Online ενημέρωση δικαστικών υποθέσεων και στη Θεσσαλονίκη

Online ενημέρωση δικαστικών υποθέσεων και στη Θεσσαλονίκη

Στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε το νέο σύστημα ενημέρωσης πολιτών σε πραγματικό χρόνο (dikes.moj.gov.gr) για την πορεία των εκθεμάτων των δικαστηρίων, δηλαδή των ηλεκτρονικών πινακίων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε το νέο σύστημα ενημέρωσης πολιτών σε πραγματικό χρόνο (dikes.moj.gov.gr) για την πορεία των εκθεμάτων των δικαστηρίων, δηλαδή των ηλεκτρονικών πινακίων. Το σύστημα παρουσίασαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας ξεκίνησε από το Πρωτοδικείο Αθηνών για το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων, ενώ σύντομα η υπηρεσία πρόκειται να επεκταθεί στα Εφετεία και Πρωτοδικεία Πειραιά και Χαλκίδας, καθώς και στο Εφετείο Αθηνών. Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης dikes.moj.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι (διάδικοι, μάρτυρες κ.λπ.) μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός στις δικαστικές αίθουσες και εξασφαλίζεται η ομαλότερη ροή των διαδικασιών στα δικαστήρια. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες, χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση, και αφορά αποκλειστικά την πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο). Επίσης, οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανωνυμοποιημένες, δηλαδή δεν εμφανίζονται τα ονόματα των διαδίκων, κατ’ εφαρμογήν του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Ετσι, στο εκάστοτε πινάκιο/έκθεμα εμφανίζονται μόνον ο αύξων αριθμός και οι αριθμοί κατάθεσης δικογράφου της υπόθεσης, καθώς και τα αρχικά των διαδίκων. Στη συνέχεια αναγράφονται ο χρόνος της τελευταίας ενημέρωσης και το κατά πόσον η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα, εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή ή εκδικάστηκε, αναβλήθηκε κ.ο.κ.

Στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε το ηλεκτρονικό πινάκιο.

Η ενημέρωση των εκθεμάτων/πινακίων γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), βάσει των καταχωρίσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους γραμματείς της έδρας. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από σταθερούς ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και από έξυπνες συσκευές, και είναι συμβατή με όλους τους δημοφιλείς browser.

Η παρουσίαση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκκαθάριση πληρωμών, παρουσία της προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, προέδρου Εφετών Σοφίας Μαντζακίδου, και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Φινοκαλιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT