση σε νησίδα στον Εβρο

Συναγερμός σήμανε για άλλη μία φορά χθες στον Εβρο έπειτα από ενημέρωση των τουρκικών αρχών προς τις ελληνικές ότι σε νησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας έχουν εγκλωβιστεί περίπου 400 παράτυποι μετανάστες.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε για άλλη μία φορά χθες στον Εβρο έπειτα από ενημέρωση των τουρκικών αρχών προς τις ελληνικές ότι σε νησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας έχουν εγκλωβιστεί περίπου 400 παράτυποι μετανάστες. Επειτα από έλεγχο των συντεταγμένων που δόθηκαν στην ενημέρωση, διαπιστώθηκε ότι όντως επρόκειτο για περιοχή εντός των ελληνικών συνόρων, οπότε και ξεκίνησε επιχείρηση για να ελεγχθεί η αξιοπιστία της πληροφορίας. Από το σύστημα επιτήρησης με κάμερες και drones δεν εντοπίστηκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στη νησίδα και σε δεύτερο χρόνο αποφασίστηκε να γίνει επιτόπια έρευνα από αστυνομικούς με τη συνδρομή στελεχών του Frontex και μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ούτε από την επιτόπια έρευνα προέκυψε κάτι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έντονη ήταν η παρουσία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής από την τουρκική πλευρά. Το περιστατικό αποδίδεται από τις ελληνικές αρχές σε τακτικισμούς από την πλευρά της Τουρκίας για τη συντήρηση των προκλήσεων και της έντασης στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σχετικά με το βάθος της διείσδυσης της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, και δη σε μια χώρα όπως η Σερβία που παραδοσιακά θεωρείτο φιλικά διακείμενη στην Ελλάδα, θα επιχειρήσει να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη σημερινή επίσκεψή του στο Βελιγράδι. Υπενθυμίζεται ότι προ μόλις δύο ημερών οι πρόεδροι Τουρκίας και Σερβίας υπέγραψαν στο Βελιγράδι πολλαπλές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και προμήθειας UAV τύπου Bayraktar. Η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Αθήνας για αρκετό καιρό, ενώ παρακολουθούνται από πολύ κοντά οι εξελίξεις στο Κόσοβο. Χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για την επικείμενη κύρωση των πρωτοκόλλων εισδοχής Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο στις 6 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική προκλητικότητα δεν καταγγέλλεται μόνο από την Αθήνα, αλλά και τις αραβικές χώρες. Στο περιθώριο, λοιπόν, της υπουργικής συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η επιτροπή εξέφρασε –για ακόμη μια φορά– την ανησυχία της για τη «συνέχιση της στρατιωτικής τουρκικής παρουσίας στα εδάφη αριθμού αραβικών χωρών και για τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν σχέση με την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT