Διοικήσεις πανεπιστημίων: Εμπλοκή σε 3 ΑΕΙ λόγω ισοψηφίας

Διοικήσεις πανεπιστημίων: Εμπλοκή σε 3 ΑΕΙ λόγω ισοψηφίας

Στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας προέκυψε αδιέξοδο, που δεν είχε προβλεφθεί, σχετικά με την εκλογή των 5 εξωτερικών μελών του συμβουλίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Δέκα πανεπιστήμια δρομολογούν τις διαδικασίες για την εκλογή των νέων διοικήσεών τους –δηλαδή του πρύτανη και του συμβουλίου διοίκησης– με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, παρουσιάστηκε εμπλοκή σε τρία ΑΕΙ, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ισοψηφίας στις εκλογές για τα εξωτερικά μέλη των συμβουλίων. Από την πλευρά της, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, που αντιτίθεται στον νέο τρόπο διοίκησης, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός.

Ειδικότερα, σε δέκα ΑΕΙ της χώρας –τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θράκης, Πελοποννήσου, Γεωπονικό Αθηνών, Μακεδονίας, Πειραιώς, Μεσογειακό, Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης– οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα εκλογές με το σύστημα που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4957 του 2022.

Ανω του 95% η συμμετοχή

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, από τους 3.179 δυνητικούς ψηφοφόρους στα 10 ΑΕΙ, οι 3.043 ψήφισαν ηλεκτρονικά, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 95,7%. Το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στο Παν. Πειραιώς (100%) και το χαμηλότερο στο Παν. Αιγαίου (82,08%). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στο νέο μοντέλο διοίκησης, δεν έδωσαν πολιτική «γραμμή» στους φίλα προσκείμενους πανεπιστημιακούς να μη θέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις των συμβουλίων, ούτε να απόσχουν από την ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι το συμβούλιο κάθε ΑΕΙ είναι 11μελές. Τα 6 μέλη του είναι καθηγητές του ΑΕΙ και εκλέγονται από τους συναδέλφους τους καθηγητές στο ίδρυμα. Στα ΑΕΙ, οι 6 πρέπει να επιλέξουν τα 5 εξωπανεπιστημιακά μέλη, που έθεσαν υποψηφιότητα έπειτα από διεθνή πρόσκληση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υποψηφιότητα για θέσεις των εξωτερικών μελών στα συμβούλια των 10 ΑΕΙ υπέβαλαν στελέχη γνωστών εταιρειών της χώρας, επιστημονικών ενώσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελληνες καθηγητές σε ΑΕΙ των ΗΠΑ, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί ομότιμοι καθηγητές.

Ομως, στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας στην ψηφοφορία των 6 για την εκλογή των 5 εξωτερικών μελών του συμβουλίου υπήρξε ισοψηφία, με το υπουργείο να συστήνει το συμβούλιο να λύσει το θέμα.

Μετά την εκλογή των 11 μελών του Συμβουλίου θα προκηρυχθεί η θέση του πρύτανη, για την οποία υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν μόνο τα 6 εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων στη Σύγκλητο και στην κοινότητα του ΑΕΙ και στο τέλος το συμβούλιο θα επιλέξει τον πρύτανη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT