Κοινά προπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Κίνα

Κοινά προπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Κίνα

Τα πρώτα προπτυχιακά προγράμματα ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό είναι γεγονός. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύει κοινά προπτυχιακά σε συνεργασία με δύο κινεζικά ΑΕΙ, τα οποία θα λειτουργήσουν το 2023

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Τα πρώτα προπτυχιακά προγράμματα ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό είναι γεγονός. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύει κοινά προπτυχιακά σε συνεργασία με δύο κινεζικά ΑΕΙ, τα οποία θα λειτουργήσουν το 2023. «Η Κίνα έχει μία σημαντική νεοαστική τάξη, η οποία θέλει τα παιδιά της να σπουδάσουν σε καλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας του ιδρύματός μας», δήλωσε στην «Κ» ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών και διεθνών θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, Διονύσης Μαντζαβίνος.

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προχωρήσει σε συμφωνία για κοινά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δύο τεχνολογικά πανεπιστήμια της Κίνας, τα Fujian University of Technology και Liaoning University of Technology.

Με το Fujian University of Technology θα οργανωθούν τέσσερα προγράμματα σε σπουδές μηχανολόγων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ με το Liaoning University of Technology ένα πρόγραμμα σε σπουδές χημικών μηχανικών.

Δίδακτρα 6.000 ευρώ

Πρόκειται για τα πρώτα προγράμματα ελληνικού ΑΕΙ στο εξωτερικό.

Τα προγράμματα θα οργανώνονται στην Κίνα με δίδακτρα ύψους 6.000 ευρώ ανά φοιτητή ετησίως. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα λαμβάνει το ένα τρίτο των διδάκτρων και υποχρεούται να προσφέρει διδάσκοντες για το ένα τρίτο των μαθημάτων. Στους διδάσκοντες περιλαμβάνονται καθηγητές του ελληνικού ιδρύματος αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες με διδακτορικό, δηλαδή όποιος εν δυνάμει θα μπορούσε να διδάξει σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Κατά την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά εκτιμάται από τις ηγεσίες των ιδρυμάτων ότι θα παρακολουθήσουν 100 με 150 φοιτητές στο κάθε πρόγραμμα. Τα έξοδα των διδασκόντων θα καλύπτονται από τα δίδακτρα, ενώ η διαμονή θα προσφέρεται δωρεάν.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Μαντζαβίνος, για να εγκριθεί η συνεργασία του ελληνικού ΑΕΙ με τα δύο κινεζικά, το Παν. Πατρών κατέθεσε αίτηση και πέρασε από συνέντευξη από το κινεζικό υπουργείο Παιδείας. «Βασικός “βραχνάς” η διάρκεια του κοινού προγράμματος σπουδών, καθώς στην Κίνα υπάρχουν τετραετή προγράμματα σπουδών στις πολυτεχνικές σπουδές και στην Ελλάδα οι αντίστοιχες σπουδές είναι πενταετούς διάρκειας».

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα οργανώσει διδακτορικά σε Κινέζους στην Ελλάδα με δίδακτρα, κυρίως –αλλά όχι αποκλειστικά– σε καθηγητές των κινεζικών ιδρυμάτων που δεν έχουν διδακτορικό.

Επίσης έχουν προχωρήσει, στα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, οι διαδικασίες αδελφοποίησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την επαρχία Fujian που έχει πληθυσμό 42 εκατομμύρια. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τέθηκε από τους Κινέζους η προοπτική αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της πόλης Fuzhou, πρωτεύουσας της επαρχίας Fujian, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε.

Ως προς την τρέχουσα δράση, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το επισπεύδον ΑΕΙ για εγκεκριμένο διετές αγγλόφωνο μεταπτυχιακό μεταξύ Southwest University Κίνας και του ΕΚΠΑ, του Παν. Κρήτης και του ΑΠΘ. Ο ένας χρόνος σπουδών θα οργανώνεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT