Παρακολουθήσεις: Πολύωρη κατάθεση του Κ. Βαξεβάνη στην Εισαγγελία

Παρακολουθήσεις: Πολύωρη κατάθεση του Κ. Βαξεβάνη στην Εισαγγελία

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε πρώην υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ζητώντας να κληθούν ως μάρτυρες, ενώ έδωσε και ονόματα υπαλλήλων της εταιρείας Intellexa

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπί πέντε και πλέον ώρες κατέθετε στην Εισαγγελία της Αθήνας που χειρίζεται τις έρευνες με αφορμή τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις επικοινωνιών ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος με συνεχή δημοσιεύματα έχει ασχοληθεί με την υπόθεση αναφερόμενος σε συγκεκριμένους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, τους οποίους έχει κατονομάσει ως θύματα παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πολύωρη κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έχει ήδη δημοσιεύσει, επαναλαμβάνοντας πως κατά τη γνώμη του υπήρξε κέντρο παρακολουθήσεων με εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ πρόσθεσε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν είτε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είτε μέσω του παράνομου-κακόβουλου λογισμικού Pretador, είτε ταυτόχρονα.

Ωστόσο κατά την κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε προσωπικά σε ονόματα κυβερνητικών αξιωματούχων ως υπευθύνων των παρακολουθήσεων, ούτε στο όνομα του πρωθυπουργού, και γι’ αυτόν τον λόγο η σχετική δικογραφία θα παραμείνει στην Εισαγγελία και δεν θα διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, με βάση τη νομοθεσία για τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων.

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης έδωσε ονόματα υπαλλήλων της εταιρείας Intellexa, η οποία εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις κατά τα δημοσιεύματα. Οι υπάλληλοι τους οποίους ονομάτισε είναι ισραηλινής καταγωγής.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε πρώην υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που κατά τη γνώμη του οφείλουν να κληθούν, διότι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και μπορεί να εισφέρουν στις έρευνες, κάτι που όμως για πολλούς από αυτούς έχει ήδη γίνει, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση, η πολύωρη κατάθεση Βαξεβάνη στην εισαγγελέα Αγγελική Τριανταφύλλου που διενεργεί τις σχετικές έρευνες μαζί με τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, εκτιμάται ότι προσέφερε κάποια στοιχεία, κλείνοντας προς το παρόν το κεφάλαιο «κατάθεση Βαξεβάνη», αφού ο ίδιος ολοκλήρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα είχε να πει, ενώ ενδέχεται να κληθεί στο μέλλον με πρωτοβουλία των εισαγγελέων, αν κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Πάντως, ενώ η Εισαγγελία από διάφορες πλευρές δέχεται επικρίσεις για καθυστέρηση στην έρευνα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, εντούτοις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή» της Κυριακής, και επιβεβαιώνονται πλήρως, κάνουν λόγο για απόρρητες καταθέσεις πρώην υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που ήδη έχουν ληφθεί, αλλά και άλλες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες Intellexa και Κrikel.

Τα στοιχεία των εταιρειών

Eπίσης, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη απευθυνθεί και έχουν στοιχεία προς αξιολόγηση από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και τις συμβάσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για οποιαδήποτε προμήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι μπορεί το παράνομο λογισμικό να είχε τεθεί με συμβατική κάλυψη στην υπηρεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT