Αύξηση των νοσηλειών εξαιτίας της COVID-19

Αύξηση των νοσηλειών εξαιτίας της COVID-19

Σημαντική αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες COVID, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώνονται, καταγράφει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 10 έως 16 Οκτωβρίου στη χώρα μας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες COVID, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώνονται, καταγράφει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 10 έως 16 Οκτωβρίου στη χώρα μας. Παράλληλα, η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 (Κένταυρος) αρχίζει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 55.242 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (51.184 περιστατικά). Γενικά τις τελευταίες 15 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις στη χώρα μας. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 23% οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19. Ειδικότερα, έγιναν 1.351 εισαγωγές ασθενών έναντι 1.102 στις αρχές Οκτωβρίου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι την τελευταία ημέρα της καταγραφής (Κυριακή 16 Οκτωβρίου) ήταν 74, έναντι 62 μία εβδομάδα πριν. Δηλώθηκαν 107 θάνατοι ασθενών με COVID-19 (109 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου). Από την έναρξη της επιδημίας έχουν δηλωθεί συνολικά 33.426 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Εως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 31 στελέχη της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75 (Κένταυρος), το 50% των οποίων δηλώθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 του SARS-CoV-2, την οποία καλύπτουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας, συνεχίζει να επικρατεί σε ποσοστό 90,9%. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, από τα 277 δείγματα του ιού που εξέτασε –όλα αφορούσαν στέλεχος «Ομικρον»– απομόνωσε σε 16 την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75. Συνολικά έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 31 στελέχη με τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, το 50% των οποίων δηλώθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ (Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αγιος Νικόλαος, Χανιά, Βόλος και Ξάνθη), ενώ σταθερό μετρήθηκε σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT