Για τη δράση των συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά, με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, μίλησε στο kathimerini.gr, ο δημοσιογράφος Μάκης Παπαδάτος, ο οποίος το 2019 είχε δει τον γιο του να πέφτει θύμα απαγωγής, με τους δράστες να εισβάλουν στο σπίτι του.
Ήταν Μάιος του 2019 όταν ο 30χρονος – που συνελήφθη την Τρίτη στην Πολυτεχνειούπολη – και συνεργάτες του προχώρησαν στην απαγωγή του 17χρονου τότε γιου του, την ώρα που γύριζε σπίτι του από την περιοχή του Ζωγράφου. Έξι άτομα ακινητοποίησαν τον ανήλικο, του φόρεσαν κουκούλα, τον έβαλαν στο αυτοκίνητο και τον οδήγησαν στην Πανεπιστημιούπολη, όπου τον κράτησαν για αρκετές ώρες όμηρο. Την ώρα που κρατούσαν το θύμα, και αφού του άρπαξαν τα κλειδιά του σπιτιού και το τσαντάκι με τα προσωπικά του αντικείμενα, άλλα μέλη της συμμορίας εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειάς του στο Παγκράτι.
Στο σπίτι βρισκόταν ο δημοσιογράφος με τη σύζυγο του και τον δεύτερο γιο τους, 15 ετών. Ακολούθησε μάχη που κατέληξε στον τραυματισμό του δημοσιογράφου. Στη συνέχεια οι δράστες αποχώρησαν από το σπίτι, αφήνοντας σε κοντινή απόσταση το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν.
Από εκείνη τη στιγμή ο κ. Παπαδάτος άρχισε να συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες για τη δράση των κακοποιών τα οποία και προσκόμισε στις Αρχές. Η υπόθεση της απαγωγής του 17χρονου στις 11 Μαϊου 2019 είναι μια από τις πέντε δικογραφίες για κακουργήματα που βαραίνουν τον 30χρονο και τους συνεργούς του.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαδάτος, μιλώντας στο kathimerini.gr, «ο γιος μου δεν είναι το μόνο θύμα των συμμοριών αυτών. Γνωρίζω για μία ακριβώς ίδια περίπτωση με ένα παιδί που το είχαν απαγάγει και λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο. Το θύμα έκανε καταγγελία στην Αστυνομία όμως δεν υποβλήθηκε μήνυση λόγω φόβου. Οι άνθρωποι ήθελαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους διότι φοβόντουσαν».
«Οι συμμορίες αυτές εμπλέκονται σε πολλά εγκλήματα, όπως απαγωγές, μαστροπεία και διακίνηση ναρκωτικών. Η Πανεπιστημιούπολη ήταν και είναι γκέτο εγκληματιών», τόνισε.
Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία, αλλά και στους επικεφαλής της Πανεπιστημιούπολης, υποστηρίζοντας πως τόσο η Αστυνομία, όσο και οι πρυτανικές αρχές γνώριζαν για την κατάσταση αυτή. «Φέρουν απόλυτη ευθύνη για αυτό που συνέβη διότι γνώριζαν τις δραστηριότητες των συμμοριών αυτών».
Τέλος, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση που έχουν από το κράτος τα θύματα εγκληματικών ενεργειών, σημειώνοντας πως δεν τους παρέχεται ούτε υποστήριξη, ούτε φροντίδα.
«Τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών απολαμβάνουν απόλυτη εγκατάλειψη από το ελληνικό κράτος. Ενώ η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο για τη στήριξη των θυμάτων δεν εφαρμόζει κανένα άρθρο. Ούτε οικονομική ενίσχυση, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε ψυχολογική υποστήριξη. Τίποτα. Παρατήρησα πέρυσι ότι στο site του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρονταν πληροφορίες για το γραφείο βοήθειας των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Εγώ το εντόπισα, το ανέφερα σε επικοινωνίες και τότε αναγκάστηκαν να κάνουν μία μικρή αναφορά. Όταν οι κακοποιοί μπήκαν σπίτι μας σημάδεψαν και τον μικρό μου γιο με πιστόλι. Είναι και αυτός θύμα εγκληματικών ενεργειών, όπως και ο γιος μου που απήχθη. Αυτό το γραφείο δεν έχει δώσει ούτε μία αποζημίωση στα θύματα. Γι΄αυτό δημιουργήσαμε τον σύλλογο στήριξης θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους ανθρώπους αυτούς», κατέληξε.
Το βαρύ ποινικό μητρώο των κακοποιών της Πανεπιστημιούπολης
Σε 27 ένοπλες ληστείες και δύο κλοπές κατηγορούνται ότι συμμετείχαν τα συνολικά 32 μέλη των συμμοριών που εξαρθρώθηκαν κατά την πρόσφατη επιχείρηση της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Περιγράφονται από την αστυνομία ως κακοποιοί με βαρύ ποινικό μητρώο, καθώς ορισμένοι απ’ αυτούς την περίοδο 2011 – 2012 φέρεται να είχαν ανάμειξη σε φονικές συμπλοκές, βιασμούς κ.ά.
Το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές του κέντρου και στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης, που χρησιμοποιούσαν ως προσωρινά ή και μόνιμα καταλύματά τους, περισσότερα από 19 άτομα.
Από την έρευνα της Ασφάλειας προέκυψε ότι το διάστημα από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα οι κατηγορούμενοι με την απειλή όπλων λήστευαν σούπερ μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα εστίασης σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων από τις φοιτητικές εστίες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν είτε ως ορμητήριο είτε ως καταφύγιο πριν και μετά τις επιδρομές. Ενδεικτικά, στις 11 το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2021 λήστεψαν μίνι μάρκετ επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου αφαιρώντας 750 ευρώ σε μετρητά και προϊόντα αξίας 300 ευρώ. Δύο εβδομάδες αργότερα, πραγματοποίησαν ληστεία σε υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στου Ζωγράφου με λεία 260 ευρώ κ.ο.κ.. Στις αρχές Ιουλίου του ίδιου χρόνου ύστερα από ληστεία σε σούπερ μάρκετ στην Καισαριανή πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τους υπαλλήλους ενός καφέ που αποπειράθηκαν να τους καταδιώξουν.
Στο στόχαστρό των συλληφθέντων βρέθηκαν και φοιτητές μέσα στο campus της Πανεπιστημιούπολης. Τον Οκτώβριο του 2021, ενδεικτικά, περικύκλωσαν τέσσερις φοιτητές και με την απειλή μαχαιριού και ενός πιστολιού τούς πήραν χρήματα, κινητά και μια αλυσίδα που φορούσε ο ένας απ’ αυτούς. Κάτι παρόμοιο επαναλήφθηκε και φέτος τον Μάιο, με τους δράστες να αρπάζουν από 42χρονο άνδρα σακίδιο πλάτης μέσα στο οποίο είχε ένα laptop και χρήματα.
Ορισμένοι από τους διωκόμενους δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και μάλιστα στη διάρκεια της έρευνας αστυνομικοί βρήκαν –εκτός Πανεπιστημιούπολης– εξοπλισμό από εργαστήρια υδροπονικής κάνναβης, καθώς επίσης και ποσότητες κοκαΐνης και χασίς. Τον κατάλογο των κατασχεθέντων συμπληρώνουν όπλα Glock, σφαίρες, αλλά και 7.500 ευρώ σε μετρητά.