Αναζητείται λύση για τα «θαύματα» του Λυκαβηττού, στον ναό Αγίων Ισιδώρων

Αναζητείται λύση για τα «θαύματα» του Λυκαβηττού, στον ναό Αγίων Ισιδώρων

Με το ζήτημα των Αγίων Ισιδώρων θα ασχοληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναστήρι στη Βούλα για να στεγάσει τη μοναστική του αδελφότητα θα «αποκτήσει» ο πατήρ Δημήτριος Λουπασάκης; Φέρεται ως μία λύση που έχει προκριθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την περίπτωση του εφημέριου του ναού των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, η δράση του οποίου εγείρει οξύτατες αντιδράσεις. Βεβαίως υπάρχει και η δικαστική οδός, μετά και το ανακριτικό πόρισμα-καταπέλτη κατά του π. Λουπασάκη, την οποία ψηφίζουν πολλοί ιεράρχες. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει, έστω κι αν δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα. Συγκαλείται από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο εφημέριος του ναού, Δημήτριος Λουπασάκης, μιλάει για θαύματα που τα αποδίδει στη χάρη ενός κομματιού του Τιμίου Σταυρού, για τα οποία η Εκκλησία έχει σοβαρές επιφυλάξεις. Για το θέμα υπάρχει ανακριτικό πόρισμα που έγινε κατόπιν εντολής του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2011 και το πόρισμα ολοκληρώθηκε το 2017. Oπως παρουσίασε ο ιστότοπος Ellinika Hoaxes, το περιεχόμενο του πορίσματος είναι καταπέλτης για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων. Ενδεικτικά, προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη από επισκοπικό δικαστήριο, μεταξύ άλλων για αγυρτεία, με πρόθεση αλλοίωση των παραδεδομένων υπό των Ιερών Κανόνων, απείθεια και καταφρόνηση του οικείου Επισκόπου, προσβολή του ιερού μυστηρίου του γάμου, ανυπακοή, σφετερισμό του υπουργήματος της πνευματικής πατρότητος, συνωμοσία, φατρία και τηρεία προς ανατροπή της κρατούσης εκκλησιαστικής και νομίμου τάξεως.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής, στη συνεδρίαση της ΔΙΣ τον Οκτώβριο (θα πραγματοποιηθεί 13-14/10) ο Αρχιεπίσκοπος θα προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα των τεκταινομένων στο εκκλησάκι του Λυκαβηττού. Βεβαίως, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες, η ΔΙΣ δεν έχει αρμοδιότητα για το ζήτημα, όπως δήλωσαν στην «Κ» ιεράρχες. Ετσι, πολλοί θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να οδεύσει προς την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Aλλωστε, όταν ολοκληρώθηκε η ανάκριση το 2017, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Επισκοπικό Δικαστήριο, ωστόσο η πρώτη συνεδρίαση ανεβλήθη λόγω ασθένειας του προεδρεύοντος και έκτοτε η δίκη δεν προχώρησε.

Ομως, δεν αποκλείεται η Εκκλησία να επιλέξει την τακτική μετάθεσης του θέματος, μετακινώντας τον πατέρα Δημήτριο σε άλλη περιοχή. Μάλιστα, φέρεται ότι θα αφαιρεθεί από τον ιερέα ο σταυρός, για τον οποίο ο ίδιος επικαλείται ότι είναι θαυματουργός. Και αυτό διότι αμφισβητείται η ιερότητά του. Για το θέμα του σταυρού, ο οποίος «κατάγεται» από την Κρήτη, είχε τοποθετηθεί ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Κρήτης Ειρηναίος, όταν ρωτήθηκε το 2016 από την Εκκλησία της Ελλάδος για το τι συμβαίνει εκεί.

Η ίδρυση μονής στη Βούλα είναι μια λύση που εξετάζεται, αν και πολλοί αρχιερείς προκρίνουν την οδό της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, φέρεται ότι στον π. Δημήτριο Λουπασάκη θα προσφερθεί η δυνατότητα να ιδρύσει τη δική του μοναστική αδελφότητα, κτίζοντας και το ίδιο το μοναστήρι σε ακίνητο της Εκκλησίας στη Βούλα. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Γλυφάδος έχει εκφράσει ανεπισήμως τη διαφωνία του.

Ο,τι δεν λύνεται, κόβεται

Παλαιός ιεράρχης των «νέων χωρών» με γνώση και των προσώπων και της κατάστασης σχολίασε ότι η λύση αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά, αντιθέτως θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. «Ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται», ανέφερε στην «Κ», προσθέτοντας ότι η Ιεραρχία πρέπει να τολμήσει να συζητήσει πώς θα χειρίζεται το «ποτάμι» της λαϊκής θρησκευτικότητας. Και αυτό διότι στους Αγίους Ισιδώρους συγκεντρώνεται κάθε Κυριακή πλήθος κόσμου. Χαρακτηριστικά, στην ημέρα της μεγάλης εορτής του Σταυρού, παρά τα όσα του καταμαρτυρούν, ο π. Λουπασάκης είχε εκατοντάδες πιστούς να περιμένουν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τον σταυρό. «Πώς ξεχωρίζει ο άγιος από τον αγύρτη; Πώς ξεδιψά η ανάγκη του λαού να πιστέψει και να ελπίσει;» ρωτάει με νόημα ο ίδιος ιεράρχης.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι από τους ελάχιστους που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα του πατρός Δ. Λουπασάκη με όρους οικονομικούς αλλά με όρους ποιμαντικούς.

Εκλογή μητροπολιτών

Νέους μητροπολίτες σε τέσσερις μητροπόλεις –Δράμας, Ηλείας, Γόρτυνος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας– θα εκλέξει η Ιεραρχία της Ελλάδος κατά την τακτική συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπάρχει μικρό… σασπένς γύρω από τα ονόματα των νέων μητροπολιτών, καθώς αναμένεται πλήρης επικράτηση των επιλογών του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Από την άλλη, αγωνία ποιος θα εκλεγεί έχουν και οι δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου, καθώς επιθυμούν να εντάξουν στο «στρατόπεδό» τους νέους ιεράρχες. Ωστόσο, γκρίνια υπήρξε για τη Μητρόπολη Ηλείας. Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, όταν πρόσφατα παραιτήθηκε λόγω γήρατος από τον επισκοπικό του θρόνο, στην επιστολή παραίτησής του ονομάτισε ποιος –πρόκειται για στενό συνεργάτη του– θέλει να τον διαδεχθεί. Το αίτημα θεωρήθηκε άκομψο, χωρίς πάντως να στερήσει την εκλογή στον επιλεγέντα από τον κ. Γερμανό. «Αυτό είναι απαράδεκτο, και αντιβαίνει στους ιερούς κανόνες, διότι η μητρόπολη δεν κληρονομείται ούτε δωρίζεται», ανέφερε στην «Κ» ιεράρχης, προσθέτοντας: «Επίσκοπος δεν γίνεσαι κληρονομικά αλλά κατόπιν εκλογής από τους επισκόπους στους οποίους επενεργεί το Αγιο Πνεύμα και όχι η βούληση του παραιτουμένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT