Ξανά ισόβια στον «μικρό» με τα 233 κιλά κοκαΐνης

Ξανά ισόβια στον «μικρό» με τα 233 κιλά κοκαΐνης

Ο 31χρονος σήμερα κατάδικος Ρικάρντο Κιντέρο Γκονζάλες ισχυρίζεται πως δεν έχει σχέση με τον διαβόητο «βαρώνο» ισχυρού μεξικανικού καρτέλ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη του Μεξικανού Ρικάρντο Κιντέρο Γκονζάλες το 2014 είχε γίνει κεντρικό θέμα σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα της Eλλάδας. Οκτώ χρόνια μετά, η δίκη του σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στη δικαστική αίθουσα στον 4ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας, τις προηγούμενες εβδομάδες έδιναν το «παρών» μόνο ένας ισπανόφωνος μεταφραστής καθώς επίσης η μητέρα και η θεία του, που είχαν έρθει από τη Λατινική Αμερική για να εξεταστούν ως μάρτυρες.

«Δεν ξέρω τίποτα για τα ναρκωτικά. Το πρωί πήγαινε στη σχολή και τα απογεύματα δούλευε στις καλλιέργειες. Τα εισοδήματα της οικογένειας προέρχονται από την πώληση ζαχαροκάλαμου», κατέθεσε στο δικαστήριο η μητέρα του.

Η γυναίκα διέψευσε ακόμα πληροφορίες που θέλουν την ίδια και τα παιδιά της να έχουν συγγενική σχέση με ένα από τα ισχυρότερα μέλη του καρτέλ κοκαΐνης του Μεξικού. Τον Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο που υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη συνδρομητική πλατφόρμα Netflix και συνελήφθη μόλις τον περασμένο Ιούλιο από την αμερικανική DEA.

«Καταγόμαστε από την επαρχία Κολίμα μακριά από την περιοχή δράσης του καρτέλ της Σιναλόα», είπε η μητέρα ενώπιον του δικαστηρίου με τη βοήθεια του μεταφραστή. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης ο γιος της, Ρικάρντο, βρισκόταν καθισμένος μερικά μέτρα μακριά της. Συχνά γυρνούσε το κεφάλι προς το μέρος της έσφιγγε τα χείλια του και της χαμογελούσε. Ανάμεσά τους μεσολαβούσαν τα ξύλινα κάγκελα που χωρίζουν το ακροατήριο από την έδρα και αστυνομικοί που στέκονταν όρθιοι έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες full face.

Ο Ρικάρντο ήταν 23 ετών όταν τον Νοέμβριο του 2014 συνελήφθη στη Βούλα για κατοχή 233 κιλών κοκαΐνης. Ακινητοποιήθηκε από μυστικούς αστυνομικούς της Δίωξης έξω από καφετέρια στη λεωφόρο Ποσειδώνος όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με υπήκοο Κολομβίας για την πώληση των 150 από τα 233 κιλά κοκαΐνης, που είχε προηγουμένως εισαγάγει στην Ελλάδα. Δεν είχε καταλάβει ότι από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος και οι συνεργοί του είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Οι αστυνομικοί μέσω ενός «ειδικού συνεργάτη» είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο κύκλωμα και να μαθαίνουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τα σχέδια των μελών του.

Ο Ρικάρντο, ο μεγαλύτερος αδελφός του Εντγκαρ και ένας Αμερικανολιβανέζος συνεργός τους ταξίδεψαν για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2014. Εψαχναν να βρουν «πόρτα» στο λιμάνι του Πειραιά, έναν τρόπο δηλαδή να μεταφέρουν από τη Λατινική Αμερική στον Πειραιά κοκαΐνη κρυμμένη μέσα σε νόμιμο φορτίο. Ανάμεσα στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν στο λόμπι του «Χίλτον» σε αναζήτηση συνεργατών ήταν και με άτομο που συνεργαζόταν με την αστυνομία. Κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και σε δεύτερο χρόνο ανέλαβε να συστήσει την εταιρεία εισαγωγών – εξαγωγών και να συντονίσει για λογαριασμό τους τις εισαγωγές στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική μεγάλων φορτίων ανανά μέσα στα οποία τελικά μετέφεραν κρυμμένα και τα ναρκωτικά. Την εποπτεία της δουλειάς είχαν ο Εντγκαρ και ο Αμερικανολιβανέζος συνεργός του και μόνο όταν βεβαιώθηκαν ότι όλα έβαιναν καλώς έστειλαν στην Αθήνα τον «μικρό» για να παραλάβει την κόκα.

Τα κοντέινερ με τα φρούτα και τα ναρκωτικά έφτασαν στον Πειραιά από τον Παναμά. Η κοκαΐνη μεταφέρθηκε αρχικά σε διαμέρισμα στη Βούλα απ’ όπου μια ποσότητα μεταφέρθηκε στο καφέ της Ποσειδώνος για να παραδοθεί στους υποψήφιους αγοραστές. Τα 40 κιλά βρέθηκαν σε ένα Hyundai Atos με τον οδηγό του, επίσης κατηγορούμενο, να δηλώνει άγνοια ισχυριζόμενος ότι εκείνος είχε έρθει στην Αθήνα από την Καλαμάτα για να δειγματίσει ελαιόλαδο – εξάλλου στο πορτμπαγκάζ βρέθηκε και ένα πεντόλιτρο με ελαιόλαδο. «Από την καλή σας την καρδιά βρεθήκατε κατηγορούμενος, επειδή θέλατε να διαφημίσετε το καλαματιανό λάδι», του είπε με μεγάλη δόση ειρωνείας η πρόεδρος της έδρας διακόπτοντας την απολογία του.

Ξανά ισόβια…

Ο Ρικάρντο οδηγήθηκε στη φυλακή και στη δίκη του σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι προσδοκίες του ίδιου όπως επίσης των συγγενών και των συνηγόρων του ότι το Εφετείο θα έσπαγε τα ισόβια διαψεύστηκαν. Του επεβλήθη εκ νέου η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επέστρεψε στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Ο αδελφός του Εντγκαρ συνεχίζει να διαφεύγει. Φέρεται να έχει υποβληθεί σε πλαστική για την αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου του όπως και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT