Λέκκας για σεισμό στον Κορινθιακό: Η χαμηλή μετασεισμική ακολουθία μας καθιστά επιφυλακτικούς

Λέκκας για σεισμό στον Κορινθιακό: Η χαμηλή μετασεισμική ακολουθία μας καθιστά επιφυλακτικούς

Ποια είναι η εκτίμηση του προέδρου του ΟΑΣΠ για τον σεισμό στον Κορινθιακό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότητες να συμβεί ένας ίδιου μεγέθους ή και μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν των 5,1 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο «βλέπει» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Η περιοχή έχει τεθεί υπό την επιτήρηση των σεισμολόγων και η ανησυχία του κ. Λέκκα πηγάζει από την ανεπαρκή μετασεισμική ακολουθία. «Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 R», ανέφερε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι όλη η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου αποτελείται από πολυάριθμα ρήγματα τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα ωστόσο υπογράμμισε ότι ένας σεισμός σαν και αυτόν της Κυριακής δεν είναι ικανός να προκαλέσει συνολική διέγερση των ρηγμάτων αυτών. «Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο μεγάλο σεισμό για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή μια γενική διέγερση» εξήγησε ο ίδιος.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα «πρόδρομα φαινόμενα» και συγκεκριμένα για το «τράβηγμα» των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα , μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT