Πλαστικά απορρίμματα: Οι μικροί πειρατές του Πικερμίου

Πλαστικά απορρίμματα: Οι μικροί πειρατές του Πικερμίου

Ομάδες μαθητών με την καθοδήγηση επιστημόνων συλλέγουν και καταγράφουν σκουπίδια από ποτάμια και ρέματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαστικά απορρίμματα στα ποτάμια και στα ρέματα της χώρας θα αναζητήσουν τους επόμενους μήνες… οι «Πειρατές των Πλαστικών». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βασίζεται στη λεγόμενη «επιστήμη των πολιτών» και υποστηρίζεται επιστημονικά στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στόχος της καμπάνιας, που εξελίσσεται παράλληλα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι να καταγραφεί η «διείσδυση» των πλαστικών και άλλων απορριμμάτων στα ποτάμια της ηπείρου.

Η καμπάνια ξεκίνησε χθες από το ρέμα Βαλανάρι στο Πικέρμι, με τη συμμετοχή 25 μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου από το 3ο Γυμνάσιο Κορωπίου. Συντονιστής της στην Ελλάδα είναι ο Κωνσταντίνος Σαραντάκος, προϊστάμενος του τμήματος υποστήριξης μελετών του ΕΛΚΕΘΕ. Οπως εξηγεί, με την καθοδήγηση ειδικών από το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και συνέλεξαν απορρίμματα από την κοίτη του ρέματος ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατόπιν τα χώρισαν σε κατηγορίες, τα ζύγισαν και τα κατέγραψαν προκειμένου να υπολογιστεί η αναλογία του κάθε τύπου απορριμμάτων ανά μονάδα επιφανείας. Μια ομάδα παιδιών φωτογράφισε τη διαδικασία και τα απορρίμματα και προσπάθησε να εντοπίσει τις πηγές ρύπανσης. «Με τη βοήθεια των καθηγητών τους, τα παιδιά θα επεξεργαστούν τα δεδομένα που συνέλεξαν και θα τα ανεβάσουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια εμείς θα πιστοποιήσουμε ότι πρόκειται όντως για αληθινά στοιχεία, προσθέτοντας τα δικά μας δεδομένα από μικροπλαστικά μέσα στο νερό, όταν γίνεται και συλλογή δειγμάτων από εκεί. Τα δεδομένα θα ανέβουν σε έναν κοινό για όλη την Ευρώπη διαδραστικό χάρτη, όπου θα είναι διαθέσιμα σε όλους», εξηγεί ο κ. Σαραντάκος.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας Plastic Pirates – Go Europe! Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2016 από τη Γερμανία και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα τον συντονισμό έχει αναλάβει το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ οι δράσεις υποστηρίζονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το υπουργείο Παιδείας. «Οι δράσεις θα συνεχιστούν όσο το επιτρέπει ο καιρός, θα διακοπούν για τον χειμώνα και θα επαναληφθούν από την άνοιξη σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Είναι μια ωραία εμπειρία για τα παιδιά, που τα φέρνει σε επαφή με το πρόβλημα και τους δείχνει με ποια μεθοδολογία πρέπει να λειτουργεί ένας ερευνητής», καταλήγει ο κ. Σαραντάκος. «Οσο για τα παιδιά που συμμετείχαν στη χθεσινή δράση, νομίζω ότι τους έκανε εντύπωση το πλήθος των διαφορε-τικών σκουπιδιών που βρήκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT