Εισαγγελία Αθηνών: Παρέμβαση για τη διαρροή κατάθεσης της 12χρονης

Εισαγγελία Αθηνών: Παρέμβαση για τη διαρροή κατάθεσης της 12χρονης

Μετά τη δημοσιοποίηση από μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσπασμάτων από την κατάθεση που έδωσε η 12χρονη από τον Κολωνό, με την παρουσία παιδοψυχολόγου, η Εισαγγελία Αθηνών παρενέβη διατάσσοντας έρευνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη δημοσιοποίηση από μέσα μαζικής ενημέρωσης της κατάθεσης που έδωσε η ανήλικη, που βρίσκεται για ημέρες στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης, με την παρουσία παιδοψυχολόγου, η Εισαγγελία της Αθήνας παρενέβη διατάσσοντας έρευνα.

Η εισαγγελική παρέμβαση για παραβίαση του δικαστικού απορρήτου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνου, καθώς κρίθηκε πως ήταν επιεικώς απαράδεκτο να δει το φως της δημοσιότητας, αυτούσια, η κατάθεση του ανήλικου κακοποιημένου παιδιού, όταν συνομιλούσε με παιδοψυχολόγο στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν οι αστυνομικές αρχές για να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση στον Κολωνό, που έχει συνταράξει τους πάντες.

Η κατάθεση της ανήλικης –για τον βιασμό της οποίας διώκεται ήδη και προφυλακίστηκε ο Ηλίας Μίχος, ο οποίος εκτός του ότι βίαζε το παιδάκι το εξέδιδε κιόλας– είναι πράγματι σοκαριστική. Περιγράφει τις αποτρόπαιες πράξεις του Μίχου, όταν πήγαινε την ανήλικη στον πλησιέστερο οίκο ανοχής.

Ερευνα με εντολή εισαγγελέα προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που είχαν πρόσβαση στο υλικό της δικογραφίας και διέρρευσαν τις συνο- μιλίες της 12χρονης με την παιδοψυχολόγο.

Η Εισαγγελία με την παρέμβασή της, όπως έγινε γνωστό, προσβλέπει στο να εντοπιστούν εκείνοι που είχαν πρόσβαση στο υλικό της δικογραφίας και διέρρευσαν την κατάθεση αυτούσια, παραβιάζοντας κάθε κανόνα για την προστασία του ανήλικου παιδιού, που βίωσε τη φρίκη και την ταπείνωση.

Η «Κ» και η ιστοσελίδα της δεν προέβησαν σε δημοσίευση του περιεχομένου της επίμαχης κατάθεσης, καθώς περιορίστηκαν μόνον σε αναφορά της είδησης, χωρίς να φιλοξενήσουν τους σοκαριστικούς διαλόγους του παιδιού με την παιδοψυχολόγο για όσα πρωτάκουστα υπέστη το απροστάτευτο παιδί από τον δράστη του βιασμού του, Ηλία Μίχο και άλλους, που μέσω του Μίχου είχαν προχωρήσει σε σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης.

Να σημειωθεί ότι ο ποινικός κώδικας, αυτός που ισχύει, έχει διάταξη για τη διασφάλιση του δικαστικού απορρήτου, πάνω στην οποία πάτησε και η Εισαγγελία για να διατάξει έρευνα. Από την άλλη, αρμόδιες αρχές όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μελετούν το θέμα, ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει εκδώσει για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης γενική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Πάντως, η δημοσιοποίηση της κατάθεσης ενός κακοποιημένου παιδιού, που πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της έρευνας, προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι υπαίτιοι για τον βιασμό του και τα όσα φρικτά βίωνε, αποτελεί παραβίαση όχι μόνον ποινικών διατάξεων, αλλά και ηθικών παραμέτρων που οφείλει να τηρεί απαρεγκλίτως ο Τύπος για την προστασία των ανηλίκων και των δικαιωμάτων τους. Αποτελεί, με άλλα λόγια, παράβαση βασικών αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT