Α. Σαβένκο: «Καμαρώνω για τους Ελληνες και την Ελλάδα»

Α. Σαβένκο: «Καμαρώνω για τους Ελληνες και την Ελλάδα»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας, Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών Α. Σαβένκο μιλάει στην «Κ»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ο άνθρωπος που στη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία βοηθούσε στις μεταφράσεις. Μελετητής εξάλλου του Καβάφη, του Σεφέρη ή και του Καζαντζάκη, γνωρίζει τα ελληνικά σχεδόν όπως τα ουκρανικά. Οχι όμως ότι ο Αντρίι Σαβένκο, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας, Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ταράς Σεβτσένκο του Κιέβου, βίωσε την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη χώρα του με τρόπο «φιλολογικό».

«Γιατί η Ελληνίδα Πρόεδρος», δήλωσε στην «Κ» μετά την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στη χώρα του, «έχει ατράνταχτη πίστη στην Ουκρανία αλλά και στις δημοκρατικές αξίες, τις οποίες δεν αντιμετωπίζει μόνο ως λόγια και απλούς κανόνες συνταγματικών κειμένων. Τις βλέπει ως κάτι υπαρκτό, που υλοποιείται, που τραυματίζεται, που χρειάζεται να το προστατεύσουμε, όπως την οικογένειά μας και τους δικούς μας».

Για τον Αντρίι Σαβένκο ιδιαίτερη αξία είχε το γεγονός ότι όλοι οι Ουκρανοί άκουσαν από την κ. Σακελλαροπούλου πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη χώρα τους με πράξεις, με έργα. Σημαντικό επίσης ήταν το ότι η Ελληνίδα Πρόεδρος είδε με τα μάτια της τις πόλεις γύρω από το Κίεβο: επισκέφθηκε ομαδικούς τάφους στην Μπούτσα, επισκέφθηκε την Μποροντιάνκα και το Ιρπίν, μίλησε με αντιπροσώπους κοινοτήτων και με ανθρώπους που έζησαν στο πετσί τους την καταστροφή, και αυτό που κράτησε ο Ουκρανός ελληνιστής ήταν ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και για τιμωρία των εγκληματιών πολέμου.

Τελικά, το κλίμα της επίσκεψης ο Αντρίι Σαβένκο το αξιολογεί ως θετικό και εποικοδομητικό. Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία βλέπει και μια αναλογία: «Εμείς βιώνουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», λέει, «και με δεδομένη την ένταση στα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σημαντικό να μη συμβεί το ίδιο και αλλού μέσα στην Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε». Προσωπικά, όμως, δηλώνει περήφανος που γνώρισε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Καμαρώνω», καταλήγει, «για τους Ελληνες και την Ελλάδα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT