Ο σεισμός της Ιτέας στο «μικροσκόπιο» των ειδικών

Ο σεισμός της Ιτέας στο «μικροσκόπιο» των ειδικών

Εκκρεμεί η εκτόνωση του φαινομένου ή δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στη Φωκίδα, έπειτα από τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Πολλοί κάτοικοι της Ιτέας, αν και συνηθισμένοι σε σεισμικές δονήσεις, πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα και Ι.Χ., υπό τον φόβο ενός επόμενου, ισχυρού, σεισμού. Τα 24ωρα, όμως, περνούν και στην περιοχή έχουν σημειωθεί μόνον χαμηλής έντασης δονήσεις – γύρω στα 2 Ρίχτερ. Και αυτό είναι που έχει θορυβήσει αρκετούς ειδήμονες, καθώς θεωρούν ότι είτε ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ ήταν προσεισμός ενός ισχυρότερου που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες είτε θα γίνουν ισχυροί μετασεισμοί, μέσω των οποίων θα ταυτοποιηθεί ο σεισμός 5,1 ως κύριος σεισμός. Κάποιοι σεισμολόγοι θεωρούν ότι εκκρεμεί η εκτόνωση του φαινομένου, άλλοι αποδίδουν τα χαμηλά Ρίχτερ στη γεωμορφολογία της περιοχής.

«Ο Κορινθιακός χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα», εξηγεί στην «Κ» ο σεισμολόγος δρ Γιώργος Δρακάτος, ομότιμος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η περιοχή έχει «δώσει» στο παρελθόν σεισμούς 7 Ρίχτερ, αλλά και μικρότερης έντασης. «Με προβληματίζουν τα 5 Ρίχτερ και πρέπει να παρακολουθούμε με λίγη παραπάνω προσοχή τη μετασεισμική δραστηριότητα της περιοχής», επισημαίνει ο δρ Δρακάτος, που δεν αποκλείει, ωστόσο, να μην υπάρξει συνέχεια.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», εκτιμά από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς. «Επρόκειτο για έναν σεισμό μεσαίας δυναμικότητας πάνω σε ρήγμα», διευκρινίζει. Το εν λόγω ρήγμα έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες. «Εχει χαμηλή γωνία, κλίνει προς βορράν, έχει εκατέρωθεν σπάσει από παλαιότερους σεισμούς, ο ένας το 1992 στο Γαλαξίδι και ο άλλος το 1970 στην Αντίκυρα» περιγράφει ο δρ Γκανάς. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έχουν αποφορτιστεί οι τάσεις και το υλικό πάνω στο ρήγμα. Εξ ου και «οι μετασεισμοί που δίνει δεν είναι μεγάλοι, μπορεί να είναι από 1 έως 4 Ρίχτερ» τονίζει. Τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το «τράβηγμα» των νερών, οι επιστήμονες δεν μπορούν να θεωρήσουν επαρκείς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι μια υποκειμενική εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός και κοινός αποδεκτός τρόπος μέτρησης της στάθμης της θάλασσας. Λαογραφικά, η αλλαγή της στάθμης είναι ένας από τους εκατοντάδες οιωνούς που συνδέονται με το ξύπνημα του Εγκέλαδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT