ΕΚΠΑ: Η ανακαίνιση θα φέρει… ασφάλεια

ΕΚΠΑ: Η ανακαίνιση θα φέρει… ασφάλεια

Το ΕΚΠΑ προχωράει σε έργα αναβάθμισης της Β΄ Φοιτητικής Εστίας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Οσο κι αν ακούγεται σκωπτικό το σχόλιο για το πόσο θα κρατήσει χωρίς γκράφιτι και φθορές αυτή η άρτια και φρέσκια εικόνα των μακετών που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», το Πανεπιστήμιο Αθηνών στοχεύει να προσφέρει στους φοιτητές του μια νέα, σύγχρονη –από όλες τις πλευρές– φοιτητική εστία. Η ανακαίνιση που έχει ξεκινήσει στη Β΄ Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ (ΦΕΠΑ) θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα μονόκλινα δωμάτια με μπάνιο, ενώ θα υπάρχουν δωμάτια διαμορφωμένα για να φιλοξενήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέχρι τώρα η Β΄ ΦΕΠΑ είχε 138 κλίνες σε μονόκλινα δωμάτια, κάποια από τα οποία διέθεταν δικό τους μπάνιο και κοινόχρηστες τουαλέτες (1 τουαλέτα ανά 4 δωμάτια). Ταυτόχρονα, θεωρείται ότι η ανακαίνιση της εστίας θα ενισχύσει και το πλαίσιο της ασφάλειας των φοιτητών που μένουν εκεί, καθώς σαφώς φοιτητές και υπεύθυνοι θα κινητοποιηθούν για την προστασία των νέων χώρων. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετέχοντας στο έργο ProGETonE, προχωράει σε ανακατασκευή του κτιρίου της Β΄ ΦΕΠΑ με αύξηση των χώρων του και με σύγχρονες υποδομές. Πιο αναλυτικά, 14 ευρωπαϊκοί οργανισμοί συνεργάζονται σε ένα έργο καινοτομίας, το ProGETonE H2020, για την παροχή νέων τρόπων ανακαίνισης των κτιρίων, με την αύξηση της σεισμικής τους ασφάλειας, με τη χρήση εξωτερικού μεταλλικού σκελετού, που παράλληλα προσφέρει επιπρόσθετους χώρους στα διαμερίσματα (μπαλκόνια, επέκταση δωματίων και χειμερινούς κήπους), τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα μια προσέγγιση που βασίζεται στις ανάγκες του χρήστη και με υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικής αισθητικής.

ΕΚΠΑ: Η ανακαίνιση θα φέρει… ασφάλεια-1
Η ανακαίνιση θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα μονόκλινα δωμάτια με μπάνιο, ενώ θα υπάρχουν και άλλα διαμερίσματα διαμορφωμένα για να φιλοξενήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εκτιμάται ότι φοιτητές και υπεύθυνοι θα κινητοποιηθούν για την προστασία των νέων χώρων.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, το ίδρυμα με το Τμήμα Φυσικής και με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαργαρίτα-Νίκη Ασημακοπούλου είναι εταίρος του έργου, με εργασίες που –μεταξύ άλλων– περιλαμβάνουν υπολογιστικές ενεργειακές μελέτες σε θεωρητικό επίπεδο, βελτιστοποίηση ενεργειακών μοντέλων, καταγραφή και αξιολόγηση της παρακολούθησης της θερμικής και ηλεκτρικής συμπεριφοράς, καθώς και της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου πριν και μετά την ανακαίνιση. «Οι ενεργειακές επιδόσεις που στοχεύουμε να πετύχουμε μέσω του έργου υπερβαίνουν αυτές της τυπικής ανακαίνισης. Μαζί με τη χρήση και ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή φωτοβολταϊκά συστήματα, ο στόχος του έργου επικεντρώνεται στη δημιουργία φοιτητικών εστιών με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Γεγονός που κατατάσσει το έργο ως ένα από τα πλέον καινοτόμα και δίνει το στίγμα για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα αναβάθμισης φοιτητικών εστιών, έργο κατ’ εξοχήν φοιτητικής μέριμνας, ενός στόχου που έθεσε εξαρχής υψηλά η πρυτανική αρχή», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

ΕΚΠΑ: Η ανακαίνιση θα φέρει… ασφάλεια-2

Η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) αποτελείται συνολικά από τέσσερα κτίρια, τις εστίες Α, Β, Γ και Δ που βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου. Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το κτίριο Α, που είναι και το μεγαλύτερο, ενώ κατασκευάστηκαν τα κτίρια Γ και Δ. Σε όλα τα κτίρια μπορούν να στεγαστούν συνολικά 1.064 φοιτητές. Το έργο ProGETonE συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια με συντονίστρια την καθηγήτρια Annarita Ferrante.

Δημοπράτηση έργων σε 17 κτίρια

Ενα εκτεταμένο έργο στις φοιτητικές εστίες που έχει υπό την αρμοδιότητά του, πραγματοποιεί το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Κώστας Σέρβος, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μεταξύ άλλων προώθησε τη δημοπράτηση τεσσάρων μελετών ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών και ήδη μέρος τους υλοποιείται σε δύο από αυτές για την πλήρη, συνολική και μακροπρόθεσμη επίλυση των προβλημάτων τους. Επίσης, έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση έργων συντήρησης σε 17 εστίες σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για την επίλυση των μεσοπρόθεσμων θεμάτων συντήρησης. Προετοιμάζονται συμπληρωματικά έργα και μελέτες τα οποία θα προωθηθούν άμεσα. Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε δίκτυο Wi-Fi σε 10 εστίες. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται έργα πληροφορικής για εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση διαδικασιών φοιτητικής μέριμνας, όπως web πλατφόρμα για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT