«Γιατί να έρθουν οι ακτινολόγοι στο Δημόσιο;»

«Γιατί να έρθουν οι ακτινολόγοι στο Δημόσιο;»

Ανασταλτικός παράγοντας οι χαμηλές αποδοχές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εως και πριν από ενάμιση χρόνο με επαρκή στελέχωση ο αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας εξυπηρετούσε περίπου 500-600 εξωτερικούς ασθενείς τον μήνα στο πρωινό ωράριο και το απόγευμα στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο ένα τρίτο, ίσως και λιγότερο». Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Τμήματος Αξονικής – Μαγνητικής Τομογραφίας του νοσοκομείου Νίκαιας Παναγιώτης Καζακίδης, ο λόγος για τη μεγάλη μείωση των εξετάσεων που διενεργούνται σε εξωτερικούς ασθενείς είναι η έλλειψη ακτινολόγων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το τμήμα έχασε τέσσερις μόνιμους γιατρούς. Αντ’ αυτών προσελήφθη μία επιμελήτρια Β΄ τον περασμένο Απρίλιο. Στις αποχωρήσεις θα προστεθεί στο τέλος του έτους και η δική του, αφού συνταξιοδοτείται. Και παρά τις επανειλημμένες αναφορές για το επείγον της στελέχωσης του τμήματος –που αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν ιδιαίτερα παραγωγικό με περίπου 30.000 αξονικές και 4.000-4.500 μαγνητικές τομογραφίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς κατ’ έτος– δεν έχει γίνει κάτι για την κάλυψη των κενών.

Σύμφωνα με τον κ. Καζακίδη, έως και πριν από μία δεκαετία το τμήμα λειτουργούσε με οκτώ επιμελητές γιατρούς και μία διευθύντρια για έναν αξονικό τομογράφο που διέθετε. Το 2014 εγκαταστάθηκε στο τμήμα ένας μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015, χωρίς όμως να αυξηθεί το προσωπικό. Από τον Ιούνιο του 2021 έχει προστεθεί στο τμήμα και δεύτερος αξονικός τομογράφος κατόπιν ιδιωτικής δωρεάς προς το νοσοκομείο. Ωστόσο, πλέον στο τμήμα έχουν μείνει πέντε μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί εντελώς η απογευματινή λειτουργία του τμήματος για εξωτερικούς ασθενείς και να έχουν λιγοστέψει κατά μεγάλο ποσοστό οι εξετάσεις που γίνονται κατά την πρωινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου. Οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για το πρόβλημα που έβλεπαν να έρχεται. Οπως επισημαίνει ο κ. Καζακίδης, δεν ολιγώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου. Εχει κάνει τις κινήσεις που έπρεπε προς το υπουργείο και την ΥΠΕ και έχει ζητήσει να προκηρυχθούν τρεις θέσεις γιατρών, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι.

Υπήρξε ενδιαφέρον

Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας πρόκειται να αποκτήσει νέο μαστογράφο και ορθοπαντογράφο, όμως, λόγω της έλλειψης γιατρών, τα μηχανήματα κινδυνεύουν να μείνουν στα κουτιά.

«Ενα θετικό που υπάρχει είναι ότι όταν πέρυσι το καλοκαίρι είχε προκηρυχθεί η θέση επιμελητή Β΄ για το τμήμα, υπήρξαν 10-11 υποψήφιοι ακτινολόγοι», επισημαίνει ο κ. Καζακίδης. Αυτό είναι θετικό γιατί διαφαίνεται ότι οι ακτινολόγοι είναι άλλη μία ειδικότητα που δύσκολα θα βρίσκουν τα επόμενα χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτό διότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, π.χ. σε ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς την ανάγκη εφημεριών. Πρόσφατα το νοσοκομείο επικοινώνησε με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς για να βρει ακτινολόγους να καλύψουν τα κενά για λίγο διάστημα. Η απάντηση που έλαβαν ήταν «γιατί να έρθουν σε εσάς;».

Υποστελέχωση παρατηρείται και στα άλλα δύο τμήματα του απεικονιστικού τομέα του νοσοκομείου Νίκαιας. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, «στο τμήμα της κλασικής ακτινοδιαγνωστικής που διαθέτει μεταξύ άλλων ψηφιακό αγγειογράφο, μαστογράφο και ορθοπαντογράφο υπηρετούν τρεις γιατροί. Σύντομα το νοσοκομείο θα αποκτήσει νέο μαστογράφο και ορθοπαντογράφο, οι οποίοι λόγω έλλειψης γιατρών κινδυνεύουν να μείνουν στα κουτιά».

Στους «Αγίους Αναργύρους»

Εντονο πρόβλημα έλλειψης ακτινολόγων καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι». Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «από τον Ιούλιο του 2022 έχουμε επισημάνει προς τις αρμόδιες Αρχές ότι η έλλειψη γιατρών του αξονικού οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των εφημεριών του μήνα. Πραγματοποιούνται, δε, γενικές, πρωινές και εσωτερικές εφημερίες χωρίς την κάλυψη αξονικού». Σύμφωνα με τους εργαζομένους, έχουν μείνει μόνο δύο μόνιμοι ακτινολόγοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου με γνώσεις γνωμάτευσης εξετάσεων αξονικής τομογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT