Ετησίως, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της χώρας μας προσέρχονται περί τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα εξ αυτών, δηλαδή περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, απευθύνονται για επείγοντα προβλήματα υγείας στα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής και άλλων αστικών κέντρων, όπως η Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι συχνά ένα μεγάλο νοσοκομείο το επισκέπτονται σε ένα 24ωρο περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, γεγονός που προκαλεί αναμονές. Αναμονές υπάρχουν όχι μόνο γιατί είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ασθενών αλλά και γιατί τα περισσότερα ΤΕΠ είναι χωρισμένα σε πολλά διαφορετικά ιατρεία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να περιμένει δύο και τρεις φορές στην ουρά, για να εξεταστεί από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, τα ΤΕΠ θα έχουν νέο πρόσωπο. Στόχος μας είναι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, η πλήρης και ποιοτική φροντίδα των ασθενών και ο εκσυγχρονισμός της επείγουσας φροντίδας. Αλλάζουμε τη δομή και τη χωροταξία όλων των ΤΕΠ, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής, επωφελούμενοι από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σήμερα, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα ελληνικά νοσοκομεία στελεχώνονται από ειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και από λίγους ιατρούς που μετά τη βασική τους ειδικότητα, έχουν εξειδικευτεί στην Επείγουσα Ιατρική, εξειδίκευση που απαιτεί δύο επιπλέον χρόνια εκπαίδευσης. Εξειδίκευση σημαίνει επάρκεια στη διαχείριση κάθε επείγοντος περιστατικού, από τη φροντίδα τραυματιών και πολυτραυματιών, μέχρι την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, κρίσης δύσπνοιας ή αναφυλακτικού σοκ.
Μέχρι τώρα, μόνο το Αττικό Νοσοκομείο μαζί με αυτό της Νίκαιας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη εκπαιδεύουν γιατρούς στην Επείγουσα Ιατρική και ήδη κάποιοι, λίγοι όμως στον αριθμό, έχουν αποκτήσει αυτήν την εξειδίκευση, μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης διετούς εκπαίδευσης.
Τώρα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, τα νοσοκομεία και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, προωθούμε την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική, αυξάνοντας τον αριθμό των ΤΕΠ που εκπαιδεύουν στην Επείγουσα Ιατρική. Επιπλέον, δίνουμε κίνητρα για εξειδικευόμενους και εξειδικευμένους ιατρούς, καθώς και την ευκαιρία σε όλους τους γιατρούς που ήδη υπηρετούν στα ΤΕΠ για περισσότερο από δύο χρόνια, να πιστοποιηθούν.
Αντίστοιχη εξειδίκευση – πιστοποίηση λαμβάνει ήδη και το νοσηλευτικό προσωπικό στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αφού έχει θεσμοθετηθεί νοσηλευτική ειδικότητα στην επείγουσα φροντίδα. Ο ρόλος των νοσηλευτών να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα πολύτιμος στη διαχείριση και στήριξη των ασθενών.
Προχωρούμε σε έναν νέο τρόπο οργάνωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με γνώμονα την άμεση φροντίδα ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περιστατικού.
Παράλληλα με τη στελέχωση, έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση και ανακαίνιση των ΤΕΠ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με την αξιοποίηση δωρεών.
Ηδη είναι έτοιμο το νέο ΤΕΠ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», ενώ βαίνει προς ολοκλήρωση το αντίστοιχο έργο στο Ασκληπιείο Βούλας. Σταδιακά θα προχωρήσει η αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ, ώστε να αποκτήσουν ενιαία ροή και χώρους, όπου οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται τάχιστα χωρίς μετακινήσεις και χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία. Προχωρούμε σε έναν νέο τρόπο οργάνωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, με γνώμονα την άμεση φροντίδα ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περιστατικού.
Ετσι, εντός των ΤΕΠ μπορούν να λειτουργούν δύο ενότητες περίθαλψης: Η μία θα αφορά περιπατητικούς ασθενείς που κατά κανόνα λαμβάνουν φροντίδα και οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να παραλαμβάνονται σε διαφορετικό σημείο και να εξυπηρετούνται χωρίς αναμονή και χωρίς να αισθάνονται «ξεχασμένοι». Η δεύτερη ενότητα θα αφορά βαριά περιστατικά, τα οποία κατά κανόνα θα χρειαστούν εισαγωγή και νοσηλεία. Οι εν λόγω ασθενείς θα μπαίνουν άμεσα σε ένα ενιαίο χώρο επειγόντων, όπου δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται από ιατρείο σε ιατρείο, καθώς θα τους επισκέπτονται οι ιατροί που θα τους εξετάζουν.
Η προαναφερθείσα αλλαγή της χωροταξίας στα ΤΕΠ θα διευκολύνει σημαντικά τη διαλογή των περιστατικών, θα μειώσει τον χρόνο αναμονής των ασθενών και βέβαια θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Ενα χωροταξικά σύγχρονο ΤΕΠ μπορεί να αλλάξει την επείγουσα φροντίδα και κατ’ επέκταση τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλη τη χώρα.
Σταθερή μας βούληση αποτελεί η δημιουργία ενός χωροταξικά σύγχρονου ΤΕΠ, στελεχωμένου με έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό, φιλικού προς τον ασθενή και τους δικούς του, ώστε να επιτελεί άρτια τον ρόλο του, να είναι δηλαδή ο βασικός πυλώνας στην αλυσίδα διαχείρισης του επείγοντος. Ταυτόχρονα, θέλουμε σωστή διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε η κατάσταση κάθε ασθενούς να έχει γνωστοποιηθεί στο ΤΕΠ πριν καν φτάσει στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο (σε περιπτώσεις σοβαρά ασθενών και μαζικών καταστροφών, αυτό γίνεται ήδη).
Δεσμευόμαστε πως αυτήν τη φροντίδα για τους ασθενείς στην Ελλάδα και αυτόν τον χαρακτήρα θα δώσουμε στα ΤΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, καθώς τα ΤΕΠ αποτελούν θεμελιώδες τμήμα του ΕΣΥ. Πρέπει και θα έχουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται.
* Η κ. Μίνα Γκάγκα είναι αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.