Μάχη στη Βουλή για το εργασιακό καθεστώς στο ΕΣΥ

Μάχη στη Βουλή για το εργασιακό καθεστώς στο ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους γιατρούς να δουλεύουν και ιδιωτικά υπό όρους

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές αλλαγές στις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ και με την προσθήκη κυρώσεων για όσους δεν τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση.

Το σχέδιο νόμου, η εξέταση του οποίου από τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκινάει σήμερα, συνοδεύεται από διατάξεις για την αύξηση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Αυτές δεν φαίνεται να κάμπτουν τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των γιατρών του ΕΣΥ, με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς να διοργανώνει για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 24ωρες απεργίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο –είτε να έχουν ιδιωτικό ιατρείο είτε να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτική κλινική ή διαγνωστικό εργαστήριο– έως δύο φορές την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι εκτός του τακτικού ωραρίου θα συμμετέχουν τουλάχιστον οκτώ φορές τον μήνα σε εφημερίες και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι τουλάχιστον τέσσερις θα είναι σε απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο. Οι χειρουργικές και οι επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται εντός νοσοκομείου από τον ίδιο γιατρό. Για όσους παραβαίνουν αυτούς τους όρους θα ανακαλείται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου για έξι μήνες. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η απαγόρευση θα επεκτείνεται σε δύο έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής θα επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα για το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς ΕΣΥ βρίσκει αντίθετες τις Ενώσεις γιατρών. Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα» και ότι «θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία των κλινικών και εργαστηρίων όταν οι γιατροί τους θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα». Χαρακτηρίζει κοροϊδία τις αυξήσεις στις αποδοχές που προβλέπει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ (επιστροφή των αποδοχών στα προ μνημονίων επίπεδα). Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι βασικοί μισθοί των γιατρών αυξάνονται κατά 5%, το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης κατά 30% και το νοσοκομειακό επίδομα κατά 120 ευρώ οριζοντίως σε όλες τις βαθμίδες. Προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% του νοσοκομειακού επιδόματος για εντατικολόγους (40% για γιατρούς των ΜΕΘ χωρίς την εξειδίκευση), καθώς και μισθολογικά κίνητρα για γιατρούς Επείγουσας Ιατρικής και αναισθησιολόγους (400 ευρώ και 250 ευρώ σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, αλλαγές στη διαδικασία κρίσης και επιλογής γιατρών, καθορισμό ομάδων νοσοκομείων στα οποία θα ειδικεύονται με κυκλική τοποθέτηση οι νέοι γιατροί, αξιολόγηση των επικουρικών γιατρών, επέκταση των αυτόνομων ΤΕΠ και δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού.

Η αντιπολίτευση

Εντονες αναμένεται να είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων. Ηδη ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου. Οπως δήλωσε, η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης «δίνει τη χαριστική βολή στη δευτεροβάθμια περίθαλψη» και «συρρικνώνει τις δωρεάν υπηρεσίες του ΕΣΥ».

Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι

Απ’ ό,τι φαίνεται τη λύση στη σπαζοκεφαλιά της κυβέρνησης με την επάνοδο των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς έκρινε αντισυνταγματική την παράταση που έχει δοθεί έως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, έκρινε την εν λόγω ρύθμιση αντισυνταγματική διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν αξιολογήσει εκ νέου την αναγκαιότητα του μέτρου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε χθες ότι «η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT