Καταρρίπτοντας μύθους γύρω από τη δωρεά οργάνων

Καταρρίπτοντας μύθους γύρω από τη δωρεά οργάνων

O όρος «κλινικά νεκρός», που ακούγεται ακόμα και μέσα από την ποπ κουλτούρα, δεν υφίσταται

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μεταμοσχεύσεις είναι μία θεραπεία που έχει σύνορα. Κάθε χώρα θα φροντίσει πρωτίστως τους πολίτες της. Αυτό σημαίνει ότι εάν στην Ελλάδα δεν αυξηθεί η δωρεά οργάνων, δεν θα μπορούν οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση να θεραπευθούν». Με αυτήν την απλή αλλά σκληρή αλήθεια, η κ. Γιούλη Μενουδάκου, προϊσταμένη Τμήματος Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, έθεσε το πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, κατά την παρουσίαση του ενημερωτικού προγράμματος «Organmeetings» για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων. Οπως είπε ενδεικτικά, στη χώρα μας υπάρχουν 11.500 νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι, που υποβάλλονται τρεις φορές την εβδομάδα σε πεντάωρη αιμοκάθαρση. Η μέση αναμονή για μεταμόσχευση γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι οκτώ χρόνια. Στην Ισπανία –παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταμοσχεύσεις– η αντίστοιχη αναμονή είναι από έξι μήνες έως ένα έτος. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 4-5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 δότες και γίνονται κατά μέσο όρο 120 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Η Πορτογαλία, ο πληθυσμός της οποίας είναι συγκρίσιμος με αυτόν της χώρας μας, έχει κάθε χρόνο 200 δότες και γίνονται 700 μεταμοσχεύσεις οργάνων.

«Οrganmeetings»

Το πρόγραμμα «Οrganme-etings», που ξεκινάει άμεσα, θα επιχειρήσει να απαντήσει στις συχνότερες απορίες και να διαλύσει λανθασμένες αντιλήψεις για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις: ο όρος «κλινικά νεκρός», που ακούγεται ακόμα και μέσα από την ποπ κουλτούρα (κινηματογράφο, τηλεοπτικές σειρές), δεν υφίσταται. Ο σωστός όρος είναι εγκεφαλικός θάνατος. Ο φόβος ότι «εάν γνωρίζουν πως είμαι δωρητής οργάνων, θα με αφήσουν να πεθάνω» είναι αβάσιμος. Το προσωπικό στο νοσοκομείο δεν γνωρίζει ποιος είναι δωρητής οργάνων και ποιος όχι και η προτεραιότητα των γιατρών είναι η σωτηρία του ασθενούς. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κάποιος «ξύπνησε από το κώμα πριν του πάρουν τα όργανα» είναι ψευδή. Ουδέποτε στα ιατρικά χρονικά έχει επανέλθει ασθενής στον οποίο έχει πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος. Η δικαιολογία «μου απαγορεύει τη δωρεά οργάνων η θρησκεία μου» δεν στέκει, αφού οι μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου αγκαλιάζουν τις μεταμοσχεύσεις.

«Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία πολύ καλά περιγεγραμμένη διάγνωση και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση», τόνισε ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, στο Αττικόν, και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων. Και τόνισε: «Ενας άνθρωπος με μη αναστρέψιμη καταστροφή του εγκεφαλικού στελέχους είναι σαν ένας άνθρωπος αποκεφαλισμένος. Ολοι καταλαβαίνουν μία αγγειογραφία όπου φαίνεται ότι τα τέσσερα αγγεία που αρδεύουν τον εγκέφαλο δεν δίνουν αίμα. Και όταν κάτι δεν αρδεύεται, πεθαίνει. Εάν κάτσεις και το εξηγήσεις στους συγγενείς, θα το καταλάβουν». Ο κ. Τσαγκάρης χαρακτήρισε τη δωρεά οργάνων ως τον πιο σκληρό δείκτη ποιότητας για όλο το σύστημα υγείας. «Η οικογένεια θα δωρίσει τα όργανα όταν είναι απολύτως ικανοποιημένη από τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στον άνθρωπό της», σημείωσε.

Χάρισε ζωή

Στην περίπτωση των γονιών της Νεκταρίας, ο θάνατος της οποίας το 2020, οδήγησε πέντε άλλους ανθρώπους «να γεννηθούν ξανά», η απόφαση ελήφθη αυτόματα, όπως σημείωσε η μητέρα της Ιωάννα Σαρρή – Μπαλάση, προσθέτοντας: «Εάν δεν είχαμε δωρήσει τα όργανά της, θα μας έλειπε λιγότερο; Τα αδέλφια της θα την αγαπούσαν περισσότερο; Αυτή τη στιγμή πέντε άνθρωποι ανάβουν κερί για τη Νεκταρία όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό για εμάς είναι το καλύτερο μνημόσυνο».

Το πρόγραμμα «Organmeetings» του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιείται με την επιστημονική αιγίδα του Εθ-νικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά webinars ενηλίκων μέσω του επαγγελματικού τους χώρου. Για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα πρέπει εκπρόσωπος της επιχείρησης ή του φορέα που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος να συμπληρώσει φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος Ωνάση. Οι πρώτες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, τις 22 Μαρτίου και τις 24 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT