«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου

«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου

Συμμορίες λυμαίνονται εδώ και χρόνια τον χώρο, που χρησιμοποιείται ως ορμητήριο επιθέσεων και διακίνησης ναρκωτικών

4' 0" χρόνος ανάγνωσης

Κατειλημμένα από συμμορίες δωμάτια, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια επιθέσεων, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπλων – εγκληματικότητα βαριάς μορφής. Χάος, ανομία, απουσία ελέγχου. Διατηρητέο… κέντρο εγκληματικότητας εδώ και δεκαετίες έχει καταντήσει η φοιτητική εστία του ΕΜΠ στην περιοχή του Ζωγράφου, στην οποία χθες οργανώθηκε μεγάλης έκτασης επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) για ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. «Φοιτητές λένε πως η ζωή εκεί μέσα είναι κόλαση», λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΜΠ. Και αυτά ενώ το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται μόλις λίγες μέτρα μακριά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του ΕΜΠ είχε ενημερώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. για όσα διαδραματίζονται εντός της φοιτητικής εστίας. Η τελευταία καταγγελία έγινε προ διμήνου, ενώ το 2020 είχε διεξαχθεί μία ακόμη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

«Ηλθα στο Πολυτεχνείο για να δώσω εξετάσεις. Στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης υπήρχαν περιπολικά και κάμερες ΜΜΕ. Ακούσαμε ότι έπεσαν πυροβολισμοί, ότι συνελήφθησαν κάποιοι. Υπήρχε σύγχυση και ένταση σε όλους. Κάποια στιγμή έκλεισαν οι πύλες για τα οχήματα και οι φοιτητές περνούσαν από μια διπλανή, μικρή είσοδο», παρατηρεί στην «Κ» η Μαρίνα Βαθυά, φοιτήτρια στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χθες το πρωί μεταξύ των φοιτητών και του προσωπικού του ιδρύματος. Οι πληροφορίες που άρχισαν να συγκεκριμενοποιούνται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ «επιβεβαίωναν» την κατάσταση που επικρατεί επί δεκαετίες σε μία εκ των φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη.

«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου-1
Στην εστία της Πολυτεχνειούπολης χάθηκε, εδώ και καιρό, ο έλεγχος όταν εξωπανεπιστημιακοί –είτε προσκείμενοι στον χώρο των αναρχικών είτε όχι– απέκτησαν ερείσματα εντός της εστίας, υπό την ανοχή φοιτητικών παρατάξεων και των πρυτανικών αρχών, προκαλώντας φαινόμενα παραγοντισμού. Φωτογραφίες ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ.

Εικόνα παρακμής

Η εικόνα του κτιρίου της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ –τόσο εσωτερικά όσο εσωτερικά– υποδηλώνει την παρακμή του και ό,τι συνήθως συνοδεύει την υποβάθμιση των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα. Το κτίριο είναι διατηρητέο, κατασκευάστηκε το 1975 και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Κωνσταντίνου Φινέ και Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου, εκφραστών του ελληνικού μοντερνισμού σε επίπεδο δημόσιων κτιρίων. Ωστόσο, «εκτός από την άθλια εξωτερική του όψη, όπως έχουμε συνηθίσει την εικόνα βρώμικων δημόσιων κτιρίων με γκράφιτι, και λειτουργικά –ασανσέρ, καλοριφέρ, υδραυλικά– το κτίριο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το κτίριο έχει 500 κλίνες», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του ΕΜΠ. Για την κατάσταση αυτή κάποιος θα μπορούσε να επιρρίψει την ευθύνη μόνο στις κρατικές υπηρεσίες που είχαν κατά καιρούς την αρμοδιότητα για τη φύλαξη και τη συντήρηση του κτιρίου – τώρα είναι το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Ομως, η κτιριακή υποβάθμιση είναι απόρροια του, τουλάχιστον εικοσαετούς, καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στην φοιτητική εστία με ευθύνη των εκάστοτε Αρχών του ΕΜΠ και της ΕΛ.ΑΣ.

«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου-2

«Φοιτητές λένε πως η ζωή εκεί μέσα είναι κόλαση», δηλώνει στην «Κ» πανεπιστη- μιακός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, στην εστία της Πολυτεχνειούπολης χάθηκε ο έλεγχος όταν εξωπανεπιστημιακοί –είτε προσκείμενοι στον χώρο των αναρχικών είτε όχι– απέκτησαν ερείσματα εντός της εστίας, υπό την ανοχή φοιτητικών παρατάξεων και των πρυτανικών αρχών. Ετσι παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραγοντισμού. Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε χθες στην «Κ», κομματικοί φοιτητές έκαναν τη νομή των κλινών μεταξύ φίλων και γνωστών, ενώ σε άλλες δικαιούχοι παραχωρούσαν δωμάτια είτε σε ομοϊδεάτες τους είτε τα νοίκιαζαν αντί αμοιβής.

Αυτό το πλαίσιο λειτουργίας και (μη) οργάνωσης της εστίας επέτρεψε με τον καιρό να προσεγγίσουν το κτίριο παραβατικά στοιχεία. Αλλωστε, όπως σημείωσε πανεπιστημιακός στην «Κ», «πέριξ των εστιών παρατηρούμε τη δράση από διακινητές ναρκωτικών ουσιών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διακίνηση έφτασε έως τους φοιτητές. Είναι αναμενόμενα όλα αυτά όταν υπάρχει απουσία ελέγχου. Ολοι είχαν ακούσει, γνώριζαν λίγο ή πολύ, αλλά ουδείς άγγιζε το πρόβλημα».

«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου-3

Πλέον τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν πλήρως ανεξέλεγκτη. Οι κλίνες της εστίας διατίθενται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Παντείου που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό χώρων στέγασης των φοιτητών τους και λιγότερο σε φοιτητές του ΕΜΠ, οι οποίοι στεγάζονται στις δύο νεότερες εστίες.

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται από επιτροπή των ΑΕΙ βάσει οικονομικών κριτηρίων. Οπως υπογράμμισε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κωνσταντίνος Δέρβος, η διοικητική λειτουργία των εστιών, η φύλαξη και ο έλεγχος των εισερχόμενων στην εστία είναι αρμοδιότητα του ιδρύματος, το οποίο εν προκειμένω έχει αναθέσει σε εταιρεία φύλαξης το έργο, ενώ υπάρχει και υπεύθυνος της εστίας, που είναι διοικητικός υπάλληλος του ΕΜΠ και ενημερώνει την ηγεσία του ιδρύματος.

«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου-4

Η εστία εδώ και ένα χρόνο έχει πάψει να δέχεται νέους φοιτητές, όσους τουλάχιστον μπορούσε να δεχθεί στα μη κατειλημμένα δωμάτια, καθώς επρόκειτο να ανακαινισθεί. Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση έχει εκπονηθεί μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου και το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου. Η «αμαρτωλή» εστία εκτιμάται πως θα είναι ανοιχτή έως τον Δεκέμβριο και κατόπιν θα κλείσει, προσδοκώντας νέα σελίδα μετά την ανακαίνισή της.

«Διατηρητέα» εστία παρανομίας στου Ζωγράφου-5
[ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT