Δήμος Αθηναίων: Πράσινο φως για δημοπράτηση του γηπέδου του ΠΑΟ

Δήμος Αθηναίων: Πράσινο φως για δημοπράτηση του γηπέδου του ΠΑΟ

Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού έλαβε χθες ο Δήμος Αθηναίων.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού έλαβε χθες ο Δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών, η οποία συνεδρίασε χθες το απόγευμα, ενέκρινε τα αιτήματα του Δήμου Αθηναίων, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πηγές του δήμου λένε ότι «το γήπεδο θα είναι έτοιμο στο 2026, όπως έχουμε δεσμευθεί». Η έγκριση δημοπράτησης θα πρέπει επίσης να συζητηθεί από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων.

Ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να προκύψει τον Οκτώβριο του 2023. Ηδη στις αρχές της εβδομάδας στο δημοτικό συμβούλιο είχε εγκριθεί η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων του οικονομικού έτους 2022, καθώς αποφασίστηκε η αύξηση του κόστους κατασκευής κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, από 115 σε 125 εκατομμύρια ευρώ. Η άνοδος του προϋπολογισμού αφορά την κατασκευή μιας πεζογέφυρας που θα συνδέει το γήπεδο και την υπογειοποίηση τμήματος της πρόσβασης από το μετρό προς το γήπεδο.

Σε ένα χρόνο θα έχει προκύψει ανάδοχος και το έργο στον Βοτανικό θα έχει ολοκληρωθεί το 2026.

Το τεχνικό συμβούλιο κατασκευών του υπουργείου Υποδομών κλήθηκε να αποφασίσει σε μια σειρά από ειδικούς όρους για τη διαγωνιστική διαδικασία, τους οποίους ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων. Ο βασικός αφορούσε τον τρόπο εκτέλεσης του έργου με το σύστημα της «μελετοκατασκευής» (ο ανάδοχος εκπονεί τις οριστικές μελέτες και προχωράει στην υλοποίησή τους) και όχι ως συμβατικό δημόσιο έργο (μόνο κατασκευή).

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε μια σειρά από ειδικούς όρους, τους οποίους το υπουργείο έκανε δεκτούς με κάποιες τροποποιήσεις, στην κατεύθυνση της προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων μεγάλων εταιρειών, οι οποίες όμως να έχουν σχέση με το αντικείμενο, δηλαδή την κατασκευή γηπέδου. Ανάμεσα σε αυτές, η ενδιαφερόμενη εταιρεία ή κοινοπραξία πρέπει αποδεδειγμένα να έχει το 2018-2020 συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατ. ευρώ και να έχει εκτελέσει τουλάχιστον μία σύμβαση οικοδομικών έργων με αξία 50 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) κατά την τελευταία εικοσαετία (2002-2022). Αλλά και να έχει ολοκληρώσει (την τελευταία 20ετία) ή να έχει υπό εξέλιξη τουλάχιστον ένα οικοδομικό έργο, το τεχνικό αντικείμενο του οποίου να περιλαμβάνει και κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου επιφανείας τουλάχιστον 6.000 τετραγωνικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT