Μποϊκοτάζ από τις φοιτητικές οργανώσεις

Μποϊκοτάζ από τις φοιτητικές οργανώσεις

Οι φοιτητικές παρατάξεις αγνοούν στην πράξη τον πρόσφατο νόμο Κεραμέως που ορίζει ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη συνέλευση της σχολής τους θα επιλέγονται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Οι φοιτητικές παρατάξεις αγνοούν στην πράξη τον πρόσφατο νόμο Κεραμέως που ορίζει ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη συνέλευση της σχολής τους θα επιλέγονται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου. Σε ελάχιστα ΑΕΙ έχουν προκηρυχθεί οι σχετικές εκλογές και όπου έχει συμβεί δεν έχουν υπάρξει υποψήφιοι. Εξαίρεση είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκλογές. «Δεν μου αρέσει να εμπλέκονται τα κόμματα στα πανεπιστήμια», λέει στην «Κ» ο 19χρονος Κωνσταντίνος Πισιμίσης, φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο

Ειδικότερα, από 7 Οκτωβρίου 2022 ισχύει νέο θεσμικό πλαίσιο για την εκπροσώπηση των φοιτητών στο όργανα του ΑΕΙ (π.χ. γενική συνέλευση τμήματος) που καθορίζεται από τον νόμο Κεραμέως 4957/21.7.2022 και την κοινή υπουργική απόφαση Συρίγου – Πιερρακάκη 123024/Ζ1/6-10-2022. Βάσει αυτών, οι εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται με άμεση και μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ και από ενιαίο ψηφοδέλτιο (και όχι παραταξιακά ψηφοδέλτια). Ο νόμος Κεραμέως 4957/2022 (άρθρο 450) προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι φοιτητών που είχαν αναδειχθεί πριν από τις 21 Ιουλίου 2022 συνεχίζουν να μετέχουν στα όργανα διοίκησης έως την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Με εξαίρεση το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα ελάχιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου προκηρύχθηκαν εκλογές, δεν υπήρξαν υποψήφιοι.

Με τον νέο νόμο, καθώς οι εκλογές των φοιτητών δεν γίνονται με παραταξιακά ψηφοδέλτια αλλά με ένα, επιχειρείται να αμβλυνθεί ο κομματισμός. Ουσιαστικά, οι φοιτητικές – κομματικές παρατάξεις δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον αστικό κώδικα. Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα και στο ενιαίο ψηφοδέλτιο τα μέλη των παρατάξεων να έχουν δώσει «γραμμή» για ψήφο συγκεκριμένων, κομματικών υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σε κάποια τμήματα των Γεωπονικού Αθηνών, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Πειραιώς, ΕΚΠΑ, και Παν. Πατρών, προκηρύχθηκαν εκλογές βάσει της σημερινής νομοθεσίας στις οποίες οι φοιτητές θα εκλέξουν εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης με θητεία από 1/1/2023 έως 31/12/2023. Ομως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξαν υποψήφιοι. Μία εξαίρεση είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης. «Eνας φοιτητής που είναι ανεξάρτητος μπορεί να ζητήσει αλλαγές που δεν σχετίζονται με κομματικές επιδιώξεις. Oταν ανήκεις σε παράταξη ή κόμμα αναδεικνύεις την πλευρά που εξυπηρετεί την ατζέντα του κόμματος. Γι’ αυτό έχουν απαξιωθεί οι φοιτητικές παρατάξεις και οι φοιτητές δεν τις εμπιστεύονται», λέει ο Κωνσταντίνος Πισιμίσης.

Από την πλευρά της η Σοφία Σπινθάκη, τριτοετής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ιδρύματος, ανέφερε στην «Κ» ότι «με το ενιαίο ψηφοδέλτιο δίνεται η ευκαιρία σε κάθε φοιτητή να μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης, γεγονός που δεν μας έδινε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε στις γενικές συνελεύσεις της σχολής προβληματισμούς και ανησυχίες των φοιτητών. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται πρώτη φορά στο ίδρυμά μας και ελπίζω η συμμετοχή των φοιτητών να είναι αυτή που αρμόζει σε μία τόσο σημαντική διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT