Παρακολουθήσεις: Kλήσεις προς τρεις για ακρόαση από την ΑΔΑΕ

Παρακολουθήσεις: Kλήσεις προς τρεις για ακρόαση από την ΑΔΑΕ

Η διαδικασία αφορά το απόρρητο έγγραφο, το μόνο που διασώζεται από τον υπηρεσιακό φάκελο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, το οποίο εστάλη από την ΕΥΠ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καλέσει σε ακρόαση τον παραιτηθέντα διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα, την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου και τη μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αστυνομικό, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η διαδικασία αφορά το απόρρητο έγγραφο, το μόνο που διασώζεται από τον υπηρεσιακό φάκελο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, το οποίο εστάλη από την ΕΥΠ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, μόλις μία ημέρα μετά την κοινοποίηση από την ΕΥΠ στη Wind και την ΑΔΑΕ της διάταξης άρσης απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για λόγους εθνικής ασφαλείας, τα στελέχη της υπηρεσίας απέστειλαν νέο, συμπληρωματικό έγγραφο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Με αυτό ζητούσαν από τους υπευθύνους της να επιβεβαιώσουν ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που αναγραφόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου ανήκε πράγματι στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Η σχετική αλληλογραφία έχει διακινηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και πραγματοποιήθηκε η άρση στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στα τέλη του Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης, ελεγκτές της ΑΔΑΕ πήγαν στα γραφεία της Wind και σε συνεννόηση με τα στελέχη της εταιρείας διαπίστωσαν ότι πράγματι η ΕΥΠ είχε προχωρήσει στην άρση του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη. Πλην της διάταξης που έφερε την υπογραφή της εποπτεύουσας την ΕΥΠ εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, κατά τον έλεγχο βρέθηκε και το δεύτερο συμπληρωματικό έγγραφο. Εφερε τις υπογραφές του τέως διοικητή της ΕΥΠ, της εισαγγελέως κ. Βλάχου, καθώς και της αποσπασμένης στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αστυνομικού, που εν μέσω των αποκαλύψεων μετακινήθηκε από τη θέση επικαλούμενη λόγους υγείας και επέστρεψε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Η εν λόγω αξιωματικός υπηρετούσε ως β΄ υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση της ΕΥΠ που ασχολείται με θέματα οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, καθώς επίσης και αντικατασκοπείας (πλην Τουρκίας και όμορων χωρών).

Την περασμένη εβδομάδα, η ολομέλεια της ΑΔΑΕ ξεκίνησε έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ζητήθηκε από τα στελέχη της υπηρεσίας και την αρμόδια εισαγγελέα να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι δήλωσαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξή του. Καθώς όμως το έγγραφο φέρει την υπογραφή της κ. Βλάχου, δημιουργήθηκαν υπόνοιες ακόμη και για πλαστογραφία του συγκεκριμένου εγγράφου. Λόγω της σοβαρότητας που λαμβάνει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα πιθανό, πλην της κλήσης σε ακρόαση των τριών υπογραφόντων, να ενημερωθεί από τα στελέχη της Αρχής και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή τις παραπάνω αποκαλύψεις, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν στην «Κ» σχετικά με το θέμα ότι κατόπιν συνεννόησης αξιωματούχων της ΕΥΠ με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας είχε αποφασιστεί τα συμπληρωματικά αιτήματα – έγγραφα της υπηρεσίας όπως αυτό που εστάλη στην Wind, για λόγους απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, να μην αποστέλλονται προς έλεγχο στην εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέα κυρία Βλάχου. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως διευκρινίζεται, που η εισαγγελέας Βλάχου δήλωσε άγνοια στους ελεγκτές της ΑΔΑΕ για την ύπαρξη του έγγραφου. 

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο ότι η μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησε για το εσωτερικό αίτημα στην Wind παλαιότερη φόρμα , που προϋπήρχε της συνεννόησης με τους παρόχους και η οποία πάντως έφερε εκ των προτέρων τις υπογραφές των κυρίων Κοντολέοντα και Βλάχου. Επιμένουν πως πρόκειται για -απολύτως σύννομη ενέργεια.

Χθες, η ΑΔΑΕ συνέχισε τους έκτακτους ελέγχους στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. και στην Αντιτρομοκρατική, δυνάμει σχετικής απόφασης που είχε λάβει προ δεκαπενθημέρου η ολομέλεια της Αρχής. Στις δύο υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων είχε πραγματοποιηθεί τακτικός έλεγχος και το φθινόπωρο του 2021, δίχως να προκύψουν ευρήματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT