«Δεν διαμαρτυρόμαστε, θέλουμε να καταλάβουμε»

«Δεν διαμαρτυρόμαστε, θέλουμε να καταλάβουμε»

Ο Ουαέλ και ο Καρίμ είναι από τη Συρία, εδώ και χρόνια ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς την ασφάλεια του ασύλου

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουαέλ έχει φόντο έναν γαλάζιο ουρανό –είναι πολύ πρωί ακόμη στη Νέα Υόρκη–, ο Καρίμ βρίσκεται στο σπίτι του στη Νεάπολη της Αθήνας. Αυτό το zoom meeting μπορούσε να έχει ένα σωρό αφορμές. Για το διήμερο workshop που διοργάνωσε τον Σεπτέμβριο το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας –του οποίου είναι οι συνιδρυτές– σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την Αθήνα, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα. Ή για την εμπειρία του Ουαέλ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου βρέθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Ομπάμα, ως ένας από τους 30 αναδυόμενους ηγέτες από όλο τον κόσμο – εκπροσωπώντας τη Συρία και την Ελλάδα. Ή για τις τραγωδίες στη Λέσβο και τα Κύθηρα με τα ναυάγια των προσφύγων. Από τέτοια ταξίδια είχαν κάποτε επιβιώσει και εκείνοι.

Οχι. Εχει την πιο απίθανη αφορμή: την ανάκληση του καθεστώτος ασύλου τους. Ηταν αρχές Αυγούστου όταν, εντελώς αιφνιδιαστικά, γνωστοποιήθηκε και στους δύο ότι πρόκειται να επανεξεταστεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας που τους έχει χορηγηθεί καθώς, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 23.6, θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Αρχές Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η απόφαση. Ανάκληση προσφυγικού καθεστώτος. Η είδηση βρήκε τον Ουαέλ Χαμπάλ στη Γερμανία όπου θα συναντούσε για πρώτη φορά τη μητέρα του έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια. Στις 26 Ιουλίου η «Κ» είχε φιλοξενήσει εκτενή συνέντευξη του Σύρου πρόσφυγα, στην οποία εξιστορούσε το μακρύ ταξίδι από τη χώρα του στην Ελλάδα, τις απανωτές άκαρπες προσπάθειες να φύγει για την Ευρώπη και τη στιγμή, εκείνον τον Μάρτιο του 2015, που συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν πια το σπίτι του. Με τον Καρίμ Καμπάνι, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2016, ίδρυσαν το 2018 το Syrian and Greek Youth Forum, ένα διεθνές κίνημα δημιουργικού ακτιβισμού και έκτοτε με εργαλεία τον χορό, το τραγούδι, τη μουσική, προσπαθούν να σπάσουν τα στερεότυπα για τους πρόσφυγες και να φτιάξουν μια όμορφη «χώρα» συνύπαρξης και αλληλεγγύης στην Αθήνα. Εχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το UCL, την Οξφόρδη, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, το Ιδρυμα Ωνάση, τον Δήμο της Αθήνας, τη Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτή την εποχή, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ulysses, εκπροσωπώντας την Αθήνα σε μια σύγχρονη Οδύσσεια σε 18 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, ενώ έχουν επιλεγεί για να διοργανώσουν το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.

Λευκό ποινικό μητρώο

«Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο ο Καρίμ όσο κι εγώ έχουμε λευκό ποινικό μητρώο, έχουμε υποβάλει άπειρες υπεύθυνες δηλώσεις για λόγους δουλειάς, πρόσφατα η ΑΜΚΕ μας πήρε έγκριση, ενώ κατάφερα να βγάλω βίζα για τις ΗΠΑ και να φτάσω ασφαλής στη Νέα Υόρκη. Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν είχα ποτέ νομικές εκκρεμότητες στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού», λέει ο Ουαέλ Χαμπάλ. «Από τις 23 Ιουνίου που θεωρούμαστε “εθνική απειλή” μέχρι σήμερα ούτε ένας αστυνομικός μάς έχει σταματήσει να μας κάνει ερωτήσεις, ούτε καν στο αεροδρόμιο όταν ταξίδεψα στη Γερμανία να δω τη μητέρα μου ή όταν το καλοκαίρι ταξιδεύαμε στην Κέρκυρα σε εβδομαδιαία βάση για τη συμμετοχή μας στο My Big Fat Greek Wedding». Η ομάδα τους ανέλαβε μια χορογραφία –τον μεσανατολικό παραδοσιακό χορό dabke–, έκαναν και την παραγωγή ενός τραγουδιού, ενώ ο Καρίμ έπαιξε στην ταινία σαν χορευτής.

«Δεν μας ενδιαφέρει να διαμαρτυρηθούμε», λέει σήμερα ο Καρίμ Καμπάνι. «Μας ενδιαφέρει να καταλάβουμε». Επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμούν να ακουστούν καταγγελτικοί. «Ξέρουμε ότι γίνονται και λάθη και παρεξηγήσεις. Από την αρχή αυτή ήταν η στάση μας, η κατανόηση και της άλλης πλευράς. Δεν είναι εύκολο να έρχεται τόσος κόσμος στη χώρα σου, να μην ξέρεις ποιοι είναι. Το καταλαβαίναμε. Ηταν μεγάλη εμπειρία αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα και θέλουμε να τη μοιραστούμε με άλλους. Να πούμε ότι είμαστε ευτυχείς που είμαστε όλοι μαζί. Δεν ζητάμε υπεράσπιση, δεν θέλω κανέναν να έρθει να πει πόσο καλά παιδιά είμαστε. Θέλω να εξαντλήσουμε τη νομική οδό».

Συρία σημαίνει φυλακή

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να παραμένει κάποιος αισιόδοξος. «Αυτό από το οποίο τρέξαμε να σωθούμε φεύγοντας από τη Συρία επαναλαμβάνεται», μονολογεί ο Ουαέλ. «Ακριβώς τη στιγμή που νιώσαμε ότι ανήκουμε κάπου, ύστερα από τόσο στρες και τόσες τραυματικές εμπειρίες, και παρά τον κοινωνικό αντίκτυπο που προσπαθούμε να επιτύχουμε. Για ακτιβιστές όπως εμείς, η επιστροφή στη Συρία σημαίνει φυλακή ή θάνατος. Δεν γίνεται λοιπόν παρά να αγωνιστούμε ώς το τέλος και ελπίζω να σταθείτε πλάι μας».

Σύμφωνα με το τμήμα Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης, με το οποίο ήρθε σε επικοινωνία η «Κ», η απόφαση για την ανάκληση του καθεστώτος ασύλου ελήφθη με βάση απόρρητες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση της υπηρεσίας από τις Αρχές της χώρας. Ο Καρίμ έχει κάνει ένσταση και περιμένει την απόφαση, ενώ για τον Ουαέλ η προθεσμία για ένσταση έχει παρέλθει, καθώς έπρεπε να υποβληθεί διά ζώσης και εκείνος βρίσκεται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και τρίτος Σύρος πρόσφυγας, στον οποίο επιδόθηκε ειδοποίηση το ίδιο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT