Ολοκληρώθηκε η άσκηση «NIRIIS – 22» στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «NIRIIS – 22» στην Κρήτη

Πολυεθνική, πολυκλαδική άσκηση με την επωνυμία «NIRIIS – 22» πραγματοποιήθηκε με ιδιαιτέρως σημαντικό αντικείμενο στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου επί εννέα ημέρες, από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου έως και την περασμένη Κυριακή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Πολυεθνική, πολυκλαδική άσκηση με την επωνυμία «NIRIIS – 22» πραγματοποιήθηκε με ιδιαιτέρως σημαντικό αντικείμενο στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου επί εννέα ημέρες, από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου έως και την περασμένη Κυριακή.

Στην άσκηση συμμετείχαν καταρχήν προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης συμμετείχαν η Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 και η Μόνιμη Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη 2 με ναυτικές μονάδες από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Σαουδική Αραβία και η Σλοβενία.

Στην πολυεθνική άσκηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, αυτή η άσκηση «εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας, καθώς και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των μονάδων των συμμετεχουσών χωρών και των μονάδων ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας». Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τέσσερις φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τρία υποβρύχια, τέσσερα ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, δύο πλοία γενικής υποστήριξης, τρία ναρκοθηρευτικά, ένα αρματαγωγό, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, πεζοναύτες, μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-4 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν παρούσες με φρεγάτα, ελικόπτερο, αντιτορπιλικά, αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων, ναρκοθηρευτικά και άλλες ναυτικές δυνάμεις. Στον σχεδιασμό της άσκησης περιλαμβάνονταν αντιναρκικές επιχειρήσεις, ασκήσεις πυρών, γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας, αντιαεροπορικού πολέμου και προστασίας δυνάμεων, αμφίβιες επιχειρήσεις, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών επιφανείας και αέρος, προστασία κρίσιμων υποδομών, ναυτική αποτροπή και εκκένωση αμάχων.

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «NIRIIS – 22» στην Κρήτη-1
Στον σχεδιασμό της άσκησης «NIRIIS – 22» περιλαμβάνονταν γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου, αμφίβιες επιχειρήσεις, ναυτική αποτροπή και εκκένωση αμάχων κ.ά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, χθες καταγράφηκαν στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο 113 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από συνολικά 15 τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν οπλισμένα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για μία πτήση πάνω από τη νήσο Κίναρο, καθώς και για έξι εμπλοκές κατά τη διάρκεια αναχαίτισης των τουρκικών από ελληνικά μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT