«Ο μεγαλύτερος τζαμπατζής στον Δήμο Αθηναίων είναι το ίδιο το κράτος»

«Ο μεγαλύτερος τζαμπατζής στον Δήμο Αθηναίων είναι το ίδιο το κράτος»

Επισήμανση του Κώστα Μπακογιάννη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την κρατική χρηματοδότηση των δήμων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οικονομικά των δήμων και η επόμενη μέρα όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση βρίσκονται στο επίκεντρο του τριήμερου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που άρχισε τις εργασίες του χθες στον Βόλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων, στις προσλήψεις που αφορούν τη δημοτική αστυνομία αλλά και στο νομοσχέδιο που αφορά τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και το κράτος. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι για να πραγματοποιήσουν έργα αλλά και στις ΔΕΥΑ (Δημόσιες Εταιρείες Υδρευσης και Αποχέτευσης) οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό κόστος. «Θα συνδράμουμε με 20 εκατ. ευρώ και με άλλο ειδικό πλαίσιο θα κατευθύνουμε ποσά έως τα 40 εκατ., αλλά και στον τομέα της ναυαγοσωστικής θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες», δεσμεύθηκε.

City tax στην Αθήνα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο συνέδριο ζήτησε τη θέσπιση city tax για την Αθήνα καθώς, όπως τόνισε, η Αθήνα «έχει σήμερα 650.000 μόνιμους κατοίκους και εξυπηρετεί 3,5 εκατ. ανθρώπους κάθε μέρα. Μα πείτε μου εσείς, πώς βγαίνει αυτή η εξίσωση; Είναι πολύ απλό. Αποτυγχάνουμε συστηματικά». Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «ο μεγαλύτερος τζαμπατζής σήμερα στην Ελλάδα και στον Δήμο Αθηναίων είναι το ίδιο το κράτος. Τα υπουργεία δεν πληρώνουν ανταποδοτικά. Πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά στον δήμο δεν πληρώνουν ούτε για τα σκουπίδια ούτε για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη».

Στη συνεδρίαση ο κ. Γιάννης Γούπιος, διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) παρουσίασε μελέτη που αφορά την αναμόρφωση του συστήματος κατανομής των πόρων που δίνονται στους δήμους, τονίζοντας τις πληθυσμιακές και άλλες αλλαγές που έχουν προκύψει. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστεί κάποια παράμετρος που θα επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των δήμων αλλά και να περιοριστεί η τακτική των έκτακτων επιχορηγήσεων που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις χωρίς σταθερά κριτήρια.

Ηδη τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό πολλών περιοχών, οι οποίες μεταβάλλουν τις συνθήκες. Από τους 332 δήμους της χώρας 85 εμφανίζουν αύξηση πληθυσμού, εκ των οποίων δέκα παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 10%, δώδεκα εμφανίζουν αύξηση από 5%-10% και 66 δήμοι έως 5%. Μείωση πληθυσμού είχαν 247 δήμοι. Δεκαεννέα (19) δήμοι εξ αυτών παρουσιάζουν μείωση πάνω από 20% εκ των οποίων τρεις δήμοι είχαν μείωση πάνω από 30%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT