Εμβολιασμός: Με 4η δόση μόνο το 19,1% των πολιτών άνω των 60 ετών

Εμβολιασμός: Με 4η δόση μόνο το 19,1% των πολιτών άνω των 60 ετών

Δύο στα δέκα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 στη χώρα μας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στα δέκα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Η επικράτηση μιας γενικής αίσθησης χαλάρωσης ως προς την COVID-19, παρά τις τοποθετήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο πανδημικό κύμα του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια του οποίου νόσησε –και είτε απέκτησε είτε επικαιροποίησε ανοσία– μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μη λαμβάνουν την απόφαση να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση (ή τέταρτη δόση). Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δεύτερη αναμνηστική δόση έχει κάνει το 17,8% των πολιτών της Ε.Ε. ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 681.776 δεύτερες αναμνηστικές δόσεις (6,5% του γενικού πληθυσμού), εκ των οποίων οι 586.456 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών (19,1% του συγκεκριμένου πληθυσμού). Η έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων φαίνεται να αύξησε το ενδιαφέρον των πολιτών, αφού τουλάχιστον 150.000 εμβολιασμοί με την 4η δόση έγιναν από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά – ημερομηνία όπου ξεκίνησε η χορήγηση των εμβολίων έναντι της παραλλαγής «Ομικρον» του SARS-CoV-2. Μάλιστα οι 110.000 εμβολιασμοί –εκ των 150.000– έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου πλέον χορηγούνται τα εμβόλια έναντι των δύο υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οι οποίες επικρατούν σε αυτή τη φάση της πανδημίας στη χώρα μας. Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, αρχής γενομένης από σήμερα, 48.698 εμβολιαστικά ραντεβού, εκ των οποίων 36.441 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Για τους ειδικούς επιστήμονες θεωρείται σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας η προστασία του πληθυσμού άνω των 60 ετών. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με θέμα «Επιδημίες – πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», σημείωσε ότι διανύουμε μία περίοδο της πανδημίας όπου θα πρέπει να συνεχιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τη συστηματική παρακολούθηση των παραλλαγών του ιού, καθώς και της σοβαρής νόσου και των θανάτων και θα πρέπει να δοθεί βάρος στην προστασία των πιο ευαίσθητων μέσω της αναμνηστικής δόσης εμβολίου και της χορήγησης άμεσης θεραπείας όταν χρειάζεται.

Ο Σ. Τσιόδρας επιμένει για την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων μέσω του εμβολιασμού.

COVID-19 και γρίπη

Ενα σοβαρό ερώτημα αφορά και τη γρίπη και το πώς αυτή θα «συμπεριφερθεί» έπειτα από δύο χρόνια απουσίας της, με πολλούς να φοβούνται ταυτόχρονη κυκλοφορία SARS-CoV-2 και ιού της γρίπης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από πέντε ημέρες σε κοινή τους δήλωση η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Χένρι Κλούγκε και η διευθύντρια του ECDC Αντρια Αμον, κάλεσαν τις χώρες της Ε.Ε. να δώσουν έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσω εμβολιασμού τόσο έναντι της COVID-19 όσο και έναντι της γρίπης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT