Η υποστήριξη των θυμάτων

Με μια διαρκή ανησυχία ζουν τα θύματα. «Οι γυναίκες ανά πάσα στιγμή μπορεί να έλθουν και πάλι αντιμέτωπες είτε με το οπτικοακουστικό υλικό είτε με κακοποιητικές συμπεριφορές από χρήστες», περιγράφει η ψυχολόγος στη «Διοτίμα», Μαλβίνα Σουλελέ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια διαρκή ανησυχία ζουν τα θύματα. «Οι γυναίκες ανά πάσα στιγμή μπορεί να έλθουν και πάλι αντιμέτωπες είτε με το οπτικοακουστικό υλικό είτε με κακοποιητικές συμπεριφορές από χρήστες», περιγράφει η ψυχολόγος στη «Διοτίμα», Μαλβίνα Σουλελέ. Το Κέντρο Διοτίμα παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια σε νέες γυναίκες, κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ άτομα, που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και βία στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στα ΜΜΜ ή στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο του έργου #PRESS. Καθώς τα θύματα νιώθουν ανίσχυρα να σταματήσουν τη διάχυση του υλικού, νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο στη ζωή τους. Εξ ου και είναι ζωτικής σημασίας «να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, ιδανικά με επαγγελματία ψυχικής υγείας ή με όποιο πρόσωπο εμπιστεύονται». Η «επανεκκίνηση» στην προσωπική ζωή είναι δύσκολη. «Τα θύματα δυσκολεύονται να εμπιστευθούν». Εχοντας, όμως, την πρότερη εμπειρία, «είναι σε θέση να βάλουν όρια και ξέρουν πώς να αναγνωρίσουν ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά του άλλου». Ζητούμενο, άλλωστε, «δεν είναι να αποφεύγουν τις φωτογραφίσεις, κάτι που αποτελεί έκφραση της σεξουαλικότητάς τους, αλλά να καλλιεργούν ισότιμες σχέσεις που να διέπονται από αλληλοσεβασμό». Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη άλλες μπορεί να τις λυτρώσει και άλλες να τις οδηγήσει στη δευτερογενή θυματοποίηση. Το νομοθέτημα που καθιστά το αδίκημα αυτοτελές είναι πολύ πρόσφατο, «οπότε ακόμα δεν έχουμε υποθέσεις που να έχουν εκδικαστεί με αυτό», όπως διευκρινίζει η δικηγόρος της «Διοτίμα», Ερρικα Καζάνη. Η ίδια θεωρεί σημαντικό σε μια πιθανή μήνυση να συμπεριλαμβάνεται το link ή το ηλεκτρονικό προφίλ του δράστη, έτσι ώστε να αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την ταυτοποίησή του. «Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο θύτης έχει χακάρει λογαριασμό του θύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και “ανεβάζει” από εκεί το υλικό», τονίζει. «Εκεί απαιτείται η συνεργασία και από τις πλατφόρμες». Στις γυναίκες που έπεσαν θύματα στην Πάτρα συνιστάται να συσπειρωθούν και έτσι να αλληλοϋποστηριχθούν. «Εχει διαφορετική δυναμική μια ομαδική προσφυγή», καταλήγει η κ. Σουλελέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT